31 Aralık 2020

Covid-19 Pandemi Süreci Sırasında Maske Seçimi ve Uygun Maske Önerileri

Covid-19 Pandemi Süreci Sırasında Maske Seçimi ve Uygun Maske Önerileri

2020 yılının bitmesine yakın şu son saatlerde tüm yıl boyunca gündemimizde olan maske konusuna değinmek istiyorum. Günübirlik kullanılan uygun fiyatlı maskeleri bu başlıkta sizlere önermeye çalışacağım. Öncelikle ben günübirlik maskelerden kullanıyorum ve birkaç defa taktıktan sonra maskeyi çöpe atıyorum. Pandeminin ilk zamanlarında herkes gibi tekrar yıkanabilen bez veya Nanoteknoloji maske dedikleri siyah maskelerden kullanmıştım fakat bu maskeler aşırı kullanışsız ve mikrop biriktirdiği için bu tür maskeleri kullanmanızı pek önermiyorum.

Maske çeşitleri içerisinde 3M Maske gibi profesyonel maskelerde kullanabilirsiniz fakat bunlar günübirlik ve birkaç gün sonra atabileceğiniz maske türlerinden değildir. Bu yüzden fiyatı daha pahalıdır fakat bunu da kullanalar mevcuttur. Aynı şekilde ek önlem olarak Siperlik de kullanabilirsiniz. Benim kişisel görüşüm; yüz ile temas eden bir nesneyi uzun süre kullanmak yerine tek kullanımlık olanlarından tercih etmektir. Piyasada 50'lik kutular içerisinde satılan cerrahi maske türü benim kullandığım ve tercih ettiğim maske tipidir. Genelde siyah ve beyaz renklerde olup 50'lik kutular içerisinde satılır ve piyasa fiyatları ortalama 20-25 TL civarlarındadır. İster internet üzerinden sipariş ediniz isterseniz market, eczane veya herhangi bir mağazayı gezerken mutlaka her yerde bulup temin edebileceğiniz bir maskedir.

Kutu içerisinde 50 adet olarak satılan ve tek kullanımlık maske olduğu için bir kutu ortalama 2 ay rahatlıkla tek bir kişi için yeterli olacaktır. Maskeyi maksimum iki gün kullanın, üçüncü gün kullanmayın ve yeni bir maske takmaya özen gösteriniz. Kullanım ritüelini ise ben şöyle tatbik ediyorum; örneğin gün içinde sadece fırın veya markete gittim 10-15 dakikada alacağımı aldım ve geldim diyelim ki maskeyi temiz bir şekilde asıyorum ikinci defa o şekilde kullanıyorum. Fakat kuaför, berber veya benzeri bir yere gittiğimde maskeyi o gün ilk kez taksam bile mekan çıkışı çöpe atıyorum onu ertesi gün kullanmıyorum. Aynı şekilde asansöre binerken mutlaka maskenizi takmayı unutmayınız çünkü kapalı bir ortam olduğu için hava molekülleri askıda kalabiliyor.

Covid-19 Pandemi Süreci Sırasında Maske Seçimi ve Uygun Maske Önerileri

Piyasada 20-25 TL civarlarında 50 adetlik kutular şeklinde satılan Cerrahi maskelerin temel özelliklerini aşağıda sıralayacağım. Bu özelliklerde olan maskeleri satın almaya çalışınız.

* 3 Katlı Olmaları (Üç Katmanlı Maskeler)
* T.C. Sağlık Bakanlığı Ürün Takip Sistemi (UTS) Kayıtlı Olması,
* Lateks (Latex) veya Plastik İçermemelidir.
* Paraben İçermemelidir.
* Naylon İçermemelidir.
* Klor İçermemelidir.
* Burun Telli Olmalıdır.
* ISO 9001, 14001, 13485 Gibi Sertifikaları Olmalıdır.

Önerebileceğim Markalar;
* Miss Anka Siyah Maske 50'lik Kutusu 23 TL
* CPS Mask Beyaz Maske 50'lik Kutusu 20 TL

Covid-19 Pandemi Süreci Sırasında Maske Seçimi ve Uygun Maske Önerileri

Yukarıda bahsettiğim cerrahi maske özelliklerini barındıran maske türlerini satın alabilirsiniz. Özellikle yüze tam oturan ve kulak kısmı lastikli olanları ben tercih ediyorum. Kulaklık kısmı bez gibi olanlar çok kullanışlı değil onlardan almayınız hatta kutusu 40-45 TL'ye satılıyor, hem gereksiz pahalı hem de çok kullanışsızlar onun yerine lastikli olanları tercih ediniz. Burun teli çok önemli, kalitesiz cerrahi maskelerde görülen en büyük özellik burun teli malzemesi olmaması ve kulaklık kısmındaki lastiklerin kısa ve kullanışsız olmasıdır. Bu maskeler genelde kutusu 15 TL'ye falan satılmaktadır ve aşırı kötü maskeler olup almamanızı tavsiye ederim. Bu arada insanlık hali, yeni takacağınız maskenin diyelim ki lastik kısmı koptu. Tel zımba ile lastik kısmının koptuğu yerden dışa doğru zımbalayıp maskeyi kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak maske kullanırken tek kullanımlık olanları tercih etmeye çalışınız ve ilk zamanlarda kullandığımız ve tekrar yıkanabilen bez maskelerden kesinlikle kullanmayınız çünkü üzerinde aşırı mikrop biriktirebilen gereksiz ürünlerdir.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.