5 Ağustos 2020

Sıfır veya İkinci El Otomobil Piyasası ve Bayi Satışları Ne Durumda? ÖTV İndirimi Gelecek mi?

Sıfır veya İkinci El Otomobil Piyasası ve Bayi Satışları Ne Durumda? ÖTV İndirimi Gelecek mi?

2018 yılı başlarında dövizdeki aşırı yükseliş ve üretici firmaların araç üretiminde azalmaya gitmesi ile birlikte ikinci el araç piyasasında inanılmaz bir artış yaşanmıştır. Piyasadaki birçok araç var olan değerini %30 hatta %80 artırarak fiyatlarını güncellemiştir. 2020 Koronavirüsü pandemisi sebebiyle birçok fabrikada üretim durma noktasına gelmiş olup sıfır araç üretimi büyük ölçüde azalmıştır.

Şu an için herhangi bir araç bayisini ararsanız Ağustos ayı için araçlarının olmadığını Eylül veya Ekim ayında araç geleceğini söylerler. Gelen araç sayısı da az olduğundan dolayı aynı hafta içinde ismini yazdıranlar tarafından hemen satın alınıyor veya elde kalan birkaç araç varsa galeriler tarafından satın alınıp sıfır fiyatının üzerinde ikinci el piyasasında satışa çıkarılıyor.

İlk olarak KIA bayisinden başlamak gerekirse. Şuan KIA markası için takip ettiğim araç modeli KIA STONIC 1.4L 100 PS Otomatik (Elegance Konfor veya Elegance Design Pack) olup güncel liste fiyatı 188.900 TL'dir. Ağustos ayı içerisinde İstanbul Anadolu yakası bayileri olan Tek-Kar Otomotiv ve Oğuşlar'ı aradığımda Eylül veya Ekim'de aracın geleceğini söylediler ve adımı not ettiler.

Sıfır veya İkinci El Otomobil Piyasası, Bayi Satışları Ne Durumda? ÖTV İndirimi Gelecek mi?

Bu arada sıfır araç fiyatlarında şöyle bir durum vardır; aracın fiyatı her ay başı değişir. Her ay başı fiyat listesi güncellenir ve döviz kuruna göre 5.000 ile 10.000 TL arası fiyat değişikliği olabilir. Eğer elinizde peşinat varsa ve araç bayide ise kredi çekip almanızı öneririm çünkü her ay kenara para biriktirmenizin anlamı yoktur, güncel fiyata asla yetişemezsiniz. İşte sıfır araç almanın da problemi budur. Aslında yıl içinde veya altı ayda bir tek fiyat politikası olsa bu problem yaşanmaz fakat sıfır araçta maalesef her ay fiyatlar zamlanır. Bu bilgi önemlidir bu bilgiye göre kredi çekip hareket etmenizi öneririm.

Buna bağlı olarak da araç olmadığı halde fiyat artışı gerçekleştiği için ikinci eldeki araçlarda bundan istifade kendi fiyatlarını sıfır araç fiyatına yaklaştırıyor hatta üzerinde fiyat bile verebiliyor. Örneği şu an KIA Stonic Elegance'ı 200.000 TL'den satabilirsiniz, güncel liste fiyatının üzerinde. Size sorduklarında da bayilerde Ekim hatta Kasım ayına kadar araç olmadığını söylediğiniz için tüketicide burada ikinci ele mahkum ve mağdur oluyor. Tabii serbest piyasa olduğu içinde Devlet çok bir şey yapamıyor ve müdahele edemiyor.

Sıfır veya İkinci El Otomobil Piyasası, Bayi Satışları Ne Durumda? ÖTV İndirimi Gelecek mi?

İkinci olarak Toyota bayisinden söz edecek olursak; Ağustos ayında Toyota fabrikası kapalı olduğu için Ağustos ve Eylül aylarında araç gelmeyecektir. Ağustos öncesi adını yazdıranlar aracını bu hafta aldı diyebiliriz. Bir sonraki araç Ekim ve Kasım'da gelecektir. Şu an Toyota markası için takip ettiğim araç modeli Toyota Corolla 1.6 Flame X-Pack olup güncel liste fiyatı 191.750 TL'dir. Ağustos ayı içerisinde İstanbul Anadolu yakası bayileri olan Toyota Plaza Dumankaya Pendik, Toyota Plaza Nataş ve Toyota Plaza Aykon Gebze'yi aradığımda Ekim veya Kasım ayında yeni araç geleceğini söylediler.

Üçüncü olarak Honda bayisini aradım Honda Civic modeli için, onlar da Toyota'daki gibi Ekim ve Kasım aylarını işaret edip şu an ellerinde hiç araç olmadıklarını beyan ettiler. Sonuç olarak sıfır araç almak istiyorsanız mutlaka adınızı yazdırın çünkü ay başında sıfır araç gelse bile birkaç gün içinde tükeniyor ve siz bayiyi aradığınızda çok geç kalmış olabiliyorsunuz.

Sıfır veya İkinci El Otomobil Piyasası, Bayi Satışları Ne Durumda? ÖTV İndirimi Gelecek mi?

ÖTV İndirimi Gelecek mi?
Sıfır araçlar için uygulanan Özel tüketim vergisi Devlet'in motorlu taşıtlardan aldığı önemli bir vergidir. ÖTV indirimi uygulaması genelde çok araç stoğu olduğu zaman meydana gelen bir durumdur. Şu an için bırakın araç stoğunu veya bolluğunu, piyasada araç kıtlığı olduğu için ÖTV indirimi 2020 ve 2021 yılları içerisinden benim düşünceme göre olmayacaktır. En iyi ihtimal 2022 Ağustos ayında gerçekleşebilir o da fabrikalar yenide araç üretimini hızlandırır hatta birkaç katına çıkarırsa.

ÖTV indirimi ile ilgili şu an gereksiz bir kulis ve boş söylenti vardır. Sıfır araç kıtlığı olduğu için ve Pandemi süreci daha devam edeceği düşünüldüğü için üretim pek olmayacaktır. Doğal olarak da ÖTV indirimi de gerçekleşmeyecektir. Zaten ÖTV indiriminden önce Devlet Kredi faizlerinde indirim yapar ve yine talep olacağı için ÖTV'den vazgeçmez.

Diyelim ki araç stoğu var fakat sıfır araç satışları eskisi gibi artış göstermiyor. Devlet alacağı ÖTV'den vazgeçmek yerine önce bankalar eliyle sıfır ve ikinci el araç kredilerini artırır ve faizleri 0,50 veya 0,35 yapsa herkes taşıt kredisine yüklenir ve araç satışları rayına girmeye başlar. Bu sayede Devlet hem ÖTV'den kaybetmez hem de kredi kullanımını artırır. ÖTV indirimi Devlet için son çare olup 2022 yılına kadar bu ihtimali ben çok öngörmüyorum.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.