7 Temmuz 2020

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası

Göbek Fıtığı ameliyatından bir gün önce akşam çok yemek yemeyiniz ve duş alınız. Duş sırasında göbek ve çevresindeki kılları almak için tüy dökücü sprey kullanabilirsiniz. Fakat bu ürün tek başına bir işe yaramıyor ve göbek çevresini iyice temizlemek için makine ile de üzerinden geçmenizi öneririm. Zaten doktorunuz da ameliyata gelmeden bir gün önce bu işlemi yapmanızı isteyecektir.

Tüy Dökücü Sprey’ler hakkında bilgi vermem gerekirse göbek çevresine spreyi sıkıp 3-6 dakika bekledikten sonra spatula ile temizleyip duş alınız fakat ameliyat sonrası bu ve buna benzer Tüy Dökücü Sprey ve Krem benzeri ürünleri kullanmanızı tavsiye etmem. Çünkü hem tüm kılları almıyor hem de bir sonraki çıkan kılları daha çok çıkarmaya başlıyor ayrıca da kimyasal bir ürün olduğundan vücut temizliği için normal vücut temizleme makinası kullanmanızı tavsiye ederim.

Ameliyat günü hastaneye sabahtan aç karna gitmeniz gerekmektedir. Genelde bir gün hastanede kalındığı için yanınıza havlu, pijama, iç çamaşırı, çorap gibi eşyalarınızı almayı unutmayınız. Yapılacak işlemler arasında ilk olarak el veya bilek kısmına serum vermek için bir damar yolu açılacaktır sonrasında buradan narkoz verilecektir ve yarım saatlik süre sonunda ameliyat bitip hiçbir şey hissetmeden uyanacaksınız. Ben hafif bir narkoz aldım, bazı ameliyatlarda burundan koklatma veya tüp şeklinde vererek te işlem devam ettiriliyormuş fakat ben de öyle bir süreç olmadı.

Ameliyat sonrası genelde ilk gece hastane de kalınır ve bir sonraki gün öğlen taburcu olunur. Size belli aralıklar serum, antibiyotik ve ağrı kesici verirler ve akşam yemeğinden sonra biraz yürütürler. Ameliyat sonrası ilk 6 hafta çok önemlidir. Ağır kaldırma ve spor yapma gibi aktiviteleri 6 hafta sonra rahatça yapabilirsiniz. Eve geldiğinizde size verilen ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlarını tamamen bitirene kadar eksiksiz kullanınız, ayrıca ilk hafta duş almayınız ve doktorunuzdan izin aldıktan sonra bu işlemi gerçekleştiriniz. Duş alırken yara bölgesini kapamak için su geçirmeyen bandaj kullanabilirsiniz.

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası

Göbek fıtığı ameliyatlarında genelde karın zarını tamir etmek için yama yapılır veya 7-8 MM gibi hasar çok küçük ise yama (Polipropilen ve Karın Zarında Eriyip Karışabilen Bir Madde) konularak Plug şekline getirilir, bir nevi tıkaç da denenebilir bu işleme, bu durum küçük fıtıklarda yapılan bir işlemdir tekrar nüks etmemesi için. En iyi fıtık tedavisi deneyimli cerrahın bildiği tedavidir bu yüzden internet üzerinden yazan her makaleye inanmayınız. Üç ay içerisinde bu yama eriyerek zar halini alır ve bedenle bütünleşir daha sonrasında yeni zarmış gibi bir yapı olur ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edersiniz.

Göbek fıtığı ameliyatından sonra 3 ay süre boyunca ağır spor hareketleri yapmayın ve ağır bir cisim asla kaldırmayın. 3 ay sonra istediğiniz şekilde koşu, kardiyo, bisiklet sürmek, ağırlık kaldırmak, futbol, yüzme gibi eski aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. İlk 4 hafta önemlidir, hatta ilk haftalar doktora pansuman ve kontrol için tekrardan gidebilirsiniz.

Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası

Örneğin ben 30 Haziran 2020 günü ameliyat oldum ve doktor tam üç ay sonra istediğin aktiviteyi yapabilirsin dedi. Bu da 1 Ekim 2020 gününe denk gelmektedir. Bu zaman zarfına kadar bedeni çok yormayacaksınız ve bedeni dinlendireceksiniz. Hatta bu zaman zarfında kesinlikle sigara ve alkol tüketmeyiniz. Sadece ilk hafta değil bence üç ay boyunca bunu yapınız. Yemek yeme alışkanlığınızı değiştiriniz ve çok yemeyiniz, dengeli şekilde yemek yiyiniz ve hamur işi tüketmeyiniz. Bunlara dikkat ederseniz zaten ilk haftadan düzelmeleri göreceksiniz ve üç ayın sonunda beden tamamen yenilenmiş olacak, karın zarı iyileşmiş ve yenilenmiş olacak, siz de hayatınıza kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.

İki Hafta Sonra;
Ameliyat sonrası ikinci hafta bitti ve genel olarak yürüyüş, duş alma, normal yemek düzeni ve masabaşı işleri yapabiliyorsunuz. İlaçlar bittiği için artık sadece ağır kaldırmama ve çok ağır spor yapmama gibi işlemlere dikkat etmelisiniz. Şu an hem iç hem dış tarata dikişler olduğundan ve tam erimediğinden çok nadir de olsa dikiş kısımlarında sızlama veya cız etme gibi hissiyat olabilir. Bu iç dikişlerin de erimesinin 2-3 ay bulması ile son bulur. Tüm dikiş ve yamanın erimesi ise toplamda 6 veya 8 ay yani 32 hafta bulabilir, bu zamana kadar ara ara çok hafif de olsa sızlama veya cız etme durumu olabilir fakat haftalar geçtikçe bu durum azalarak bitecektir. Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi 8 ay sonrasında deri tamamen kapanıyor.

3 Ay Sonra;
Göbek etrafındaki ani hareketlerden kaynaklanan sızlama ve cız etme olayı geçti artık bir şey hissetmiyorsunuz. Genelde 2 ay sonra rutin kontrole gidebilirsiniz. 3 ay sonra istediğinizi yapabilirsiniz. Ameliyat yeri geçti ama izin tamamen geçmesi ve iç dikişlerin geçmesi 8-9 ay alacaktır.

Burak AVCI - Update: 25.09.2020

1 yorum:

  1. Hayatımdaki gördüğüm en güzel yazılardan birisi çok teşekkür ediyorum. Gerçekten hiçbir kaynakta böle bilgi bulamadım. Aklımdaki bütün soru işaretlerine cevap buldum resmen

    YanıtlaSil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.