13 Temmuz 2020

Performans Testi Aracı Apache JMeter’da REST API Servis Senaryosu Oluşturma Rehberi 2

Performans Testi Aracı Apache JMeter’da REST API Servis Senaryosu Oluşturma Rehberi 2

Apache JMeter’da REST API Performans Testi için yazdığım ilk makale olan Performans Testi Aracı Apache JMeter’da REST API Servis Senaryosu Oluşturma Rehberi 1'de JMX kalıbı oluşturmak için genel bir giriş yapmıştık. Bu makalemde Rest servislerini test edebilmek için HTTP Header Manager oluşturmayı anlatacağım.

HTTP Header Manager sekmesini eklemek için Test Plan’a sağ tıklayıp Add > Config Element > HTTP Header Manager kısmından ekleyebilirsiniz. HTTP Header Manager için önemli kısım ise sekmenin hiyerarşik olarak Test Plan'ın altında olması gerekir fakat Thread Group'un içinde olmayacak onun dışında aynı seviyede olması lazımdır. Aşağıdaki resimde örneğini görebilirsiniz.

Performans Testi Aracı Apache JMeter’da REST API Servis Senaryosu Oluşturma Rehberi 2

Resimdeki gibi Add diyerek Rest Servis için sabit Header bilgilerini girebilirsiniz Content-Type, Accept ve Accept-Language gibi. Name kısmına parametrenin adı ve Value kısmına alması gereken sabit değeri yazmanız yeterlidir.

Burada ekstra belirtmemiz gereken kısım dinamik yani değişken Header değerleri için ne yapacağımız olacaktır. Bunun için ProcessId örneğini ekledim. Her servis çağrıldığında bu değerin Uniq bir değer olmasını istiyorsanız buraya sabit (Static) bir değer veremezsiniz. Bu yüzden Name kısmına parametrenin adı olan ProcessId yazıyorum ve Value kısmına ise her Request sonucu değeri değişecek bir değişken yazıyorum ${processId} adında. Örneğin bu değişken değerin önünde bir ek sabit olması gerekiyorsa onu da SABIT-${processId} şeklinde yazabilirsiniz.

Name: ProcessId
Örnek Value 1: ${processId}
Örnek Value 2: DENEME-${processId}

Performans Testi Aracı Apache JMeter’da REST API Servis Senaryosu Oluşturma Rehberi 2

Şimdi processId değerini oluşturma işlemine geçelim. Bunu yapabilmek için JMX kalıbımızda Thread Group'un içine Add > Config Element > Counter özelliğini eklemeliyiz. Eklediğimiz Counter'daki Name ve Exported Variable Name ile HTTP Header Manager kısmına eklediğimiz parametre ismi olan Name aynı olmalıdır buna özellikle dikkat ediniz. Yukarıdaki örnek resmi baz alabilirsiniz.

Starting Value: Değer kaçtan başlasın Integer olarak, 1 veya 1000 yazabilirsiniz.

Increment: Ardışık olarak ne kadar artarak gitsin, 1 veya 2 yazabilirsiniz. Sırayla gitsin istiyorsanız 1 yazabilirsiniz.

Maximum Value: Maksimum kaçınca değere kadar artış sürsün buraya yazabilirsiniz. 9999999999 yazabilirsiniz. Ek bilgi olarak vereyim, Java'da en fazla Integer verebileceğiniz değer 2147483647 olarak bilinir.

Temel olarak Rest API servislerde Number data artırımı için Counter özelliğini ve HTTP Header Manager oluşturmayı öğrendik. Üçüncü makalemde HTTP Request ile devam edeceğim. 

Burak AVCI - Update: 28.07.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.