1 Şubat 2020

Yeni Nesil Yayıncılık'da Televizyon ve İnternet Hizmetleri

Yeni Nesil Yayıncılık'da Televizyon ve İnternet Hizmetleri

Özel yayıncılık hizmetlerinin son zamanlarda artması ile klasik televizyon yayınlarına ilgi giderek azalıyor. Özellikle klasik uydu televizyon kanalları olan ana akım kanallar veya diğer yerel kanalların yaptığı haber, dizi, tartışma ve benzeri programlar başta beyaz yakalı kişiler olmak üzere yeni nesil tarafından pek ilgi görmüyor.

Televizyonların Smart TV-İnternet özelliğinin olması ve Netflix ile YouTube yayıncılığının Türkiye'ye gelmesi ile birlikte klasik tv kanalları artık çok rağbet görmüyor. Kendimden örnek verecek olursam hafta içinin verdiği yoğun iş temposu ile birlikte akşam eve gelince YouTube'u televizyona telefon aracılığı ile bağlayarak takip ettiğim kanalların videolarını izliyordum.

Daha sonra aylık temel paket olan Netflix'i satın alıp oradaki dizi ve filmleri izlemeye başlayınca da YouTube'a bile zaman ayıramadığımı gördüm. Tabii bu arada klasik uydu kanalları ve programlarını neredeyse bir yıldır izlemiyorum. Sadece önemli bir haber olduğunda ana haber kanalları olan TRT Haber, NTV, CNN Türk'ü on dakika izleyip olayı öğrendikten sonra tekrardan Netflix'i açıyorum.

Şu an Devletin televizyon ve radyo hizmeti olarak bedava sunduğu tek hizmet Türksat 4A Uydu hizmeti olup buradaki kanalları ücretsiz izleyebilirsiniz. Bunun dışında eskisi gibi insanlar Digiturk, D-Smart, Kablo TV Türksat, Tele Dünya gibi hizmetlere artık para vermiyor. Sadece Lig TV yani maç yayını dışında bu hizmetleri almaya pek gerek yok.

Netflix'in benzeri olan Türk internet TV ve TV platform hizmetleri; Blu TV, Puhu TV, Tubi TV, Digiturk, D-Smart, Kablo TV, Tivibu, Turkcell TV+ Netflix kadar kaliteli değildir. Ücret vererek bunları kullanmanız pek de gerekmez. Zaten Türk dizilerinin içeriği oldukça kötü ve birbirini tekrar eden yapıda olduğu için ben izlemeyi tercih etmiyorum. Hatta Netflix'deki Türk dizi ve filmleri de izlemeyi sevmiyorum.

Netflix'in Türkiye'deki yayıncılığa tavsiyem Türkçe Dublajın daha da gelişmesidir. Örneğin sadece İngilizce değil İspanyol'ca ve diğer dillerinde Türkçe dublajı yapılmalı ve bu konu üzerinde Netflix ve Türkler çalışmalıdır. Dizi ve Film gibi yayıncılığı yabancılar daha iyi yapmaktadır. Hem senaryo bakımından hem de çekim kalitesi bakımından.

Şu an televizyonda sadece dekor amaçlı açtığım kanalar: TRT 4K, BLOOMBERG HT, CNN TÜRK, TRT BELGESEL, TRT WORLD

Bunların dışında ileri ki zamanlar için Netflix, YouTube ve Amazon Prime Video yeni neslin yeni televizyon yayıncılık tercihi olacaktır. Bu hizmetlerden kısaca bahsetmek gerekirse;

1) Netflix
Amerikan merkezli TV hizmetidir. Dizi, Film, Belgesel ve birçok türde TV hizmeti verir. Aylık abonelik şeklindedir. Temel, Standart ve Özel Ultra HD olarak paketleri vardır.

2) YouTube
Ücretsiz olup Youtube Cast ile Smart TV özelliği olan bir televizyona görüntüyü anlık yansıtabilir ve TV den izleyebilirsiniz. TV’nin de aynı modeme internet bağlantısı olması gerekir. Ayrıca YouTube TV adresi tv.youtube.com hizmeti de başlamıştır. Birçok YouTuber kanalı ve içeriği mevcuttur.

3) Amazon Prime Video
Amazon firmasının video yayın hizmeti olan İnternet TV hizmetidir ve ücretlidir. Türkiye'de Netflix'den sonra kullanılan en popüler yabancı İnternet TV hizmetidir.

Burak AVCI - Update: 20.01.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.