8 Mayıs 2019

Yeni Nesil Dizüstü Bilgisayarlarda DDR4 Ram Bellek Bilgileri ve Önerisi

Yeni Nesil Laptop'lar da DDR4 Ram Bellek Bilgileri ve Önerisi

Yeni nesil Notebook cihazlarda DDR4 ve DDR5 bellek Ram DDR3 teknolojisine göre daha gelişmiş olup Megahertz (MHz) değerleri daha yüksektir. Dizüstü bilgisayara ekstra bellek almadan önce var olan belleğinize bakıp buna göre bir tercih yapmalısınız. Örneğin 4 GB belleğiniz var bilgisayarınızda, ilk olarak CPU-Z isimli uygulamayı bilgisayarınıza yükleyip donanım özelliklerinize detaylı bakınız.

Bilgisayarda var olan belleğinizin özelliğini SPD kısmından aktif Slot seçerek resimdeki gibi öğrenebilirsiniz. Max Bandwidth kısmında yazan DDR4 2400 MHz veya 2666 MHz değerlerine dikkat etmeniz gerekir. Piyasada daha çok DDR4 2400 MHz ürünleri vardır fakat sizin bilgisayarınızda Default'daki ürün 2666 MHz ise diğer Slot için alacağınız 8 GB Ram'in de 2666 MHz olması daha faydalı olacaktır.

DDR teknolojisi ve MHz değerini seçtikten sonra genelde CL(CAS Latency) Tepkime Süresi ve Voltage değerlerine bakılır. Fakat DDR4'de bu değerler tüm ürünlerde hemen hemen aynı olup resimdeki gibi olduğundan; CL 20 ve 1.20 Volt olarak piyasada satılmaktadır. Siz tam nokta atışı yapmak istiyorsanız bu iki değere bakıp ona göre bir ürün filtrelemesi yapabilirsiniz.

8 GB DDR4 2666 MHz Dizüstü Ram belleklerin Mayıs 2019 itibariyle başlangıç fiyatları 285-295 TL'dir. Dolar kurunun artışı ile fiyatlar artabilir. Önerdiğim markalar ise: Kingston Technology, HI-LEVEL(Fiyat/Performans), CORSAIR'dir.

Burak Avcıoğlu