11 Ağustos 2018

Dolar Yıl Sonuna Kalmadan 10 Lira Olur mu?

Dolar Yıl Sonuna Kalmadan 10 Lira Olur mu?

Amerikan Doları son haftalarda inanılmaz bir artış gösteriyor. Bunun sebebi sadece dış piyasalar veya Asya piyasalarındaki Japon ev kadınları değiş özellikle özel sektörün yüklü dış borcunun ödeme vadesi geldiği için ödemelerini yapmasıdır.

Doların yükselişini rahip olayı gibi siyasi krizler ile değerlendirmemek lazım. Bu tarz haberler sadece gündemi oluşturup ekonomik ve siyasi krizi birleştirici işlemlerdir. Eğer üretim ekonominiz yoksa zaten kriz kaçınılmazdır. Bunu komu oyuna yansıtmak için siyasi işlemlere gerek yoktur.

Dolar bugün (11 Ağustos 2018) itibarıyla 6.40 seviyesindedir. Türkiye'deki Amerikan Dolarının Reel değeri 7.48-7.62 seviyelerindedir. Bu yüzden bu seviyelere Kurban Bayramı sonrası mutlaka gelinecektir.

1 Eylül tarihi önemlidir. Eylül ayına kadar Devletten ciddi yaptırımlar gelmez de Reel seviye olan 7.48-7.62 seviyesini aşıp Dolar 10 lirayı görebilir.

Peki 10 lirayı görürse neler olur? 10 lirayı görmesi mümkündür fakat dolar kuru oralarda fazla kalamaz bu Türkiye'nin iktisadi çöküşü demektir. Dolar 10 lira olunca satışlar gerçekleşecektir. Yüklü dolar mevduatı olanlar için bu seviye önemlidir. Hamlelerini buna yönelik yapabilirler.

10 Lirayı gören dolar aşağı çekilmek için Merkez Bankası tarafından ciddi Faiz artırımı yaptırılarak Reel 7 seviyesine geri döndürülür ve piyasa bir süre bu seyirde gidebilir. Tabii Ekonomik veriler ve Ülkenin konjonktürel durumu buna ne derece dayanır onu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Burak AVCI - Update: 01.03.2021