27 Ağustos 2016

Blogger Altyapısı ile Kişisel Blog Açma Yöntemi

Blogger Altyapısı ile Kişisel Blog Açma Yöntemi

Kişisel İnternet sitenizin olması ve blog tutma alışkanlığı son zamanlarda artan İnternet trendleri arasına girdi. Özellikle arama motorlarının özgünlük ve açıklayıcı yazılara önem vermesi ile birlikte kaliteli içeriklerin çoğu bilgi verici blog sitelerinden çıkmaktadır.

Bu makalemde sizlere maliyeti olmayana (Domain hariç) kişisel ve kaliteli blog açma yöntemini öğreteceğim. Yazı girmek ve yazı kabiliyetinizi oluşturmak ise size kalmış. Ben yazı girerken genel olarak o an uğraştığım ve geri dönüp güncelleme yapabileceğim yazılar girmeye çalışıyorum. Siz, belli bir kategori veya birçok kategoride yazı da yazabilirsiniz. Benim blog yazma mantığım daha çok sanal ve paylaşıma açık bir arşiv gibi düşünebilirsiniz. Çünkü ben birçok konuda bloguma dönüp yazıdan yardım alıyor ve yeni bir şey geldiyse o yazıyı güncel tutmaya çalışıyorum.

1) İlk olarak bir Domain almanızı öneririm. Ben Domain alırken adsoyad.com.tr aldım. Size de Ad ve Soyad Domain almanızı önerebilirim. www.nic.tr üzerinden adsoyad.com.tr Yıllık 12 TL, 5 Yıllık ise 50 TL olarak fiyatlandırılmaktadır. Nüfus cüzdanınızın arkalı-önlü resimlerini NIC.TR'ye göndererek 5 yıllık bir Domain almanızı tavsiye ederim. Hem gLTD dediğimiz .com, .net gibi uzantılardan daha ucuz ve güvenlidir.

2) Google'ın blogger.com sitesi üzerinden Google hesabınız ile ücretsiz bir blog açmanız gerekir. Açtığınız Blog için gerekli tasarım ve yazılar üzerine bu makalemde bahsetmeyeceğim. Zaten Blogger paneli sade ve gelişmiş olduğu için sizde kolayca anlayıp sitenizi düzenleyebilirsiniz. Ayrıca sitemdeki Blogger etiketini inceleyerek Blooger ile ilgili teknik yazılara ulaşabilirsiniz.

3) NIC.TR üzerinden Name Server adreslerini Yandex'e yönlendirin.
dns1.yandex.net.
dns2.yandex.net.

Daha sonra Yandex'in DNS Servisi Hizmeti adlı makalemi inceleyiniz. Domaini Blogger'e Yönlendirmek adlı makalemden de yardım alabilirsiniz. Burada Blogger size CNAME bilgileri verecektir, bu bilgileri Yandex Kurum paneline girmeniz gerekir. İki makalede de detaylı açıkladım.

Aynı şekilde buradaki panel üzerinden MX ayarlarını da Yandex üzerinden alarak ücretsiz mail hesabı açabilirsiniz. Tüm bu süreç boyunca Hosting almanıza gerek yoktur. Sadece Domain almanız yeterli olacaktır.

Burak AVCI