12 Haziran 2016

Cloud (Bulut) Depolama Servisi Yandex Disk'in Kullanımı ve Detaylı İncelemesi

Cloud Depolama Servisi Yandex Disk'in Kullanımı

Rusya'nın en büyük arama motoru servisi olan Yandex'den ücretsiz 10 GB depolama alanı ile dosyalarınızı Cloud (Bulut) sistemlerde tutabilir ve veri kaybı yaşamanızı önleyebilirsiniz. Özellikle yedekleme konusunda problem çeken ve Ransomeware tipli virüs saldırılarından dolayı verilerini kaybetmekten korkan birçok kullanıcı için Yandex. Disk servisini kullanmasını önerebilirim. Hem ücretsiz hem de bilgisayar ve mobilde eş zamanlı, senkronize kullanmanıza imkân sağlamaktadır. 

Yandex.Disk bulut hizmeti Google Drive, Dropbox, One Drive ve benzeri depolama servislerine göre hem daha kullanışlı hem de arayüzü daha kullanıcı dostu tasarlanmıştır. Yandex.Disk'in kullanımını ve artılarını maddeler şeklinde sıralayacak olursak;

1) Yandex.Disk'e kayıt olabilmeniz için önce Yandex.Mail hesabı açmanız gerekmektedir. Hesap açtıktan sonra disk.yandex.com.tr üzerinden 10 GB depolama alanı alabilirsiniz.

2) Doğum gününüzde fazladan 5 GB (Ömür boyu) kazanarak 15 GB depolama alanı kazanırsınız. Ayrıca her davet ettiğiniz arkadaşınız için 512 MB alan kazanırsınız. Ben üç kişi davet ettiğim için toplamda 16,5 GB depolama alanını ömür boyu kazandım ve kullanıyorum. disk.yandex.com.tr/tuning sekmesinden kullandığınız alan kapasitesini görebilir, alanınızı artırabilir ve Arkadaşlarını davet et diyerek fazladan depolama alanı kazanabilirsiniz.

Cloud Depolama Servisi Yandex Disk'in Kullanımı

3) En çok kullanılan özelliği ise bilgisayarınıza Yandex.Disk'i kurup bilgisayarda yedekleme klasörü gibi gözükmesidir. Disk'i Windows için Kur kısmından bilgisayarınıza uygulamayı kurun. Hem Bilgisayarım(Computer) hemde Desktop'da Yandex.Disk kısayolu çıkacaktır. Buradan dosyalarınızı direk içeriye taşıyabilirsiniz. Otomatik olarak senkronizasyonu kendi yapacaktır.

4) Telefonunuza Yandex Disk uygulamasını indirerek dosyalarınıza ulaşabilirsiniz. Ayrıca telefondan da Disk içine dosya gönderebilirsiniz. Akıllı telefonlar için Yandex. Disk kısmından Android, iOS ve Windows Phone versiyonların linklerini görebilirsiniz. Yandex Disk'in en sevdiğim özelliği Android telefonunuz ve Windows bilgisayarınız ile senkronize çalışmasıdır. Android cihazlardaki verimlilik iOS cihazlara göre daha fazladır. Ben de Android kullanıcı olduğum için Yandex Disk servisini öneriyorum.

5) Sosyal ağlardaki paylaştığınız ve etiketlendiğiniz fotoğrafları Yandex.Disk ile senkronizasyon ederek yedekleme işlemi yapabilirsiniz.

6) Telefondaki fotoğraflarınızı otomatik olarak Yandex.Disk'e atmasını engellemek istiyorsanız; Telefondan Yandex.Disk uygulamasını açın ve Ayarlar kısmına gelin. Uygulama Ayarları altındaki fotoğrafların yüklenmesi gibi 3 bildirimi Kapat olarak işaretleyin. Yine aynı sayfada Bildirimler kısmındaki Fotoğrafların otomatik yüklenmesi seçeneğini de-aktif edin. Bellek Yönetimi kısmında ise ön belleğe kaydetme seçeneğini de iptal edebilirsiniz.

Sonuç olarak ben toplamda 16,5 GB ücretsiz Yandex Disk servisini şu an hem Windows bilgisayarımda hem de Android telefonumda senkronize bir şekilde kullanıyorum. Verilerim aynı zamanda bilgisayarımın lokal alanına da kaydoluyor. Telefondan veya bilgisayardan bir dosya attığım veya sildiğim zaman tüm ortamlarda eş zamanlı son durum güncelleniyor. Android cihazlarda Yandex Disk uygulaması daha uyumlu çalışmaktadır, iOS cihazlarda aynı performansı alamayabilirsiniz. Benzeri bulut hizmetleri olan Google Drive, Microsoft One Drive, Dropbox, Sync, SugarSync, HubiC gibi sistemlerden daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Burak AVCI - Update: 15.09.2021