13 Kasım 2015

Linux (SSH Secure Shell) Sunucu ve Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı için Araçlar

Linux (SSH Secure Shell) ve Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı

Windows ve Linux işletim sistemlerinden sunucuya bağlanmak için kullanabileceğiniz araçları bu başlıkta yazacağım. Linux üzerinden genelde Terminal kullandığı için Windows üzerinden çalışabileceğiniz araçların üzerinde duracağım. SSH’ın açılımı "Secure Shell" yani "Güvenli Kabuk"'tur.

SSH’ın temel unsurları şunlardır: Authentication(Kimlik denetimi), Encryption(Şifreleme), Integrity(Bütünlük) SSH ile sunucuya bağlantı kurarken Sunucu İstemciye 1024 bitlik açık makine anahtarını (Host Key: Doğru sunucuya (istenilen) bağlanmak için kullanılır.) ve 768 bitlik açık RSA sunucu anahtarını (Server Key) gönderir.

Windows üzerinden Linux(Linux'de bu işlemler zaten Terminal üzerinden yapılmaktadır) sunucuya bağlanmak ve komutları çalıştırmak için SSH (Secure Shell) Client kullanırız. Telnet üzerinden de bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz fakat Telnet'de çalışmak güvensiz ve şifresiz olduğu için pek tavsiye edilmez. Windows için Secure Shell Client araçlarını sıralayacak olursak;

Linux (SSH Secure Shell) ve Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı

1) PuTTY (putty.org) En popüler SSH aracıdır. Birden fazla PuTTY kullanmak için MTPuTTY (Multi-Tabbed PuTTY) kullanabilirsiniz. (ttyplus.com)

2) WinSCP (winscp.net)

3) MobaXterm WinSCP ve Putty 'ye alternatif olup, sunucu tarafında kurulu olan bir programı client tarafta kurulu olmasına gerek kalmadan çalıştırabilme özelliği vardır.

4) mRemoteNG (mremoteng.org)
Hem Windows hemde Linux sunucularına bağlamak için kullanılan kaliteli bir client aracıdır.

5) Bitvise SSH Client (WinSCP benzeri bir araç)

6) Xshell 5 (www.netsarang.com)

7) Serverauditor - SSH client
Google Chrome uygulaması olan ve güzel arayüz seçeneklerine sahip SSH bağlantı aracıdır.

Daha fazlasını "SSH Client for Windows" olarak aratıp bulabilirsiniz. SSH bağlantı yapısından bahsedicek olursak sadece Root yetkisi ile ssh bağlantı yapılabilir fakat sunucu ayarlarınız iyi yapılmazsa Shell ile hesaplar arası geçiş yapılabilir root bilgileri ele geçirilebilir.

Hosting veya Reseller hizmeti alanlara Root veya SSH bağlantı bilgisi verilmez. Çünkü bu hizmeti alanlar sunucuda User olarak gözükür ve onlar için verilen ayar nobash'dir, yani SSH erişimi yoktur. VDS/VPS yönetenler genelde SSH ile sanal sunucuya bağlant kurarlar.

Linux (SSH Secure Shell) ve Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı

Windows içinse Uzak Masaüstü Bağlantısı(Remote Desktop Connection) kullanılır. Bağlanmak istediğiniz sunucunun IP adresi varsa Port numarasını yazarak bağlanabilirsiniz. Varsayılan kullanıcı adı administrator olup kısıtlı kullanıcı bilgiler ile de giriş yapabilirsiniz. Aşağıdaki gibi sertifika penceresi gelirse Evet diyerek sunucuya giriş yapabilirsiniz.

Linux (SSH Secure Shell) ve Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı

Microsoft Terminal Services Client (Remote Desktop Connection)

Bilgisayarda Çalıştır(Run) kısmından mstsc komutu yazarak uzak masaüstü bağlantısı kurabilirsiniz. mstsc -f komutu ile de tam ekran modu ile bağlanırsınız.

Windows Remote Desktop Connection Manager Önerileri
* Remote Desktop Manager (remotedesktopmanager.com)
* Remote Desktop Connection Manager (RDCM)