30 Temmuz 2015

Avast Free Antivirüs Detaylı Kullanım Rehberi

Avast Free Antivirüs

Antivirüs'ler kişisel bilgisayarlarımız başta olmak üzere olmazsa olmaz güvenlik programlarından biridir. Her geçen gün artan bilişim saldırıları; hesap ele geçirme, Yemleme(Phishing), Tarayıcı virüsleri, uygulama virüsleri gibi birçok saldırıya önlem olarak bu programları yükleyip kullanıyoruz.

Türkiye pazarında Antivirüs programlarına insanlar genelde kişisel bilgisayarlarına yıllık lisans parası verme taraftarı pek değil. Bunun yerine lisansı kırılmış veya sahte lisanslar ile Antivirüs programlarını kullanmayı tercih ediyorlar. Tabi bu uygulamada bazı olumsuzlukları birlikte getiriyor. Gerçek lisans olmadığı için program güncelleme alamıyor ve bundan dolayı güncel saldırıları kendi veri-tabanında tutamıyor. Yine aynı şekilde sahte lisanslanan program bir süre sonra lisans hatası verip kendini de-aktif ediyor. Bu şekildeki kullanım da birçok güvenlik zafiyetini beraberinde getiriyor.

Hem ücretsiz hemde kendini güncel tutan, yıllık lisans bedeli talep etmeyen güvenlik programı yok mu peki? Türkiye pazarında bu özellikleri sağlayan ve kişisel bilgisayarlar başta olmak üzere birçok kişi tarafından tercih edilmeye başlayan Avast Free Antivirüs öne çıkıyor. Avast'ın sunduğu ücretsiz güvenlik hizmeti ile hem program kendini güncel tutuyor hemde yeni saldırılara karşı oldukça etkili.

Avast Free Antivirüs programını sitesinden indirip kurduktan sonra detaylı incelememize geçebiliriz. Programı kurduktan sonra sağ alt köşede turuncu Avast ikonu çıkacaktır. İki kere ikona tıklayarak Avast yönetim arayüzünü açabilirsiniz.

Avast Free Antivirüs

Arayüzü açtıktan sonra en üstte yeşil Kayıt butonu vardır. E-Posta adresinizle kayıt olduktan sonra mail adresinize doğrulama linki gelecektir. Linke tıkladıktan sonra Avast lisan işleminiz tamamlanacaktır. Aynı mail adresi ile başka bilgisayarlarınıza da Avast yükleyebilir ve Hesabınıza tanımlı hem Mobil hemde PC platformlarını my.avast.com sitesinden yönetebilirsiniz.

Avast Free Antivirüs

Kayıtlı Mail ve Avast puanınız ekrana gelecektir. Avast Puanınıza tıklayıp My Avast hesabınıza bağlanabilirsiniz. My Avast hakkında detaylı anlatımı bir sonraki makalemde yapacağım. Yan menülerden programı tanıtmaya başlarsam.

Avast Free Antivirüs

1) Genel Bakış: Panelin ana yüzüdür. Tüm güvenlik kalkanları, güncellik durumları burada yazar. Sorun yoksa Koruma Altındasınız ibaresi yazılı olur. Buradan hızlı bir şekilde Akıllı Tarama, Yükle tarayıcınızın işin zararlı eklenti veya araç taraması, Ağ güvenliği (Kablosuz ve Kablolu), Telefonunuz için mobil güvenliği genel bakış arayüzünden yapabilirsiniz.

Avast Free Antivirüs

2) Tara: Bilgisayarınız için detaylı güvenlik taraması yapacağınız menü dür.

Akıllı Tarama: Sistemi hızlı bir şekilde tarama yapar ve sonucu size söyler.

Virüs Taraması: Detaylı taramayı buradan yapabilirsiniz. Tam sistem taraması yaparak tüm sisteminizi detaylı bir şekilde güvenlik taramasından geçirebilirsiniz. USB Bellek, SD-Card, CD/DVD taraması için Taşınabilir medya taramasından yapabilirsiniz. Taranacak dosya seçin kısmından belirlediğiniz klasör, disk veya herhangi belirlediğiniz bir alanı virüs taramasından geçirebilirsiniz. Açılış taraması ile de otomatik başlayan programlar ve bilgisayarı açtığınızda diskleri otomatik tarama komutu verir. Ayarlar kısmından bununla ilgili detaylı düzenlemeyi yapabilirsiniz.

Tarayıcı eklentilerini tara: Web tarayıcınız (Chrome, Yandex, Firefox) için yüklediğiniz veya arka planda yüklenmiş eklenti ve uzantıları tarayarak size bilgi verir.

Avast Free Antivirüs

Süresi geçen yazılımları tara: Güncel olmayan ve güncelleme zamanı gelen programlarınızı buradan takip edebilirsiniz. Güncelle diyerek programlarınızı güncel tutabilirsiniz ve Yoksay diyerek güncellemenizi erteleyebilirsiniz.

Ağ tehditleri için tara: Ev ağı güvenliği için bağlı olduğunuz İnternet ağını tarar. Genelde bağlı olduğunuz kablosuz Wireless ağını tarayarak güvenli mi yoksa risk oluşturan bir ağ mı bunun hakkında size bilgi verir.

SecureLine VPN

3) Araçlar: SecureLine VPN
SecureLine VPN özelliği ile İnternet üzerinde tarama ve gezinti aktivitenizi gizli şekilde yapabilirsiniz. Kimliğinizi maskeleyerek İnternet üzerinde gezinti yaparsınız. Bu özellik genelde kamuya açık Wi-Fi noktalarında daha çok tercih ediliyor. Çünkü bu ağlardan birden fazla kişi bağlandığı için güvensiz ve riskli bir ortam oluşabiliyor. SecureLine VPN özelliğini 7 gün ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

4) Mağaza: Bu kısımda Avast'ın gelişmiş özelliklerini de barındıran Internet Security veya Premier paketini satın alabilirsiniz.

5) Hesap: Hesabınıza bağlı cihazları buradan kontrol edebilir ve yeni bir lisans satın alabilirsiniz.

Burak Avcıoğlu