1 Aralık 2013

Bitcoin Sanal Parası Neden Bu Kadar Popüler Oldu?

Bitcoin Sanal Parası Neden Bu Kadar Popüler Oldu?

Bitcoin hakkında ne olduğunu geçen ki yazımızda bahsetmiştik. Bitcoin Nedir? nasıl üretilir hakkında makalemizin ardından neden son bir ay içinde popüler bir yatırım aracı oldu? bu konu hakkında birkaç bilgi sizlerle paylaşacağız.

Bitcoin sanal para birimi 2009 yılında faaliyete geçmiştir. Her bir Bitcoin kriptolanmış veri veya blok denilen SHA-256 Hash algoritması ile şifrelenen ve matematiksel değerler üzerine inşa edilmiş, sanal ticaret için kullanılan bir para birimidir. Buradaki kriptolamanın mantığı ise her Hash değerini günlük kullandığınız Dolar veya Lira üzerindeki Seri No olarak düşünün. Bu kullanılan ve her Hash değeri farklı olan Bitcoin paralar nerede ve kimin tarafından kullanıldığı, takip edildiği için kolay kolay taklit veya Spekülasyon yapılamıyor.

Bir başka bilinen gerçek ise Bitcoin blokları şu zamana kadar 13 milyon kadar üretildi ve son miktar olarak 21 milyon kadar üretilecek. Bu üretimin sonu 2033 yılı olarak biliniyor şuan. Üretim miktarı belli olduğu içinde dikkatleri çekti. Paranın basılması gibi düşünebilirsiniz. Dolar, Altın rezerv miktarına göre piyasaya kağıt olarak basılır ve ekonomik dalgalanmalara göre değer alır.

Bitcoin Sanal Parası Neden Bu Kadar Popüler Oldu?

Bitcoin Daha Önce Nerede Kullanılıyordu?
Bitcoin normalde illegal bir para birimidir. 2011 yılında Silk Road dediğimiz kara market veya diğer adı ile Amerika'daki uyuşturucu ve silah pazarındaki ticaret için Bitcoin kullanılıyordu. Birçok Haber sitesi Silk Road'ın bir firma olduğunu söylemiş :) Silk Road bir şirket değil illegal pazarın ismidir :) Bu pazar Deepweb dediğimiz yerden organize ediliyor ve alışverişler buradan yapılıyordu. 2013 ortasına kadar Bitcoin çok değerli bir para birimi değildi. Dolar karşılığı 1-10 arasıydı. Hatta illegal ortamda kullanıldığı için kötü bakılıyordu.

Amerika'daki Bütçe Krizinden sonra Obama yönetimi piyasadaki legal veya illegal tüm dolar akışını kontrol altına almak istedi. 2013 Ekim ayında FBI'ın Silk Road pazarına yaptığı operasyon ile buradaki illegal ticarete son verildi ve bu illegal ticaretin tüm geliri ise Bitcoin idi. 500 binden fazla Bitcoin değerinde sanal para ele geçirildi.

İllegal pazarı kontrole alan Amerika yeni yatırım aracı olarak güvenli yatırımdır şeklinde ABD Senatosundan izin çıkarıp, Bitcoin'in güvenli yatırım yapılabilir durumuna getirdi. Borsada işlem görmesini sağlayarak yatırımcıları buraya çekmek istiyor. Çin, Almanya ve Güney Kıbrıs Bitcoin sanal parasını tanıyoruz demesi ile olay küresel bir boyuta geldi. Türkiye'de ise ikinci Bitcoin ATM'si açılarak bu pazara ciddi anlamda dahil oldu.

Burak AVCI - Update: 30.10.2020