15 Ekim 2013

İran'ın Sosyal Medyası ve Ağı: Cloob.Com

Cloob.Com Iran

İran'ın en çok kullanılan sosyal ağı Cloob.com 21 Aralık 2004 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. İran'da bilindiği gibi Amerikan altyapılı Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar erişime kapalıdır. 75 milyon nüfusu olan İran'ın Google'ın Orkut sosyal erişimini de engelledikten sonra 2012 yılından itibaren Cloob.com sosyal ağı İran'da en çok kullanılan sosyal medya ağı olmuştur. İran devleti tarafından kontrol edilen Cloob sosyal medya uygulaması daha çok arkadaş bulma ve ekleme tarzında Facebook benzeri bir yapıdadır. Sadece Farsça dilinde hizmet vermektedir onun dışında kayıt olurken üye isminizi Latin alfabesi ile alabilirsiniz.

1 Milyondan fazla üyesi olan Cloob'da arkadaş ekleme, topluluk sayfaları, forumlar, chat odaları, seri ilanların yayınlanması, sanal para kullanımı ve ticaret, soru cevap, içerik paylaşımı gibi özellikleri vardır. Cloob, Türkiye'deki eski sosyal ağlardan Hocam sitesine çok benzerdir. Facebook ile Forum sitesi alt yapısı karışımı bir altyapı vardır.

Cloob.Com Iran

Cloob sitesi 2008 yılında İran Hükûmeti tarafından sansürlenmişti. Uzun süre sansürde kalan sosyal ağ 2011 yılında tekrar açılarak bugün İran'ın en büyük sosyal medyası olarak devam ediyordu ki 2022 yılı itibariyle site kapanmış gözüküyor. İnternet üzerinde araştırma yaptığımda herhangi bir site veya mobil uygulama aktif olarak çıkmıyor büyük olasılıkla altyapıyı tamamen kaldırdılar.

Bu arada bende denemek için bir üyelik eskiden açmıştım. Site aktif olsaydı profil linkinim aşağıdaki gibi olacaktı.
www.cloob.com/name/burakavcioglu

Bu arada üye olurken dikkatimi çekti, doğum tarihi faklı :) Celali takvimi kullandıkları için 1300'lü sayılar çıkıyor. Iran Calendar kullanarak doğum tarihinizi hesaplayabilirsiniz :)

Burak AVCI - Update: 02.02.2022