10 Haziran 2013

Deep Web Nedir ve Nasıl Ulaşılır? İnternet'in Bilinmeyen Gizli Katmanları

DeepWeb

Deepweb, derin İnternet veya gizli İnternet olarak da bilinir. Derin İnternet kavramını açacak olursak, kullandığımız günümüz İnternet aslında arama motorları (Google,Yandex,Yahoo,Arabul...) üzerine inşa edilmiştir. Bu arama motorları kendi filtrelerindeki bilgileri kullanıcılara gösterir. Türkiye'de çoğunlukla Google arama motoru kullanıldığı için Google'ın bize izin verdiği bilgileri görebiliriz.

SEO kavramı ile uğraşanlar indexleme olayını bilirler. Bir sitenin Google, Bing veya Yandex indexleme sayıları farklıdır çünkü tüm arama motorlarının algoritması özgündür. Deepweb te indexlenmeyen yani internette sansürlenmiş veya hiç Arama motorlarının robotları tarafından bulunamayan ve indexlemediği içeriklerin olduğu bir katmandır. DeepWeb'de siteler dinamik içeriklerden oluşur ve arama motorları bu dinamik içerikli siteleri takip edemez.

Site adresleri genelde .onion domain uzantılı dır. Zaten bu domain uzantısı sadece TOR sistemine ait olduğu için, başka Web tarayıcılarında açılmaz ve otomatikman hiçbir Arama motoru tarafından görüntülenemez. Deepweb'de siteler çok basittir. Aşırı görselli, animasyonlu ve filmlerdeki gibi bilgisayarlardan girilen System Login tarzında paneller yoktur, Bildiğiniz basit HTML sitelerdir.

DeepWeb'de kendisine özel Sabit IP ve Hosting servisi sağlayan firmalar vardır. Bu firmalardan Sabit IP satın alarak kendi sitenizi oluşturabilirsiniz. Burada site sizin bilgisayarınız yani IP adresin izdir. DNS yönlendirme ve benzeri şeylerle uğraşmazsınız. TOR ile bağlandığınızda kendi Windows IP adresiniz 127.0.0.1 ile bağlanırsınız ve 9151 portu ile TOR çıkış yapar sizin PC'den. Bu servislerden yaralanmak için para yatırmanız lazım. Fakat DeepWeb'İn para birimi bildiklerimizin dışında bir birim olan Bitcoin'dir. Bu para birimi 10 veya 15 dolara denktir, borsa gibi değeri inip çıkıyor. Paypal yolu ile sanal hesabınıza Bitcoin alıp Önemli şifreler, IP veya Hosting hizmeti alabilirsiniz.

Peki DeepWeb'e Nasıl girilir?

Öncelikle www.torproject.org adresinden Tor Browser indirin, sonra inen dosyada Start Tor Browser ikonu var tıklayarak açın. İlk olarak The Hidden Wiki adresine gireriz. Hidden Wiki Deepweb'in kısaca kapısı denilebilir. DeepWeb için bir arama motoru yok, bu yüzden siteleri bilmeniz gerek. Bilmiyorsanız kategoriye ayrılmış olarak siteleri veren Hidden Wiki kullanılır. Sitelere buradan ulaşabilirsiniz.

The Hidden Wiki adresleri;
http://hwikis25cffertqe.onion/index.php?title=Main_Page
http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page
http://hiddenwk7qnvvpfo.onion/index.php?title=Main_Page
http://7g5bqm7htspqauum.onion

http://7g5bqm7htspqauum.onion.link (.onion uzantılı sitelere TOR Browser dışında Chrome ve benzeri tarayıcılar ile girmek için Domain sonuna .link eklemeniz yeterlidir.)

Tor dışında www.freenetproject.org Tarayıcısı var, bunu da deneyebilirsiniz fakat Deepweb daha çok TOR üzerine kuruludur.

DeepWeb'de genel olarak iletişim Tormail ile sağlanır. Tormail tahmin ettiğiniz gibi bir mail servisdir Gmail, Hotmail gibi. Deepweb'de olanlar tormail.org adresinden mail adresi alarak iletişim kurarlar.

Kaynaklar
old.ifilazi.net/deepweb.html (İbrahim Filazi)
old.ifilazi.net/deepweb-daha-derine-yolculuk.html (İbrahim Filazi)
tr.wikipedia.org/wiki/Derin_Ağ
en.wikipedia.org/wiki/Deep_web_(search)
en.wikipedia.org/wiki/Darknet
en.wikipedia.org/wiki/Dark_web
TOR "The Onion Routing" (Anonim Ağ)

Burak AVCI - 10 Haziran 2013

Burak AVCI tarafından hazırlanan yukarıdaki yazı Creative Commons Alıntı-Gayriticari-ShareAlike 4.0 Uluslararası Lisansı lisansı ile korunmaktadır.