1 Ekim 2012

Ubuntu(Linux) Root Şifresini Değiştirmek

Ubuntu'da root seviyesi en yüksek seviyeli kullanıcıdır ve güncelleme yaparken, bir application yüklerken her zaman şifre ister. Siz bu şifreyi unutmuş olabilirsiniz veya sistem hazır şifrelenmiş olarak ta size gelmiştir. Birkaç komut ile Ubuntu şifresini sıfırlamak mümkün.

Bilgisayarı çalıştırın ve Ubuntu'yu seçin. Eğer bilgisayarınızda tek bir işletim sistemi varsa açılış esnasında ESC tuşu ile önyükleme menüsüne girmelisiniz. Önyükleme geldikten sonra aşağıdaki resimden (recovery mode) kısmını seçin.

recovery mode

Recovery Mode açılacaktır. Buradan root kısmını seçin root Drop to root shell prompt Ok diyin ve komut konsolu açılacaktır.

Ubuntu(Linux) root şifresini değiştirmek

İlk olarak hangi kullanıcılar var onları listeleyerek görelim.
ls /home

komutunu yazarak kullanıcıları görebilirsiniz. Örnek: user, listede user kullanıcı adı çıktığını varsayalım şimdi konsola şu komutu yazın.
passwd user

Enter yaptıktan sonra sizden iki kere yeni parola girmenizi isteyecek. iki kere parola giriniz. Ben şifreyi burak olarak girdim komuta şu şekilde yazıyoruz.
passwd burak

Bu komuttan sonra sizden yeni bir şifre girilmesi istenir. Yeni şifreyi girerken ekranda herhangi bir görsel hareket olmaması sizi yanıltmasın. Şifrenizi yazdıktan sonra Enter‘a basınız. Sizden şifreyi yeniden girmeniz istenecektir. İkinci kez aynı şifreyi girip Enter‘a bastıktan sonra yeni şifre kabul edilmiş olur.

son komut olarak exit yazarak recovery mode menüsüne geri dönebilirsiniz.

Recovery menu‘ye döndükten sonra resume normal boot seçerek normal önyüklemenin devam etmesini sağlayarak şifrenin değişmesini sağlamalıyız. Bu bir defaya mahsus şifre istemeyebilir. Bilgisayarımızı yeniden başlattıktan sonra yeni şifremizle oturum açabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.