28 Mayıs 2018

Amerikan Doları 5 TL Seviyesini Aşar mı?

Amerikan Doları 5 TL Seviyesini Aşar mı?

Geçen hafta Amerikan Doları 4,50 seviyelerini izlerken birden kurun aşırı yükselmesi sonucu 4,90 seviyelerini gören kur 5 seviyesini zorlamıştır. Ülkeden çıkan yüklü döviz çıkışı ve FX piyasalarındaki dalgalanmalar kurda kendini göstermiştir.

Merkez bankasının Gecelik Faiz'de 300 baz puan artırımı ile kur biraz aşağı çekilse de şu an 4,70 seviyelerinde kendini kabul ettirmeye çalışan dolar bu hafta yükselişe geçebilir. Reel olarak piyasalarda 5,20 seviyelerini görmesi gereken kur seçime kadar 5 seviyesinin altında tutulabilir fakat seçim atmosferi sonrası artacağı biliniyor.

Şunu da eklemek gerekir Dolar gördüğü seviyeye her zaman tekrardan gelmiştir. Bu yüzden 4,90 ve üstü mutlaka aşılacaktır. Bu aşım seçim sonrası da olabilir seçim öncesi ülkeden çıkan ani döviz hamleleri ile de yaşanabilir.

Yıl sonu dolar kuru bu şekilde ivmelenme ile giderse 6 TL seviyelerini bile görebilir. Tabii Ekonomik veriler ve Ülkenin konjonktürel durumu buna ne derece dayanır onu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Burak AVCI - Update: 01.03.2021