22 Mayıs 2016

Yeni Fiat Egea 1.6 E-Torq Otomatik Vites

Yeni Fiat Egea 1.6 E-Torq Otomatik Vites

Otomobil sektöründeki birçok marka özellikle 2014 yılından sonra kararlı bir değişim sürecine girdi. Alman devi Volkswagen kendi markaları dışında Skoda ve Seat gibi markalar ile de orta kesime hitap eden B, C Segment ara piyasalara da girerek sektörü canlandırdı. Dikkat ederseniz birçok aracın stili, yakıt tüketimi, teknolojik donanımı 2014 yılında sonra önemli değişimlere gitti.

Otomobil alırken özellikle iki noktayı vurgulayacağım. İlk olarak alacağınız araç 2014 model ve sonrası olsun ikincisi ise Otomatik vites olmasıdır. Bundan sonraki inceleme yazılarımda da bu iki özelliği baz alarak araç tavsiyesinde bulunacağım.

İtalyan otomobil devi FIAT'ın Türkiye'deki yatırımlarını herkes biliyor. Özellikle yedek parça temini, yerli iş gücüne destek anlamında FIAT markası Türkiye'de her zaman tavsiye edilir. 2016 yılı ile beraber FIAT otomobil piyasasına kararlı bir C Segment sedan araç ile giriş yaptı. Yeni Egea olarak reklamları yapılan bu aracın hem otomatik hemde manüel vitesi satışa sunuldu. Başlangıç fiyatı 50.000 TL olan araç Türkiye şartlarına göre oldukça iyi.

Fakat ben otomatik vitesi savunduğum için Yeni Fiat Egea'nın otomatik versiyonu 1.6 E-Torq'u makalemde bahsedeceğim. Araç 2016 üretimi olduğu için otomatik vites seçeneği olarak iki model piyasaya sunulmuş;

Yeni Fiat Egea 1.6 E-Torq Otomatik Vites

Fiat Egea 1.6 E-Torq 110 HP Otomatik Lounge (65.000 TL)
Fiat Egea 1.6 E-Torq 110 HP Otomatik Urban (60.000 TL)

Fiat Egea 1.6 E-Torq Urban başlangıç fiyatı 60.000 TL olup Lounge modeli ile arasında çok fark yok. Tek fark Lounge modelinde Navigasyon, Far Sensörü ve Yağmur Sensörü olmasıdır. Yıl sonuna doğru Urban modeli için FIAT piyasayı canlandırmak ve satışları artırmak isterse fiyatı 49-50.000 TL yapabilir. Aracın ikinci eli ise pek yok. Satılan ikinci eller ise genelde satış fiyatından 5000 TL düşük olarak satılıyor. Fiyat ise Türkiye şartlarına göre bence yüksek, dediğim satış fiyatlarına inecek olursa düşünülebilecek bir araçtır.

Fiat Egea Stil olarak Linea'dan kesinlikle daha iyi. Yeni Fiat Egea'da farlar, sis lambaları ve konumu, kasa tipi ve çizgiler keskin olup kararlı bir sedan olduğunu bize gösteriyor. Ruhsuz bir araç hiçbir zaman satılmaz veya fiyatı oldukça düşüktür, FIAT ise bunu göz önünde bulundurarak burada tasarıma önem vermiş. Krom detaylar ile araca ekstra özellik verilmiş. Ön panjurun stili ise Alman otomotivin den esinlenerek yapılmış. Far kısmındaki keskin detaylar oldukça iyi tasarlanmış, Jant tercihi de oldukça iyi. Yeni Fiat Egea tasarım olarak oldukça iyi, aracın ikinci el satışını da bu tasarım ve renk seçimi oldukça etkileyebiliyor.

Renk konusuna gelecek olursak Alev Kırmızısı rengi markanın pazarlama rengidir, bunu almanızı önermem çünkü bilmeyen birçok müşteri direk televizyondaki fabrikasyon rengi görüp o şekilde alıyor. Renk kötü değil ama herkeste aynı renk olduğu için sizin bir farkınız olmaz. Aldığınız aracın stil olarak farkında-lığını artırmak için şu 3 rengi öneririm; Rock Siyah, Kurşun Gri ve Bronz Kahve. Bu renklerin Yeni Egea için en iyi olduğunu düşünüyorum. Önermediğim renkler ise Bulut Beyazı ve Mistik Gri, bu renkler ise aracı ruhsuz gösterebiliyor.

Son olarak C Segment Sedan ve otomatik vites araç aradığınız zaman fiyat olarak en uygununun Egea olduğunu göreceksiniz. 2016 model sedan otomatik vites otomobillerde en düşük fiyat olarak Citroen C-Elysee 1.2 VTi Confort ve Mitsubishi Attrage 1.2 Intense olduğunu göreceksiniz. Tabi bu iki araç Egea'nın yanına bile yaklaşamaz.

2016 Yeni Fiat Egea 1.6 E-Torq'un Özellikleri;

Silindir Hacmi: 1598 cc (1.6)
Yakıt Tipi: Benzin
Vites Türü: Otomatik
Beygir Gücü (Toplam): 110 HP
Şehir İçi Yakıt Tüketimi: 8.5 LT/100 KM
Yakıt Kapasitesi: 45 LT
Karma Tüketim: 6.3 LT/100 KM
Kapı Sayısı: 4
Araç Türü: Binek
Segment: C
Gövde Tipi: Sedan
Motorlu Taşıt Vergisi: 997 TL/Yıl
Bagaj Hacmi (5 Koltuk): 520 LT
Jant Çapı: 16 inç
Uzunluk: 4532 mm
MP3 Çalar: Var
Yol Bilgisayarı: Var
Park Sensörü & Yardımı: Var
Garanti: 3 Yıl Boya, 5 Yıl Motor / 100 Bin Km Mekanik ve 8 Yıl Paslanmazlık

Burak AVCI