12 Nisan 2022

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski - Single Malt İskoç Viskisi

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old viskisi Tek Malt bir iskoç viskisi olup 1896 yılında kurulmuş İskoçya'daki Dufftown İçki Farikasında üretilmektedir. İskoçya'nın Banffshire eyaletinde bulunan Dufftown kasabasındaki Dufftown damıtımevi ünlü bir İskoç viski damıtıcısıdır. Yakın zamanda denediğim ve Türkiye'de de popüler olan 12 yıllığı Single Malt Scotch Whisky kategorisindeki en iyi viskilerden biridir diyebilirim. Speyside bölgesinde bulunan ve Bell's viskilerinde de olduğu gibi Pedro Ximenez şeri fıçılarında dinlendirilmiş bir viskidir. Günümüzde ithalatını ve pazarlamasını Diageo PLC firması yapmaktadır. Tek malt viski denemek isteyenler için The Singleton viskisinin 12 yıllığı çok iyi bir giriş seviyesi viskidir diyebilirim. Firmaya ait damıtımevi aslında üç tane olup bunlar; Dufftown, Glen Ord ve Glendullan Distillery'dir ve hangi damıtımevinden çıktıya şişe üzerinde marka olarak onun adı yazmaktadır. Yazımdaki ve resimlerini patlaşacağım viskinin damıtımevi Dufftown olup en çok satılan ve tercih edilen ekspresyonu budur. Viski fiyatlarının artması ile birlikte bildiğiniz gibi Tek malt viskiler daha pahalı oluyor. Fiyat ve performans açısından The Singleton of Dufftown 12 Years Old gerçekten tercih edilebilir viskiler arasına giriyor.

The Singleton of Dufftown viskisinin şişe tasarımından başlayarak tanıtmak gerekirse; en kısmı tombul fakat derinliği ince olan kendine has bombeli yeşil tonda bir şişesi vardır. Kapak kısmında mavi koruma hologramı ve bandı bulunur. Tıpalı bir kapağı olduğu için viski tazeliğini ve keskinliğini hemen kaybetmez ve maliyetten kısmamak için metal kapak kullanılmamıştır. Viskilerde tıpalı kapağın kullanılması her daim önemlidir. 70 CL'lik şişede satılan viskinin bildiğim kadarıyla daha düşük hacimlerde satılan şişesi yoktur. Genelde Single Malt viskilerinin çoğunluğu 70 CL'lik şişelerde satılmaktadır. Şişenin üzerinde cama işlenmiş Single Malt ve Scotch Whisky yazı kabartmaları bulunur. Viskinin amblemi köpek balığı olup veya başka bir balıkta olabilir logosunda Perfectly Balanced yani Mükemmel Dengeli ibaresi yer almaktadır. Viskimiz 12 yıllık olup bildiğiniz gibi bir Single Malt bir viskinin ideal bekleme süresi minimum 10 senedir. Luscious Nectar yani Tatlı Nektar özelliği ile karşımıza çıkan The Singleton tek maltının aromasını ve tadını şişede şu şeklide belirtmişlerdir; kahve, bal ve fındık notaları bulunur. Damıtılmış, olgunlaşmış ve İskoçya'da şişelenmiş bir viskidir.

Dufftown Distillery

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

Dufftown Distillery

Viskinin renginden ve içim notlarından bahsetmem gerekirse; hafif koyu sarı renkte olup kehribar sarısı bir renge sahiptir. Viskinin renginden dolgun ve kaliteli olduğuna dair ön bir hissiyat alabilirsiniz. Burun ve damakta ilk olarak tatlı, hafif meyvemsi kokular ve kavrulmuş fındık alabilirsiniz. Sonrasında kahve, bal, biraz derinlerde baharat ve kırmızı elma çağrışımlarını alabilirsiniz. Orta gövdeli bir viski olup içimi rahattır ve Single Malt viskiye başlamak isteyenler için başlangıç bir Ekspresyondur diyebilirim. Eski 12 yıllık The Singleton Ekspresyonlar içerisinde nektar tadı daha belirgin iken yenilerinde bu tat çok az gelmektedir. Belki 15 yıllıklar daha kaliteli olabilir fakat dediğim gibi içimi yuvarlak ve dengeli, boğazı yakmayan, yumuşak ve tatlı içim size sunan bir viskidir. Çok kaliteli veya çok kötü denemeyeceği için tam ortada ve başlangıç için mükemmel olarak tanımlamak en doğrusu olur.

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

The Singleton viskisinde viski yazılışına dikkat ederseniz Scotch Whisky yazmaktadır. Bildiğiniz gibi Viski kelimesi İskoçya, Kanada ve Japonya gibi ülkelerde yazım şekli Whisky olup İngiltere, İrlanda ve Amerika’da ise ekstra bir "e" harfi daha alır ve Whiskey şeklinde kullanılır. Bu ufak anekdotu verdikten sonra İskoç Malt viskimizin klasik içindekiler ise; Demineralize Su (Saf Su), arpa maltı distilatı, renklendirici karamel bulunmaktadır. Alkol oranı hacmen %40 olup Türkiye'de Mey İçki tarafından markanın distribütörlüğü yapılmaktadır. Viskinin yapımı sırasında hem Pedro Ximenez, Vino Oloroso hem de yeniden doldurulan eski (Ex-Bourbon) burbon fıçılarda dinlendirilmiştir, viskideki bal notaları ve ceviz yoğunluğu özenle seçilmiştir. Tadında ise yumuşak pişmiş kırmızı elmalar, tatlı kahverengi şeker, kremalı kahve notaları ve kavrulmuş fındık notaları ile dolu bir viskidir. Özetle başlangıç için mükemmel bir viski desem yeridir.

Viski: The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old (Single Malt Scotch Whisky)
Tür ve Menşeyi: Single Malt Scotch Whisky - Single Malt İskoç Viskisi
Üretici: İskoçya & Dufftown Distillery
İthalatçı: Diageo PLC
Yıl: 12 Yıl
Alkol Oranı (ABV): %40
Fiyat: 70 CL Şişesi 400 TL (Mart 2022 & Metro AVM)
Barkod: 5000281021621
Türkiye Distribütörü: Mey İçki Türkiye (Mey Diageo)

70 CL'lik bir viski şişesinden her gün 30 ML'lik içerseniz 23 bardak yani 23 gün size yeterli olacaktır. 30 ML viski içerisinde ise 67 KCAL bulunmaktadır. Açıkçası bir 70'lik viski bana bir ay gitmektedir ve bir ay sonra yeni bir tane alıp tadım ettikçe sizle paylaşmaya çalışıyorum. Bu arada viskinin yanında ne yenmelidir sorusuna bu sefer yanında Antep fıstığı, dilimlenmiş muz ve Antep veya sütlü çikolata cevabını vereceğim. Özellikle tek başına Antep fıstığı bile yeterli olup kajudan sonra hatta kaju ve badem dışında önerebileceğim harika bir aperitif diyebilirim. Viskinin yanında asla füme et veya peynir tüketmeyin çünkü şarap içeceğinde olduğu gibi bu iki yiyecek viski ile birlikte pek gitmiyor. Viski keskin bir içki olduğu için yanında ufak ve yemek yemek için olmayan yiyecekler olması gerekiyor. Dilimlenmiş muz, Antep fıstığı, tuzlu veya taze badem, kaju, az çikolata seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bira ve şarabı yemek yerken içebilirsiniz fakat viskiyi asla yemekler ile tüketmeyiniz.

* The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old
* The Singleton of Glendullan Fruity Decadence 15 Years Old
* The Singleton of Glendullan Sublimely Smooth 18 Years Old

The Singleton viski markasının 12 yıllığı dışında 15 ve 18 yıllık Ekspresyonları olup bunlarda damıtım evine göre isim değişikliği gösterebilir. Fakat damıtımevi farklı olsa bile 15 yıllık olanı Fruity Decadence ve 18 yıllık olanı ise Sublimely Smooth adında olup bu serileri de deneme fırsatı yakalarsam sizlerle paylaşacağım. Son olarak tadım ettiğim viski markalarını da aşağıya The Singleton of Dufftown ile birlikte ekleyerek güncel listemi paylaşıyorum.

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old Viski

1) Single (Tek) Malt Viskiler
* The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old (Single Malt Scotch Whisky)
* Bushmills Single Malt Irish Whiskey
* Glenmorangie The Original Highland Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet Founder's Reserve 1824 Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet 12 Years of Age Single Malt Scotch Whisky
* Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen Single Malt Scotch Whisky

2) Blended (Harmanlanmış Malt) Viskiler
* Bell's Blended Scotch Whisky Original (1825)
* Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky (1890)
* Jameson Triple Distilled Irish Whiskey (1780)
* Ballantine's 12 Years Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Black Label Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Gold Label Reserve Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Red Label Blended Scotch Whisky
* Chivas Regal Extra Blended Scotch 13 Year Old
* Jack Daniel's Tennessee Honey (Bal Aromalı Viski Likörü)

3) Bourbon Viskiler (Tahıl Viskisi)
* Jim Beam Original: Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Burak AVCI

2 yorum:

  1. Tadımını bugun yaptık epey rahat içimi olan bal tadını fazlasıyla aldıgım bır vıskı ıdı benım ıcın. Ben belki seker tuketmedıgım ıcın bana bal tadı daha fazla gelmıs olabilir. Jameson trıle dıstılled tavsiyemdir. Blog içinde teşekkürler üstad.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Single tercihler için güzel bir başlangıç olmuş afiyet olsun iyi tadımlar başka viski yorumları beklerim tekrardan.

      Sil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.