11 Mart 2022

Yeni Nesil Netbook Lenovo IdeaPad Flex 3 82G4000TTX 2'si 1 Arada İncelemesi

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

Netbook cihazlar bildiğiniz gibi 14 veya 15.6 İnç Notebook cihazlar gibi çok gelişmiş teknolojiler olmasa da günümüzde SSD teknolojili olanları günlük işlerimizi yapmamız için oldukça ideal olup hafif cihazlardır. En son Acer One Aspire D270 Netbook cihazını kullanmıştım ve yüklü işletim sistemi Windows 7 olup Bellek (Ram) ve SSD gibi takviyeler yapsam bile artık Google Chrome bile zor açar duruma geldiği için elden çıkarmıştım. Birkaç yıl hiç Netbook dünyasına bulaşmadım bir süre mobil cihazım ile devam etme kararı aldım. Uzaktan Çalışma (Remote Working) uygulaması hayatımıza girdikten sonra her gün evden çalışmak yerine bazı kafe ve ortak alanlardan çalışmaya ben gibi siz de başlamışsınızdır. Fakat ev için kullandığımız ve donanımsal olarak özellikleri iyi olan 15.6 İnç laptopları dışarıda taşımak tam bir işkence olup tekrardan Netbook araştırması içerisine girdim. Şunu da belirtmeliyim daha önce hep 10.1 veya 10.3 İnç Netbook kullanmıştım fakat yeni nesil bile olsa bu ekran boyutlarında bir cihaz kesinlikle önermiyorum çünkü aşırı kullanışsızlar ve ekran boyutları cidden ufak oluyor. Eğer bir Netbook alacaksanız kesinlikle ekran boyutu 11.6 olmalıdır. Tabii 13 ve üzeri İnç ekran boyutuna sahip cihazlar Netbook kategorisine girmediği için bunlar hakkında yorum yapmayacağım. Bu yazımda daha çok Netbook piyasası üzerinde duracağım.

Netbook'larda bildiğiniz gibi en önemli kriter şu an için depolama alanı olan diskin SSD teknolojiye sahip olmasıdır ve alabiliyorsanız işlemcisi en iyisi olanını almanızı tavsiye ederim. Netbook ve mobil işlemci sıralaması için "Comparison of Mobile Processors (CPU Benchmarks)" adresinden faydalanabilirsiniz. Benim piyasada yaptığım araştırmalarda 11.6 İnç Netbook cihazlara baktım ve işlemcisi en yüksek olan Lenovo IdeaPad Flex 3 82G4000TTX cihazını satın aldım. Lenovo IdeaPad Flex 3 bilgisayarı genel hatları ile 128 GB SSD disk teknolojisine sahip olup 11.6 İnç ekran boyutuna sahiptir ve Tablet teknolojisinde olduğu gibi tamamen arkaya kıvrılabilen ekran özelliği vardır. Menteşeleri buna göre ayarlanmış olup malzeme kalitesi oldukça iyidir. Cihazın teknik özelliklerini maddeler şeklinde sıralamadan önce Netbook alma stratejisini sizlerle paylaşmak istiyorum ve piyasada satılan cihazlardan birkaç örnek vermek istiyorum.

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

İlk olarak mutlaka işletim sistemi Windows 10 Home veya Windows 10 Pro olan bir Netbook alınız. DOS veya Chrome OS işletim sistemi ile hiç uğraşmayınız. İş bilgisayarı için Windows işletim sistemi en iyisidir. Ekran boyutu olarak da 10.1, 10.3, 12 İnç ile hiç uğraşmayınız bu tür cihazlarda en iyi ekran seçeneği 11.6 İnç olup işyerime uzaktan bağlantı (Remote Desktop) atmak olsun, Google Chrome veya diğer internet tarayıcılarını kullanma kolaylığı olsun gerçekten kusursuz. Son olarak depolama disk teknolojisi kesinlikle SSD olmalıdır. Hatta SSD boyutu minimum 128 GB olmalıdır. Oyun oynamayacağımız için Google Chrome, Windows RDP, Microsoft Office ve benzeri programların hızlı aynı zamanda stabil çalışması işimizi fazlasıyla görecektir. Aşağıya güncel Netbook işlemci sıralaması ve örnek birkaç cihazı paylaşacağım.

Güncel Netbook İşlemcileri (CPU Benchmarks)
* AMD Athlon Silver 3050e (En İyi Performansa Sahip İşlemci)
* Intel Celeron N4020
* Intel Atom x5-Z8350
* Intel Celeron N3350
* Intel Atom Z3735F

Güncel Netbook Cihazları (11.6 İnç Ekran Boyutlu)
* Dynabook Satellite Pro E10-S-101 (Intel Celeron N4020 ve Windows)
* Denver NBW-11604N (Intel Atom x5-Z8350 ve Windows) Önermem 32 GB Disk Alanı
* I-Life Zed Air Ultra (Intel Celeron N3350 ve Windows) Önermem 32 GB Disk Alanı
* Hometech Alfa 100A (Intel Atom x5-Z8350 ve Windows) Önermem 32 GB Disk Alanı

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

Netbook cihazlar ve piyasası hakkında bu bilgileri zamanla makalede güncel tutmaya çalışacağım. Lenovo IdeaPad Flex 3 82G4000TTX cihazını 07 Mart 2022 tarihinde Sandal Bilişim'den 5300 TL'ye satın aldım. Kutu içeriğinden cihaz, şarj aleti ve garanti dökümanları çıktı. Bu cihazı kullanırken resimdeki gibi kesinlikle kablosuz Mouse kullanmanızı öneririm. Cihazın detaylı özelliklerine sırayla bakarak yorumlarda bulunacağım.

1) Genel Bilgiler
Lenovo IdeaPad Flex ailesine ait olan cihazımız IdeaPad Flex 3 ürün serisi içerisinde olup hazır yüklü şekilde Windows 10 Home işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Kurulum aşamasında Windows 11'e yükseltebilirsiniz fakat ben şimdilik bu özelliği pas geçtim ilerleyen zamanlarda kurulum yapıp sizlerle performans durumunu paylaşacağım. Genelde iş için kullanılan cihaz 2'si 1 Arada teknolojisi olarak bilinen 360 derece kıvrılan ekran Tablet özelliğine sahiptir. Ben bu özelliği çok kullanmıyorum ama menteşe kısımlarını incelediğimde cihaz oldukça sağlam yapılmış olup malzeme olarak da kaliteli metal ve plastik kullanılmış. Cihazın oldukça Premium bir havası vardır. Plastik ve dandik duran bir cihaz değildir. Klavye tasarımını da açıkçası baya beğendim.

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

2) Ekran Özellikleri
Ekran boyutu 11.6 İnç olup Netbook cihazlar için tavsiye ettiğim ideal boyuttur. Asla daha ufağını almayınız. Ekran çözünürlüğü 1366x768 Piksel olup HD teknoloji kullanılmıştır. Zaten ekrandaki görüntü kalitesi ciddi bir biçimde fark ediliyor. Panel tipi LED (WVA) olup aynı zamanda Dokunmatik Ekran özelliği de vardır. Kolay bir biçimde Scroll yaparak sayfalarda ilerleyebilirsiniz. Ekran parlaklığı ise 250 Nits Brightness olup ekrandaki görüntü kalitesi hissedilir biçimde görülmektedir.

3) Tasarım Bilgileri
Cihazın genişliği 281.7 MM olup ağırlığı ise 1.2 KG'dır. Rengi siyaha çalan koyu tonda mavi olup hem rengi olsun hem de malzeme kalitesi olsun oldukça kaliteli durmaktadır. Üst yüzeyde PC/ABS Polimer malzeme varken iç kısımlarda metal malzemede kullanılmıştır. Aşırı ince ve şık bir tasarıma sahiptir. Bu cihaz için daha önce satın aldığım Addison 300908 Netbook Çantası ise tam uyumlu olup cihaz içerisine rahatlıkla yerleşmiştir. Açıkçası 15.6 İnç laptop taşımadan sonra bu cihaz sanki telefon taşıyormuş hissiyatı size verecektir. Aşırı hafiftir ve dışarıda artık bunu kullanacağım. İş yerime bağlantı kurmak olsun hiçbir sorun yaşamadım. Günlük maillerinizi rahatlıkla okuyabilir ve RDP bağlantı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ekran boyutu ise yeterli olup hiçbir zorluk çekmedim RDP ile çalıştığım işim üzerinden.

Netbook Çantası

Cihazın tuş takımlarından bahsedecek olursak; sol yan kısımda şarj girişi, bir adet USB (3.2 Gen 1) Type-A girişi, HDMI girişi ve kulaklık Jack ses girişi bulunmaktadır. Mikrofonunuzu bu kısma takarak rahatlıkla Zoom veya benzeri programlar ile uzaktan toplantı ve Meeting oturumlarına katılabilirsiniz. HDMI kablosu ile TV'ye ekranınızı yansıtabilir ve sunum yapabilirsiniz.

Cihazın sağ giriş tarafındaki girişlerde ise bir adet USB (3.2 Gen 1) Type-A girişi olup kablosuz Mouse aparatını buraya bağlıyorum. Hemen yanında microSD kart yuvası olup buraya mobil cihazınızın yedek microSD kartını bağlayarak resim, video ve verilerinizi bilgisayara rahatlıkla aktarabilirsiniz. Güç düğmesi de bu kısımda bulunup önce klavye seti üzerinde veya köşesinde aradım fakat yer kaplamaması için güzel bir yere konumlandırılmış. Buradaki güç butonu ile cihazı açabilir veya kapatabilirsiniz, Led ışıklandırması mevcuttur. Hemen yanında Novo düğmesi deliği bulunup burayı Boot veya Recovery yaparken kullanabilirsiniz. Cihazın hoparlörü de iki yan sırada eşit biçimde bulunur ve ses bu şekilde kontrollü biçimde eşit dağılır.

Cihazın kamera kısmındaki manuel kamera kapama aparatı ise oldukça iyi düşünülmüş olup eski cihazlarda buraya bant takardım. Bu detay bence çok iyi düşünülmüştür. Zaten aparatı aktif etmediğiniz sürece kamerada aktif olmuyor. Aynı şekilde mikrofonda buraya konumlandırılmış durumdadır.

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

4) Bellek (RAM) Donanım Özelliği
Cihazda 4 GB 2400 MHz DDR4 Ram Bellek teknolojisi mevcuttur. CL (CAS Latancy) değeri 17 olup bence cihazın tek eksiği ram kısmıdır. Keşke 4 değil de 8 GB Ram koysalardı işte o zaman süper olurdu. Netbook gibi cihazlarda işlem (Multi-Process) yapabilme hızı önemli olduğu için Ram Bellek donanımı en önemli unsurlardan biri oluyor. Gerçi Lenovo IdeaPad Flex 3 Disassembly videolarını izlediğimde tek bir Slot var gibi gözüküyor. İlerleyen zamanlarda Ram Bellek Upgrade yaparsam sizle mutlaka paylaşırım. Zaten depolama disk alanı SSD olduğu için bu cihaza yapılacak tek donanımsal geliştirme bellek olacaktır.

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

5) İşlemci (CPU) Donanım Özelliği
İşlemci markası AMD olup AMD Athlon Silver 3050e model CPU vardır. Araştırdığım Netbook cihazları arasında şu an için en iyi işlemci bu olup 2 adet fiziksel işlemci çekirdeği ve 4 adet sanal işlemci çekirdeği bulunmaktadır. Netbook cihazlarda bu saatten sonra Intel Atom işlemcilerine pek yönelmemenizi öneririm.

6) SSD Depolama (Disk)
Depolama disk alanı 128 GB olup tamamen SSD NVMe M.2 (PCIe) teknolojisidir. Netbook alırken mutlaka SSD disk olanını tercih edin ve 32 GB olanlardan asla almayınız çünkü yetersiz kalabilir. 128 GB alan iş bilgisayarı için fazlasıyla size yetecektir. Ayrıca bilgilerinizi Yandex Disk benzeri bir Cloud servis içerisinde tutabilirsiniz.

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

7) Ekran Kartı (GPU) Donanım Özelliği
Ekran kartı olarak cihazda AMD Radeon Vega 3 Graphics 512 MB GPU kartı vardır. Oyun henüz denemedim fakat iş bilgisayarı için yeterli bir ekran kartı özelliğidir.

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

8) Pil ve Diğer Özellikler
Cihazda Li-Po (Lityum-Polimer) pil teknolojisi olup pil gücü 37.5 Wh değerindedir ve hızlı şarj özelliği vardır. Şarj ünitesi ve fişi Slim yani ince bir adaptörden oluşup çantaya rahatlıkla sığmaktadır. Cihazı tamamen şarj ettikten sonra 6-7 saat şarj istemeden rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta ekran parlaklığını keserseniz birkaç saat daha fazladan şarj kablosuna ihtiyaç duymadan günü çıkarabilirsiniz. Cihazda microSD Kart Okuyucu vardır ve 2 adet USB girişi vardır. Klavyede ekstradan aydınlatma özelliği yoktur. Cihazın Bluetooth teknolojisi 5.0 olup kablosuz bağlantı olan Wi-Fi teknolojisi ise Wi-Fi 5 (802.11ac) standartlarına sahiptir. Ana kart (Mainboard) modeli ise Lenovo LNVNB161216 olup cihaza eğer uygun Ram Bellek takviyesi yapacaksanız bu bilgiyi de göz önünde bulundurunuz.

Lenovo IdeaPad Flex 3 Netbook

Lenovo IdeaPad Flex 3 cihazını ilk açtığınızda standart Windows 10 ön kurulum ekranı gelecektir. Bilgisayar adını ve diğer kişiselleştirebileceğiniz ayarları seçerek yönergeleri izleyin ve kurulumu tamamlayın. Bios Güncelleme ekranı gelirse direkt otomatik güncelleme yapın ve bilgisayar yeniden başlayacaktır bu safhada ekstradan bir tuşa basmayın ve işlemlerin bitmesini bekleyiniz. Windows 11 işletim sistemine de geçebilirsiniz, disk olarak fazla yer kaplamayacaktır isterseniz bunu ön kurulum sırasında yapabilirsiniz. Cihazın içerisinde yüklü ve lisanslı şekilde McAfee Live Safe, Microsoft OneDrive ve McAfee WebAdvisor programları gelecektir. İsterseniz bellek yememesi için bunları kaldırabilir veya kullanmaya devam edebilirsiniz. Kurulum sonrası 1 aylık ücretsiz Microsoft Office uygulamasını kullanabilirsiniz fakat sonrasında lisans anahtarı satın almanız gerekmektedir. Bir aylık ücretsiz Microsoft Office 365 uygulamasını bilgisayardan kaldırdım ve ücretsiz Office uygulaması olan LibreOffice kurdum.

Son olarak bir problem yaşamanız halinde Lenovo Çağrı Merkezi olan 0212 912 01 34 numarasından destek hattına ulaşabilir veya sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Lenovo markasının İstanbul merkezi BDH Bilişim Destek Hizmetleri firması olup 0216 500 17 17 numarasından da buraya ulaşabilirsiniz. Açıkçası ben Netbook'u fazlasıyla beğendim. Hem donanımsal özellikleri hem tasarımı hem de malzeme kalitesi oldukça başarılı olup şu an piyasada satın alabileceğiniz en iyi 11.6 İnç cihazdır. Umarım stokları yakın zamanda tekrar güncellenir ve alırsınız.

Burak AVCI - Update: 27.03.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.