18 Ocak 2022

Pendik Sapanbağları Boşnak Meyhaneleri ve Restoranları & Boşnak Yemekleri ve Rakı Kültürü

Rakı Kültürü

Yoğun iş temposu ile geçen günlerimiz içerisinde haftanın stresini ve yorgunluğunu atmak aynı zamanda arkadaş grubunuz ile iyi vakit geçirmek istiyorsanız ayrıca alkolde kullanıyorsanız genelde Türkiye'de ve Yunanistan'da yaygın olan meyhane kültürünü siz de seviyor olmalısınız. Meyhane Kültürü aslında sohbet ve muhabbetin en sıcak olduğu buna bir de eşlik eden rakı ile beraber olunca keyifli bir zaman geçirmenizi sağlayan bir aktivitedir. Rakı içkisi üzüm, incir gibi meyvelerin damıtılmasıyla oluşturulan içerisinde Maydanozgiller ailesinde olan anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü ve geçmişi Osmanlı'ya uzanan geleneksel bir Türk içkisidir. İngilizce'de Raki veya Arrack olarak bilinmektedir. Aynı içkinin bir benzeri olan ve Yunan rakısı olarak da bilinen Ouzo (Uzo) ise içerisinde nane, kişniş, narenciye çiçeği, fındık, zencefil ve değişik bitki kökleri gibi bitkilerde bulunan ve damıtma yolu ile üretilen alkollü başa bir içki türüdür. Bu alkollü içkiler su ile karıştırılarak yani şeyselleştirilip tüketilir ve beyaz rengini alınır. Rakı içkisine dönecek olursak rakı içkisinin türü Spirit yani damıtılmış içkidir. Rakı içerken en önemli unsur yanında yenmesi gereken mezeler ve yiyeceklerdir. Tek başına rakının bir esprisi yoktur.

Rakı içme kültürü bira veya viskiye benzemez. Onun için sofra hazırlanır, arkadaş ortamı kurulur ve muhabbet ister. Ben şahsen evde tek başıma veya ev ortamında rakı tüketen biri değilimdir. Biraz şekerli bir içki olduğu içinde pek tercih etmiyorum fakat özel günler olsun veya arkadaşlarınız ile gerçekten güzel bir gün geçirmek istediğiniz bir zaman dilimi olsun işte o zaman gidilen meyhanede yiyeceğiniz o leziz mezeler ile birlikte içmeniz gereken alkol rakıdır. Rakı genelde Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'da çokça üretilmektedir ve farklı alkol isimleri ile tanınmaktadır. Örneğin Yunanistan'da bizdeki meyhane kültürü onlardaki Taverna kültürü olup burada yemekler ile birlikte daha çok Ouzo (Uzo) içkisi tüketilir. Rakıda olduğu gibi içerisine su konularak küçük veya ince uzun rakı bardağında içilir. Bazı Ouzo (Uzo) markaları ise; Sans Rival, Ouzo 12, Tsantali Greek Ouzo, Babatzim Ouzo, Ouzo Pilavas gibi tanınmış alkol markalarıdır.

Bulgaristan ve Yunanistan yöresinde ise rakıya benzer bir de Mastika alkollü içkisi üretilir. Bu içki türü bir likör olup Mastik veya sakız likörü olarak da bilinir. Ortama %45 hacmen alkol oranına sahiptir. Aromasını sakız ağacı reçinesinden alır ve ham madde çıkış yeri Sakız Adası'dır. Bazı Mastika alkol markaları ise; Grozd Strumica Mastika, Kentos Mastika, Skinos Mastika olup bunu da suyla tüketebilirsiniz. Bir de Arap yarımadası bölgesinde üretilen ve Akdeniz'in doğu sahillerinin olduğu bölgede çokça tüketilen Arak alkollü içkisi vardır. Arak içkisi üzüm, hurma ve şeker karışımından damıtılarak hazırlanan rakı benzeri suyla karıştırılıp içilen alkollü bir içkidir. Hepsini suyla karıştırınca yani seyrekleştirilip beyaz rengini alır. Rakı ve muadilleri hakkında bu genel bilgileri verdikten sonra rakı kültürüne geri dönebiliriz.

Yakın zamanda keşfettiğim ve seneler öncede gittiğim bir bölge olan Pendik'in Sapanbağları semti olarak bilinen Boşnak mahallesinde güzel bir meyhane kültürü vardır. Tabii seneler önce gittiğimde başka mekânlar vardı şimdi birkaçı halen dursa da yenileri eklenmiş ve değişmiş diyebilirim. Eskiden Sancak vardı mesela oraya giderdik fakat şimdilerde yok. Soğuk savaş dönemi sonrası 1992 ve 1995 yılları arasında cereyan eden Bosna Hersek savaşı ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin dağılması ile birlikte buradaki savaştan gelen birçok boşnak yurttaşımız Pendik'in Sapanbağları ve Yeşilbağlar Mahallesi'ne gelmiştir ve bu bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölgede kendi kültürlerinin zenginliklerini de getirmişlerdir ve bugün bu güzel meyhane ortamının da oluşmasını sağlamışlardır.

Rakı Kültürü

Rakı Kültürü

Çalışan kesim olarak genelde arkadaşlarınız, aileniz, iş arkadaş grubunuz olsun gidebileceğiniz en güzel zaman aralığı bana göre hafta içi mesai bitimi ve haftanın son iş günü olan Cuma gecesidir. Özellikle beyaz yaka çalışan biriyseniz büyük olasılıkla arkadaşlarınız ile Cuma akşamını tercih edeceksinizdir. Cumartesi akşamları doğal olarak İstanbul'da her mekânda olduğu gibi burası da oldukça yoğundur. Bu yüzden Cuma akşamı saat 7-8 civarı haftanın yorgunluğunu atmak için arkadaşlarınız ile Sapanbağları mevkinde bulunan Boşnak meyhanelerine gidebilirsiniz. Ritüel olarak genelde ilk olarak mezeler söylenir ve restoranlarda bu meze seçimi ya size bırakılır ya da oranın fiks bir meze menüsü varsa size o getirilir. Eğer öncelikle meze seçimini siz yapacaksanız aşağıda meze çeşitlerinden damak zevkinize hitap edeni seçip rakı eşliğinde geceye başlayabilirsiniz.

Özellikle Boşnak mutfağının kokusunu içeren bu mezelerden bazıları ve benim de sevdiklerim; Barbunya Pilaki, belki Arnavut Ciğeri, Beyin (tuz dökerek yeminizi tavsiye ederim), Patlıcan Ezmesi, Kuru Et (Balkan mutfağının olmazsa olmazı tütsülenmiş boşnak etidir), Bulgur Pilavı, Travbik Mezesi (havuç ve kabak uyumlu bir mezedir bazı yerlerde Tarator olarak da bilinir), Bosna Tavuğu (cevizli güzel bir mezedir denedim tavsiye ederim), Yoğurtlu Köz Patlıcan, Kabak Mücver (ana yemekten önce bir müddet doyurucudur), Şakşuka, Soka (Balkan klasiğidir ve boşnak biberlerinin süt ile yapılan turşudur), Patlıcan Ezme, Haydari, Yaprak Sarma, Tercihen Çiğ Köfte olarak leziz ezme menüsünü sıralayabiliriz.

Rakı Kültürü

Rakı Kültürü

Biz genelde üç arkadaş gittiğimizde 50 CL'lik rakı söylüyoruz. Rakı dışında veya sonunda bira veya benzeri bir alkol almıyoruz, genelde de bir alkol alırsam başka bir alkol türü almıyorum. Rakının yanında ben ufak bir acısız şalgamda genelde söylüyorum. Rakı, su ve şalgam üçlüsü olarak mezelere devam ediyorum. Yeni düzenleme ile birlikte bu tarz alkollü mekânlar bildiğiniz gibi gece 12'den sonra kapanmaktadır. Genelde biz akşam 7 civarlarında önceden rezervasyon yaptırıp gidiyoruz. Eğer gün ortası değil de akşam mesai sonrası gidecekseniz kesinlikle rezervasyon yaptırınız çünkü yer bulamayabilirsiniz. Mekânların hepsinde sigara içilen ve içilmeyen bölmeleri vardır. Makalenin sonunda gittiğim ve şu an aktif şekilde çalışan dört ana işletmenin adlarını ve numaralarını da paylaşacağım, buraları arayarak detaylı bilgide alabilirsiniz. Aynı mevkide başka mekânlarda öğrenirsem yazıma ekleyeceğim.

Rakı seçimine geçmeden önce rakı, meze ve muhabbet saatleri sonrası ana yemek olarak Pleskavica yani arasında kuru et ve kaşar bulunan boşnak köftesi tabağı söylüyoruz. Dileyenler güveç, et sote, ızgara ve benzeri yemekleri de söyleyebilir ama ben en çok bu köfte türünü beğendiğim için buralara gittiğimde söylediğim fiks ana yemeğimdir. Eğer ana yemek yemek istemezseniz ara sıcak olarak yuvarlak Bosna Sosisi veya Mantija olarak bilinen boşnak böreği söyleyebilirsiniz. En sonra rakı, meze, yemek bittiğinde bir meyve tabağı gelir ve geceyi çay veya Türk Kahvesi ile kapatabilirsiniz. Bu aktiviteyi ay da bir sefer yapmanızı tavsiye edebilirim. Özellikle meyhane kültüründe muhabbet, samimiyet, sıcaklık ve kaynaşma bir başka oluyor. Meze ve yemek seçimleri hakkında bilgi verdikten sonra rakı seçimine geçebiliriz.

Beylerbeyi Göbek Rakısı

Beylerbeyi Göbek Rakısı

Öncelikle seçeceğiniz rakı miktarı tamamen sizin ve arkadaş sayınızın durumu ile ilgili olup benim gittiğim zamanlarda üç kişi için 50 CL'lik rakı yeterli oluyordu. Bu sizin için 70 veya 100 CL'lik şişede olabilir veya tek gidiyorsanız 35 CL'lik de olabilir. Rakı seçerken genelde ertesi gün baş ağrısı yapmayan ve içimi oldukça yumuşak olan Beylerbeyi Göbek Rakısı'nı tercih ediyoruz. Rakı içerken rakı bardağının yarısını veya üçte birini doldurma gibi adetler tamamen sizin içim düsturunuz ile ilgilidir. Kimisi alkole karşı daha dayanıklıdır kimisi ağırdan yavaş yavaş alır. Aşağıya Beylerbeyi, EFE, Yeni Rakı ve Tekirdağ gibi bilinen markaların bazı serilerini ekledim. İçim davranışına göre daha sert veya yumuşak içimli tercih yapmak isteyenler aşağıdaki çeşitleri inceleyebilir. Rakı içkisinde genelde %45 ile %48 arası hacmen alkol oranı vardır.

* Beylerbeyi Göbek Rakısı (3 Kez Damıtılmıştır ve Favori Rakıdır)
* Beylerbeyi Teragold Rakısı
* Beylerbeyi Mavi Rakısı (Klasik Beylerbeyi Rakısı)
* Beylerbeyi Razaki Rakısı (Mavi Versiyona Göre Daha Sert)
* EFE Sarı Zeybek Yaş Üzüm (Yeşil Şişe)
* EFE Yaş Üzüm (Yeşil Şişe)
* EFE Göbek (Siyah Şişe)
* EFE Gold (Sarı Şişe)
* EFE 3 Distile (Yeni Ürün)
* Yeni Rakı 1937 (Türkiye Klasiği)
* Yeni Rakı Yeni Seri
* Tekirdağ Rakısı Altın Seri

Boşnak Meyhaneleri

Boşnak Meyhaneleri

Boşnak Meyhaneleri

Aşağıda Pendik ilçesinin Sapanbağları semtindeki Yeni Pazar Caddesi veya Mimar Sinan Caddesi olarak bilinen mevki üzerindeki meyhaneleri sıraladım. Aralarında şu iyi şu kötü ayrımı yapmayacağım çünkü hepsinin konsepti hemen hemen aynı olup mezeleri ve yemekleri güzeldir. Her ay veya hafta gitme durumunuza göre mekân değiştirebilir ve favori mekânınızı belirleyebilirsiniz. Hepsi kaliteli ve benzer konseptlere sahip Boşnak meyhaneleridir. Fiyat ve gelen hesap olarak net bir şey söyleyemem çünkü alkol mamüllerine ve tüm gıda maddelerine her geçen gün zam gelmektedir. Biz en son üç kişi gittiğinizde meze, rakı, ana yemek dahil kişi başı ortalama 250-300 TL arası bir hesap ödemiştik. Siz sadece meze takılırsanız daha uygun hesap verebilirsiniz. Başta belirttiğim gibi gitmeden önde rezervasyon yaptırın özellikle Cumartesi günleri daha yoğun oluyorlar.

1) Balkanika Restoran & Telefon: (0216) 491 90 52

2) Drina Restaurant & Telefon: (0216) 354 01 04

3) Lipa Restaurant & Telefon: (0216) 354 21 81

4) Pembe Panter Restaurant & Telefon: (0216) 390 79 09

Bildiğiniz gibi mekân isimlerini eskiden internet üzerinde arattığımızda Zomato, Tripadvisor, Foursquare gibi site ve uygulamalardan bilgi alırdık. Gerçi bu servisler halen aktif olup Türkiye'de daha güncel olarak Google Haritalar (Google Maps) kullanılıyor ve oradan mekâna ait son yorumlar, bilgiler ve görsellere ulaşabiliyoruz. Siz de gitmeden önce Google Maps üzerinden mekânı inceleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Burak AVCI - Update: 18.01.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.