22 Aralık 2021

Pandemi Sürecinde Test Koşullu Temaslı Olmak, Covid-19 PCR Test Sonucu Nasıl Öğrenilir ve Ücretleri

Omicron Varyantı

Pandemi süreci başta Türkiye olmak üzere tüm Dünya'da yeni varyantların çıkması ile birlikte halen etkili bir biçimde devam etmektedir. Delta varyantı sonrası herkese ikinci ve üçüncü doz aşılar önerildi. Yeni türeyen Omicron varyantı ile birlikte BioNTech aşılarda üçüncü doz ve Sinovac aşılarında dördüncü doz uygulamaları da başladı. Yılbaşı itibariyle pandemi süreci azalır diye düşünmüştüm fakat yeni çıkan varyantlar ve Sağlık Bakanlığının yayınladığı günlük tabloya baktığımızda virüsün halen hayatımızda ciddi derece aktif olduğu aşikârdır. Özellikle uzaktan çalışma şekli 2022 Eylül ayına kadar birçok şirket tarafından tekrardan uzatılmıştır. Yeni çıkan Omicron varyantı ise çabuk bulaşa sahip bir virüs olmasına karşın ölümcül etkisi daha azdır. Sanırım yeni grip virüsü Covid-19'un varyantları şekilde evrile evrile gidecek ve ölümcül olmayan fakat yan etkileri olan bir grip virüsüne her yıl dönüşecekmiş gibi duruyor.

Kış aylarına girdiğimiz şu dönemde eğer yakın çevreniz veya birinci derecen akrabanız Koronavirüs olursa siz de otomatik olarak test koşullu temaslı olarak sistemde gözüküyorsunuz ve Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından direkt ilgili uyarı bildirimleri geliyor. Yakın zamanda Koronavirüs olmasam bile aile içinde virüs vakası yaşandığı için başıma böyle bir durum geldi. Birinci dereceden yakınınızın PCR testi pozitif çıkında Ankara'dan Sağlık Bakanlığından aranıyorsunuz ve izolasyon kuralları için gerekli bilgilendirme size yapılıyor. Öncelikle vakalı kişi ile aynı evde yaşıyorsanız o kişi ayrı bir oda da 14 gün izole olmalıdır. Siz temaslı olarak göründüğünüz için ilk 5 gün izolasyon kuralı uygulanmayacaktır fakat beşinci günün sonunda PCR testi yaptırmanız gerek eğer yaptırmazsanız HES uygulamasında otomatik olarak Riskli gözüküyorsunuz.

Beşinci günün sonunda HES uygulamama baktığımda Risksiz olan durumum Riskli olarak güncellenmişti ve ben de özel bir hastaneye PCR testi yaptırmaya gittim. Özel hastanelerde Covid-19 için yapılan PCR testi ücreti 170 TL olup bu işlemi sigorta karşılamamaktadır. Devlet hastanelerinde ise test işlemi ücretsiz olup lokasyona göre sıra bekleme işlemi çoktur. PCR testi sonucunuzu ertesi gün E-Nabız sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. Ertesi gün Covid-19 testim negatif çıkınca HES uygulamasındaki durumum tekrardan Risksiz olarak güncellendi. Eğer durumunuz Riskli olarak kalırsa hiçbir AVM, Hastane ve benzeri yerlere giremezsiniz kısacası HES Sorgulaması olan hiçbir yere alınmazsınız. Koşullu temaslı kişiyseniz ve hasta değilseniz bile mutlaka kontrol için test yaptırmak zorundasınız.

Test Koşullu Temaslı

Aynı evde bulunan vakalı kişi içinse mutlaka yemeklerini plastik tabak ve bardakta götürünüz, temasta asla bulunmayınız ve her bireyin evde maske takması önemlidir. İlk beş günkü izolasyon önlemleri çok önemlidir. Vakalı kişi ile hiçbir şekilde aynı kapalı ortamda ve maskesiz bir biçimde bulunmayınız çünkü havadan da rahatlıkla geçebilen bir virüstür. Bir hafta sonra vakalı kişiden de PCR testi yapılması istenir ve genelde sekizinci gün sonrası yapılan test negatif çıkarsa evdeki izolasyon kuralları kaldırılabilir. Etrafımdan gördüğüm kadarıyla Koronavirüs olanlar tat alma duyusunda eksiklik yaşadığı zaman direkt hasta olduklarını hemen anlıyorlar. Tat duyusunun yok olması Koronavirüs için en belirgin etkilerden biridir. Bildiğim kadarıyla öksürük, ağrı ve hastalık belirtileriniz çoksa vakalı kişiye Favimol ilacı veriyorlar.

Son olarak şunu da söylemeyelim; HES uygulamasındaki gün gün takip işlemleri olsun, Koşullu temaslı olsanız bile sizi Ankara'dan arayıp 7/24 telefonla acil hizmet vermeleri olsun Sağlık Bakanlığı bu konuda güzel çalışıyor diyebilirim. Temaslı olduğunuz an aynı zamanda Sağlık Bakanlığından size SMS gelmektedir. Pozitif vaka ile temas ettiğiniz ve aşı şemasını tamamladığınız için izolasyonda kalmanız gerekmemektedir ancak 5. günde PCR testi yaptırmanız gereklidir şeklinde mesaj alıyorsunuz. Kış aylarının gelmesi ile vakalar arttı bu yüzden dışarda ve kapalı alanlarda mutlaka maske takınız. Kişiler ile asla temas etmeyiniz ve kapalı ortamlarda özellikle mesafeye çok dikkat ediniz.

Burak AVCI - Update: 24.12.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.