18 Ağustos 2021

Ayvalık Kalkışlı Karadeniz Turu 1. Gün (Ayvalık-Amasra-Safranbolu)

Ayvalık Kalkışlı Karadeniz Turu

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinden kalkışlı Karadeniz Turu olarak katıldığım etkinlik toplamda 8 gün ve 7 gece sürecek olup Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinin önemli yörelerini ve tarihi yerlerini görerek geçireceğim bir kültür turu etkinliğidir. Karadeniz turları genelde en uzun 8 gün 7 gece veya 9 gün 8 gece olarak düzenlenmektedir. Biraz yorucu bir kültür turu olup tüm Karadeniz coğrafyasına doymak için bir kez olsa katılmanızı tavsiye ederim. Diğer tur firmalarında genelde Karadeniz turları 4 gün ile sınırlı olup ben daha çok yer görmek ve Tüm Karadeniz’i özetlemek için uzun soluklu bir tur programı seçtim hatta ilk kez katılacak olanlara tek seferde 9 gün 8 gece olan turu önerebilirim. Gün gün sizlere tur hakkında paylaşım ve tarihsel yerler hakkında bilgilendirme yapmaya çalışacağım. Karadeniz turunda gideceğim yerle sırasıyla; Amasra, Safranbolu, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Boztepe, Uzungöl, Ayder Yaylası, (Batum) Fırtına Vadisi, Mençuna Şelalesi, Artvin, Borçka, Karagöl, Maçka Sümela Manastırı, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya olup buralar hakkında edindiğim bilgileri size aktaracağım.

Tur fiyatları her sezon doğal olarak değişiklik gösterebilir, benim katıldığım 15 Ağustos 2021 tarihli bir kişilik tur fiyatı 2250 TL olup kalkış yeri Balıkesir Ayvalık merkezdir. Ayvalık’ta tanınmış bir tur firması olan Meis Turizm ile gittim. Fiyatına göre oldukça uygun ve tam bir fiyat performans turu diyebilirim. Turun içerisinde konaklama, sabah kahvaltısı ve akşam yemekleri, ulaşım bedeli, rehberlik hizmeti, otobüs içi tur ikramları dahildir. Bunlar dışında bazı yerlerdeki özel veya belediye müzeleri, öğle yemekleri, ekstra yöresel yapacağınız alışverişler derken yanınıza ekstradan 1000 TL daha almanızı tavsiye edebilirim. Hatta yöresel yiyecek ve eşyalar almayı çokça düşünüyorsanız boş bir bavul veya bavulunuzun yarısını doldurarak gelmenizi tavsiye edebilirim.

Ayvalık Kalkışlı Karadeniz Turu

Ayvalık Kalkışlı Karadeniz Turu

Ayvalık Kalkışlı Karadeniz Turu

Ben sırt çantası ile katıldım. Karadeniz turunda yanınıza almanız gerekenler; yağmurluk, Sweatshirt, şemsiye, bir adet uzun alt eşofman, bir adet kot pantolon, bermuda şort, 5-6 tane kısa kollu tişört ve iç çamaşırı, tıraş malzemeniz ve kişisel bakımınız için tırnak makası ve benzeri eşyalar, diş fırçası, otelde ve lobide giymek için deniz terliği ve oteldeki ekstra havuz sauna gibi hizmetlerden de yararlanabilmek için bir adet deniz şortu yanınıza alabilirsiniz. Ağustos ayında gittiğim için hava sıcaktı fakat aynı tura eylül veya sonbahar aylarında katılmayı düşünürseniz hava yağmurlu ve soğuk olacaktır.

Katıldığım firma olan Meis Turizm'den bahsedecek olursak; Ayvalık merkezli ve Türkiye'nin birçok noktasına kültür turu düzenleyen bir firmadır. Hem günübirlik hem de Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu turları gibi uzun turları da vardır. Tur boyunca firma sahibi Öztürk Turhan, Rehberimiz Mazlum Ceylan ve kaptanımız Fatih Bey her konuda bize destek oldu ve çok güzel zaman geçirdik diyebilirim. Ayvalık merkezli Meis Turizm turlarına sizin de katılmanızı tavsiye ederim. Meis Turizm ayrıca Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi olan kaliteli bir firmadır. Güncel turlarını Instagram hesabı olan @meisturizm adresinden takip edebilir veya aşağıdaki iletişim numaralarından firmaya ulaşarak bilgi alabilirsiniz. Firmanın numarası (0266) 312 54 44 olup aşağıdaki diğer numaralardan da Meis Turizm ile iletişime geçebilirsiniz. Uzun süren turlar genelde Ayvalık Eski Otogar lokasyonundan kalkmaktadır. Aracınızı buraya ücretsiz park edebilirsiniz.

Meis Turizm Ayvalık

Tur Ayvalık merkezden kalkmaktadır ve Ayvalık’ın civar ilçeleri olan Burhaniye, Gömeç gibi yerlerden de sizi alabiliyorlar. Örneğin benim evimin bulunduğu konum Burhaniye Pelitköy olup Murat Çeşme Bulvarı sapağında bulunan BUR-43 numaralı Adyar Durağından bindim. Meis Turizm’in tur otobüsü beni buradan aldı. Günübirlik olmayan turlarda bu gibi ulaşım hizmetleri sağlıyorlar. Bu sayede aracımı Ayvalık merkeze park etmektense Pelitköy’de Adyar Durağına yakın sitelerin park yerine park ettim ve benim de işime gelmiş oldu.

Amasra Sahili

Pers Kraliçesi Amastris

Yaptığımız tur bir Kültür Turu olup yolda ihtiyaca göre mola verebiliyoruz. Akşam 20:30 gibi Pelitköy’den devam ederek sırasıyla eski Yörsan’ın ilerisindeki Yasa tesisi, acil durumlarda BP Express istasyonları, Bursa, Yalova, İzmit, Bolu, Mengen, Berceste Düzce Dinlenme Tesisi, Devrek, Çaycuma, Bartın Merkez ve saat sabah 07:30’da Amasra’ya vardık. Amasra ilçesi Bartın iline bağlı ve Karadeniz kıyısında bulunan bir yarım adadır. Amasra ilçesi adını Pers Kraliçesi Amastris’den almıştır. Amasra’da ilk olarak sabah bir Türkan Hanımın Yerinde bir köy kahvaltısı yapmanızı öneririm daha sonra gezeceğiniz güzergahlar; Barış Akarsu Parkı ve Heykeli, Kemere Köprüsü, Cenova Şatosu ve Şapeli, Roma Kapısı ve Surları, Amasra Müzesi, Fatih Camii, Ağlayan Ağaç ve Manzarası, Çekiciler Çarşısını dolaşarak yarım adadaki gezinizi tamamlayabilirsiniz. Barış Akarsu, Amasra'lı olup onun anıtına bir park yapılmıştır burada. Amasra'da yemek olarak Amasra Salatası, Çöven Ekmeği ve Kabak Burması meşhurdur. Ayrıca buradaki birçok restoranda taze balık çeşitleri de tüketebilirsiniz.

Lala, lala Çeşm-i Cihan Bumola

Amasra Kemere Köprüsü

Amasra kenti oldukça kaliteli bir yerleşim yeri olup buraya birkaç günlüğe gezmeye ve dinlenmeye de gelebilirsiniz. Ayrıca Amasra Plajında deniz girebilir ve birçok butik otelde konaklayarak yarım adanın keyfini çıkarabilirsiniz. Kentin meydanında kraliçe Amastris’in taş sembolü de vardır. Ayrıca tüm Amasra’yı görebileceğiniz ve Atatürk ışıklandırması olan tepeden kenti fotoğraflayabilirsiniz. Amasra’nın meydanı ve atmosferi gerçekten birkaç gün kalmaya ve kafa dinlemeye yeter bir kenttir. Sakin ve tarih kokan bir kent arıyorsanız birkaç günlüğüne buraya gelmenizi önerebilirim. Bu kentin bir başka önemi ise zamanında Fatih Sultan Mehmet Han'ın "Lala, lala Çeşm-i Cihan Bumola" dediği ve Batı Karadeniz bölgesinin göz bebeği Amasra'nın fethi ile burayı almıştır. Sultan Mehmet, kente zarar vermemek için bir ulak göndererek kaleyi Cenova'lılardan almıştır.

Kristal Cam Teras

Amasra gezimiz bittikten sonra öğlen gibi Karabük’ün Safranbolu ilçesine hareket ettik. Eski ve tarihi Safranbolu merkezine gitmeden önce güzergah üzerinde bulunan ve kültür mirasına giren Kristal Cam Teras’a uğradık. Kanyon üzerine kurulan bu yapıda tüm kanyonun cam bir tramplen üzerinden seyredebiliyorsunuz ve tüm manzarayı da fotoğraflayabilirsiniz. Kristal Cam Teras’ın olduğu bölgede aynı zamanda ters evler olan Tepe Taklak Konak ve Ters Ev Safranbolu evlerini de gezebilirsiniz.

Safranbolu ilçesi tarihi bir ilçe olup eski Safranbolu evleri ve mimarisi gezmeye değer yapılar diyebilirim. Safranbolu’ya vardığımızda öğle yemeğini Kadıoğlu Şehzade Sofrası restoranda yedik. Burada Safranbolu’nun ünlü pidesi Bükme pideden yemenizi tavsiye edebilirim. Kıyma, soğan ve pazıdan yapılan farklı bir tattır. Safranbolu aynı zamanda Safran ve Lokumları ile meşhur olup Safran’lı tatlı ve yörenin ünlü lokumcusu olan İmren Lokumlarına uğrayabilirsiniz. Safran önemli bir bitki olup ilçe adını bu bitkiden almaktadır ve kilosu pahalı bir bitkidir. Genelde tatlı, lokum, kolonya gibi ürünlerde çokça kullanılmaktadır.

Safranbolu Merkez

Safranbolu’nun gezilecek yerleri ise; Hıdırlık Tepesi ve tüm Safranbolu manzarasını fotoğraflama imkanı, Eski Kaymakamlık Konağı ve tarihi evler, Safranbolu eski çarşısı, Demirciler çarşısı, Cincihan ve buradaki kahve müzesi, ayrıca Cincihan’ın içerisi de güzel olup yukarı katında kahve içebilirsiniz. Meşhur safranbolu evlerinin en önemli özelliği ise hepsinin mimarisi yapılırken birbirinin önünü ve manzarasını kesmeyecek şekilde yapılmış olmasıdır. Hıdırlık Tepesinden tüm eski Safranbolu'yu ve tarihi evleri görebilirsiniz. Safranbolu'nın eski adı da Zafranbolu olup bu ismi taşıyan eski bir teyyarede vardır bölgede.

Safranbolu Eski Kaymakamlık Konağı

Safranbolu eski çarşıyı gezerek alışveriş yapabilirsiniz. Bunlar dışında Kent Tarihi Müzesi, Tarihi Saat Kulesi, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Tabakhane Müzesi, Şehitlik Anıtı, Göztepe Tümülüsü gibi yerlerde Safranbolu’nun tarihi ve ünlü gezilecek yerlerindendir. İlk gün gezi bitimi yeni Safranbolu’nun merkezinde bulunan Zalifre otelde kaldık. Zalifre Otel; Safranbolu’daki eski ev mimarisine göre dizayn edilmiş üç yıldızlı bir oteldir, bir gecelik kalmayı düşünüyorsanız tavsiye edebilirim. Safranbolu'nun yeni merkezini çok modern bulmadım. Eğer Safranbolu'ya yolunuz düşerse eski tarihi çarşı bölgesinde vakit geçirmenizi daha çok tavsiye edebilirim.

Son olarak bölgedeki sel ve afetler ile ilgili şunu söylemeliyim; Karadeniz bölgesi yağış alan bir bölge olup seller genelde kıyı ilçeleri ve dere yataklarında daha çok gerçekleşmektedir. Bizim tur güzergahımızda bu bölgelerden geçmeyeceğimiz için afet veya benzeri bir problem ile karşılaşmadık. Örneğin Kastamonu merkeze gittik fakat kıyı şeridinde olan Bozkurt ilçesine uğramadık ve güzergahımızda da değildi. Bu yüzden tura katılacak olanlara bu bilgiyi de vermek istedim. Bir de her gezdiğimiz yerde birçok fotoğraf çektim fakat blog yazılarımda sadece yazı başına kentler ile ilgili birkaçını paylaşacağım, hepsini paylaşmam imkansız. Daha çok verdiğim ön bilgiler ile tura katılırsanız daha tecrübeli bir şekilde kültür turunu tamamlayabilirsiniz.

Karadeniz Turu 2. Gün (Kastamonu-Sinop-Samsun) bir sonraki gün olan gezinin ikinci günü yazımı okuyarak tur hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 04.10.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.