25 Ağustos 2020

Kolonya Markaları, Çeşitleri ve Karşılaştırması (Klasik Limon ve Parfümlü Kolonyolar)

Kolonya Markaları, Çeşitleri ve Karşılaştırması (Klasik Limon ve Parfümlü Kolonyolar)

Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek benzeri esansları ile hazırlanan bir tür parfümdür. Kolonyayı sürdükten sonra ferahlık hissinin vermesinin sebebi, içindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşırken vücut ısısını da beraberinde götürmesidir. Covid-19 Pandemi sürecinde Türkiye'de en çok satılan ve bir süre marketlerde bulunamayan bir ürün olmuştur.

El yüzeyine bulaşan ve temas eden mikropları kırmak için birçok vatandaş marketlerde kolonya reyonlarına hücum etmişlerdi. Özellikle 80 derece ve üstü olan limon kolonyaları daha çok satılıyordu. Peki 80 derece olayı nedir derseniz, bu konuyu biraz açalım. Kolonyadaki alkol oranına göre alkol dereceleri belirlenir. Günlük hayatta 70 ve 80 derece oranında olan kolonyalar daha çok kullanılır. Kolonya içindeki etil alkol oranı ne kadar fazla olursa virüsün yaşama şansı o kadar azdır. Bu yüzden 80 veya 85 derece olan kolonyalara rağbet çoğalmıştır.

Kolonya seçimi yaparken birinci dikkat edeceğimiz husus minimum 80 Derece alkol içermesidir. İkincisi ise miktar olarak minimum 200 ML olan şişeler ev kullanımı için en ideal boyutlardır. 200-400 ML olan şişeleri alıp kullanmanızı öneririm. Üçüncü olarak kullanımı Sprey olanlar değil de Dökme olanları tercih ediyorum.

Kolonya Markaları, Çeşitleri ve Karşılaştırması (Klasik Limon ve Parfümlü Kolonyolar)

Kolonya Markası Önerileri ve Karşılaştırmaları

İlk olarak temel esans olan Limon kolonyasını baz alarak tavsiyede bulunacağım. Diğer esanslı kolonyalara da yer vereceğim.

Boğaziçi Markası: Klasik limon kolonyaları arasında hem kendine has kokusu hem de keskinliği bakımından ilk tavsiye edeceğim marka Boğaziçi markasıdır. Özellikle 200-400 ML Pet şişede satılan klasik Boğaziçi Limon Kolonyası en çok tutulan ürün olup pandemi sürecinde neredeyse altın değeri görmüştür. Kesinlikle önereceğim birinci marka diyebilirim. Limon dışında başka esanslı ürünleri de var fakat ben Boğaziçi markasının sadece klasik limon kolonyasını öneririm.

Selin Kolonya Markası: Türkiye'de satılan ve önemli pazar payına sahip bu markanın ben klasik pet şişede satılan limon kolonyasını pek beğenmedim. Hem keskinliği ve kalitesi düşük hemde kokusu çok sıradan geldi bana. Aynı fiyatlara Boğaziçi markasını öneririm. Fakat Selin markasının diğer ürünleri olan ve parfümlü kolonya olarak bilinen Selin Ardıç 3767 ve Selin Lavanta 10 ürünlerini kesinlikle öneririm. Bunları buzdolabında bekletip soğuk şekilde sürdüğünüzde hem daha iyi ferahlık hemde kendine has güzel koku veriyor.

Eyüp Sabri Tuncer: Türkiye'de satılan önemli bir kolonya markasıdır. Fakat klasik limon kolonyası Selin markasından iyi olsa da Boğaziçi markasından iyi değildir. Bu yüzden limon kolonyasını çok öneremeyeceğim. Kokusu fena değil fakat keskinliği ve ferahlık verme hissi biraz Boğaziçi markasına göre düşük. Markanın Amber kolonyasını önerebilirim. Amber esansında gerçekten başarılıdır.

Rebul: 1895 yılında kurulan ve Parfüm kolonya denince Türkiye'deki en kaliteli marka diyebilirim. Özellikle 270 ML cam şişede satılan bu kolonyalar piyasaki klasik limon kolonyası dışındaki tüm alternatifler ile tek başına yarışarak kazanabilir. Rebul marka 270 ML Cam şişedeki kolonya fiyatları internet üzerinde yaklaşık 20-28 TL arasında satılmaktadır. Kargo dahil olarak aldığınızda tanesi 26-28 TL gibi bir ücret tutacaktır.

Duru Markası: Klasik limon kolonyaları arasında Boğaziçi markasına alternatif ikinci marka diyebilirim. Cam veya pet şişede satılan Duru'nun limon kolonyası Selin ve Eyüp Sabri Tuncer'in klasik limon kolonyasından daha iyidir ve oldukça başarılıdır. Boğaziçi rafta değilse Duru markasını tercih ederim. Limon kolonyası dışındaki esansları denemediğim için tercih ve tavsiyede bulunmayacağım.

Kolonya Markaları, Çeşitleri ve Karşılaştırması (Klasik Limon ve Parfümlü Kolonyolar)

Tavsiye Edebileceğim Kolonya Markaları ve Çeşitleri

* Boğaziçi Limon Kolonyası Pet Şişe 200-400 ML (Klasik)

Selin Ardıç 3767 Kokulu Kolonyası 200 ML (Parfümlü Kolonya)

* Selin Lavanta 10 Kokulu Kolonyası 200 ML (Parfümlü Kolonya)

Eyüp Sabri Tuncer Amber Kolonyası (Parfümlü Kolonya): Tam bir kolonya değildir, sadece esansını beğenildiği için alabilirsiniz fakat Rebul gibi kolonya etkisi vermez. Kolonya olarak almamanızı öneririm.

Kolonya Markaları, Çeşitleri ve Karşılaştırması (Klasik Limon ve Parfümlü Kolonyolar)

* Rebul Fig Blossom (İncir Kolonyası) 270 ML Cam Şişe (Parfümlü Kolonya) Tarafımca denenmiştir ve tavsiye edebilirim. Rebul serisinde Fig Blossom, Lime ve Lavanda üçlüsü baş tercihimdir.

* Rebul Dark Spice (Baharatlı) 270 ML Cam Şişe (Parfümlü Kolonya) Men's Cologne, Erkeksi kolonyadır ve kokuya sahiptir. Tıraş kolonyası hissiyatı verebilir ve tarafımca denenmiş olup tekrar almayacağım bir üründür.

Rebul Lime (Lime-Limon) 270 ML Cam Şişede Rebul'un limon kolonyasıdır. Kokusu güzeldir tavsiye ederim. Klasik limon kolonyalar arasından Rebul'un Lime serisini önerebilirim. Sicilya limonu esansı özü vardır, Lime eau de cologne. Tarafımca denenmiştir ve tavsiye edebilirim.

* Rebul Ice 270 ML Cam Şişe veya 100 ML Fısfıs (Parfümlü Kolonya): Kokusu fena değildir. Buz Ferahlığı olarak bilinen esansta sulu turunçgillerin kokusu vardır. 270'lik şişe versiyonundan ziyade 100'lük fısfıs olan modelden almanızı tavsiye ederim. Çok fazla koku aroması istemeyenler için ideal bir kolonyadır.

Rebul Kolonyalar - Kolonya Markaları, Çeşitleri ve Karşılaştırması (Klasik Limon ve Parfümlü Kolonyolar)

* Rebul Aqua 270 ML Cam Şişe (Parfümlü Kolonya): Koyu mavi şişe ve kutuda satılmaktadır. Eau de cologne for men daha çok erkeklere yönelik odunsu bir kokuya sahiptir. Dark Spice serisinin biraz daha hafif versiyonu diyebiliriz. Az aroma ve koku arayanlara önerebilirim fakat Rebul Lime veya Rebul Lavanda serilerini tercih ederim.

* Rebul Jasmine 270 ML Cam Şişe (Parfümlü Kolonya): Açık pembe şişe ve kutuda satılmaktadır. Jasmine eau de cologne, Yasemin şenliği olarak adlandırılan kolonya Güney İtalya'nın kıyılarından gelen o hafif esintide, kırmızı elma, sulu armut, tatlı şeftali ve egzotik liçiden oluşan kokteyl, size meyve bahçelerinin yakınında olduğunuzu hissettirir. Yasemin kokusu sevenler için önerebileceğim bir kolonyadır.

Rebul Green Tea 270 ML Cam Şişe (Parfümlü Kolonya): Yeşil çay aromalı kolonyadır ve şeffaf yeşil renkli şişe ve kutuda satılmaktadır. Kokusu hafiften limon kolonyasını andırır ve Lime aroması dışında benzer bir koku istiyorsanız yeşil çay özlü Green Tea serisini önerebilirim. Üst notalarındaki yumuşaklık, şeffaf çay tanelerinin leziz bergamotla uyumlu deminden gelir. Green tea eau de cologne Tarafımca denenmiştir fakat yeşil çay aroması yerine limonlu Rebul Lime serisini tercih ederim.

Duru Limon Kolonyası Cam veya Pet Şişe 200-250-400 ML (Klasik)

Eti Limon Kolonyası: 350 ML Pet şişede satılan ve 80 Derece olan fiyat performans kolonyasıdır. Fiyatı uygundur ve esansı fena değildir. Metro AVM'de bulabilirsiniz.

* Bu markalar dışında birçok fason ve adını yeni duyduğumuz kolonya markaları da son zamanlarda piyasada türedi. Bunların bazılarının adını bilirken bazılarının adını ise ilk defa raflarda görmekteyiz. Bu yüzden ben bu ve adını daha sayamadığım fason markaların hiçbir ürününü önermiyorum. Çünkü kokusu çok iyi değil ayrıca derece 80 bile yazsa keskinliği aşırı kötü kolonyalardır. İşte bu markalardan bazılarını sıralamak gerekirse; Sansiro, Nesrin, Kanzuk, Gabrini, Tariş, Torku, Huncalife, Golonya, Bargello, Gloria Perfume gibi markalar olup, bunları pek tercih etmemenizi öneririm.

* Rebul markası olmaya çalışan diğer markalar ise Mecitefendi, Latilya, Farmasi, Mistanbul, Dermokil, 1881, Aqua Di Polo, David Walker gibi markalar olup bu parfümlü kolonya markalarını açıkçası denemedim. Fakat tasarım olan en çok 1881 kolonyası Rebul markasına benzemiş. Satın alıp denediğim zaman görüşlerimi paylaşacağım. Tabii fiyat ve performans açısından baktığımızda bu markalar yerine Rebul öneririm çünkü aralarında çok fiyat farkı yoktur.

* Fiyat bakımından uygun olup biraz kaliteli olsun diye aradığınız klasik bir limon kolonyası varsa Marmara Limon Kolonyası Pet Şişe 200 ML olanını incelemenizi tavsiye ederim. Selin, Boğaziçi ve Eyüp Sabri Tuncer markalarına göre fiyatı daha uygundur fakat aynı kaliteyi beklemeyiniz. Tabii fason ürünlerden gene iyidir. Marmara markasının bu ürünü dışında diğerlerini tercih ve tavsiye etmiyorum.

Önermediğim veya Düşük Kaliteli Kolonya Markaları ve Çeşitleri

* Eyüp Sabri Tuncer 1923 Klasik Limon Kolonyası

* Selin Limon Kolonyası (1912 İstanbul)

* Rebul Mandarine (Mandalina) 270 ML Cam Şişe (Parfümlü Kolonya, Pek Beğenmedim)

* Rebul Bouquet (Çiçek) 270 ML Cam Şişe (Parfümlü Kolonya, Pek Beğenmedim)

* Karayel Kolonya Pet Şişe 400 ML (Bim'de Satılan Kötü Limon Kolonyasıdır.)

* Aro Kolonya: 80 derece limon kolonyası olup uygun fiyatlıdır ve 500 ML plastik şişede satılmaktadır. Metro Gross Market'in bir ürünüdür. Bim'de satılan Karayel markasından daha kalitelidir en azından.

Pandemi sürecinde kolonyalar hakkında yaptığım bu inceleme yazısı umarım faydalı olmuştur. Yeni marka ve esans olarak denediğim kolonyaları sizlerle bu yazımı güncel tutarak paylaşmaya çalışacağım.

Temizlik hassasiyeti olanlar için yanınızda ıslak mendilde taşıyabilirsiniz. Bunun için toplu paket halinde internet üzerinde satışlar vardır. Size önerebileceğim birkaç ıslak mendil ürün önerisini aşağıda ek bilgi olarak sıraladım.

* Eyüp Sabri Tuncer Paris Gecesi Kolonyalı Mendil 150 Adet

* Eyüp Sabri Tuncer Okyanus Kolonyalı Mendil 150 Adet

* Eyüp Sabri Tuncer Yağmur Ormanları Kolonyalı Mendil 150 Adet

* Eyüp Sabri Tuncer Karma Kolonyalı Mendil 150 Adet (En Çok Tercih Edilen)

* Eyüp Sabri Tuncer Klasik Limon Kolonyalı Mendil 150 Adet (57 TL)

Burak AVCI - Update: 23.05.2022

2 yorum:

  1. Burak bey keyifle okudum, elinize emeğinize sağlık. Pe re Ja koonyasını denediyseniz, yorumunuz nasıl olacaktır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Peraja kolonyasını denemedim fakat turistik kolonyalar arasından safran kolonyalarını almanızı önerebilirim.

      Sil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.