2 Temmuz 2016

Akıllı Telefonların Performansını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

Akıllı Telefonların Performansını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

Akıllı telefon alırken aranan en önemli özelliklerden biri olan cihazın performansı ve hızlı olması kullanıcılar için önemli bir tercih sebeplerinden biridir. Performans testleri için birçok uygulama kullanılır. Bu uygulamalar belli kriterlere göre cihazı test ederek kendi aralarında puanlar. Tüketicide sayısal olarak bu veriyi baz alarak genelde cihaz seçimini yapmaktadır.

Özellikle Android kullanıcıları Benchmark testlerine çok önem veriyorlar. Piyasada çok fazla cihaz Android'i işletim sistemi olarak kullanıyor ve bunun neticesinde bu işletim sistemi, farklı donanımlar üzerinde farklı sonuçlar doğuruyor. Hal böyle olunca kullanıcılar satın aldıkları cihazları telefonları Benchmark testlerine sokarak ne kadar performans elde edebileceklerini ölçme yoluna gidiyorlar. Bu uygulamalar dan birkaçını listeleyecek olursak;

1) 3DMark - The Gamer's Benchmark
Grafik değerlerini ölçmek için kullanılan uygulamadır. Telefondaki ekran kartının testi için kullanılır ve bu teste göre GPU'nun performans değerini başka cihazların ekran kartları ile kıyaslar.

2) AnTuTu Benchmark
En çok kullanılan Benchmark programıdır. Telefonun işlemci, grafik kartı, belleği, depolama alanı gibi birçok özelliğini test ettikten sonra puanlayıp başka telefonlar ile kıyaslayan bir uygulamadır. Ayrıca grafik kartı testi için Antutu 3DBench uygulamasını da kullanabilirsiniz.

3) Geekbench 3
Hem iPhone hem de Android kullanıcılarının hizmetine sunulan performans testi uygulamasıdır. Geekbench 3'ü özel yapan ise farklı işletim sistemine sahip olan cihazları dahi kıyaslayabilme imkan sağlayan özelliği vardır. Bu sayede Apple'ın ve Android'in amiral gemisi olarak nitelendirilen modellerini hassas ölçümlerle test edebilir ve ihtiyacımıza cevap verebilecek olanları sayısal verilere dayanarak tespit edebiliriz.

4) CPU-Z
CPUID tarafından yazılan ve bilgisayarlarda da çok kullanılan, Telefondaki donanımsal tüm özellikleri gösteren uygulamadır. Cihazın tüm donanımsal özelliklerini öğrenmek istiyorsanız bu uygulamayı mutlaka kullanmanızı öneririm.

5) AnTuTu Tester
Telefonun donanımsal özelliklerini test eden -AnTuTu tarafından yazılmış başka bir uygulamadır. CPU-Z uygulamasına örnek niteliği taşıyan başarılı bir programdır.

6) HWMonitor PRO
Telefonunuzun Anlık CPU değerleri, Batarya sıcaklığı, Anlık bellek tüketim oranı gibi değerlerini gösteren, CPUID tarafından yazılan uygulamadır.

7) Speedtest.net
Ookla tarafından geliştirilen anlık olarak İnternet Download ve Upload hızınızı gösteren uygulamadır. Hem ev İnternet hızınız (ADLS, Hiper ve Fiber NET) hem de mobil İnternet olan 4,5G hızınızı bu uygulama ile anlık ölçebilirsiniz.

8) Vellamo Mobile Benchmark
Qualcomm tarafından geliştirilen Vellamo Mobile Benchmark, sınırları zorlayan testler ile Android cihazın web performansını, işlemci hızını, grafik işlemcisinin performansını ve diğer donanımsal bileşenlerinin performansını ölçüyor.

Burak AVCI - Update: 09.03.2022