6 Nisan 2020

Uzaktan Çalışmak için Kullanılan Uygulamalar ve Teknolojiler

Uzaktan Çalışma için Kullanılan Uygulamalar ve Teknolojiler

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını birçok şirketin evden çalışma yöntemine gitmesine neden oldu. Türkiye'deki şirketlerde mart ayının ikinci haftasından itibaren uzaktan çalışma şekline entegre oldu diyebiliriz. Evden çalışma için genelde gerekli olan teknolojiler ise video konferans, takım içi mesajlaşma ve iş takibi gibi teknolojiler olup bunlardan sizelere bahsedeceğim. Genelde çoğu iyi uygulama ücretli olup hem ücretsiz hemde kurumsal olanları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle şunu belirtmem gerek, kişisel veya takım içi mesajlaşma grupları veya 2-3 kişilik görüntülü görüşme için ücretsiz seçenekler fazlasıyla piyasada mevcut. Telefonda Google Duo, WhatsApp Messenger en fazla 3 veya 4 kullanıcı için görüntülü konuşma desteği veriyor. Bunlar dışında mesajlaşma için ücretsiz birçok uygulama ve masa üstü yazılımı var fakat en çok tercih edilenler ve ihtiyaç duyulanlar ise çok fazla katılımcının olduğu video konferans sistemi ve takım için iş takipleri gibi teknolojiler. Bu yazımda daha çok bunların üzerinde duracağım.

Uzaktan Çalışma için Kullanılan Uygulamalar ve Teknolojiler

1) Video Konferans Uygulamaları

Skype: Hem telefon hem masaüstü için görüntülü konuşma ve video konferans yapabilme imkanı veren ücretsiz bir uygulamadır. Video konferans sırasında 3-4 kişi sınırı yoktur. Görüntülü olarak ister masaüstü ister telefondan konferans yapabilirsiniz ve kişisel mesajlaşma olarak da kullanabilirsiniz.

Zoom ve Zoom Cloud Meetings: Hem Telefonda hem de Masaüstü bilgisayarınız üzerinden ücretsiz 40 dakikalık toplantı ve sunum yapabilirsiniz. Paralı bir uygulamadır. Genel de online ders yapmak için çok tercih edilmektedir. 40 dakika bittiğinde tekrardan kanal açmanız gerekmektedir, kesintisiz 2-3 saat yayın yapabilmek için ücretli versiyona geçmeniz gerekir. Uzaktan çalışma kültürü ile birlikte birçok firma ve ekip bu uygulamayı kullanmaktadır. Video konferans ve uzaktan sunum için oldukça başarılıdır.

Jitsi Meet: Sunucu üzerine kurulan ve Web üzerinden Video konferans yapma imkanı sunan yazılımdır. https://meet.jit.si adresinden ücretsiz deneme yapabilirsiniz. Genelde kurumlar kendi sunucularına Jitsi yazılımını kurup bu teknolojiyi kullanıyorlar.

Uzaktan Çalışma için Kullanılan Uygulamalar ve Teknolojiler

2) Takım/Ekip içi Mesajlaşma Uygulamaları

Discord: Ücretsiz bir program olan Discord hem telefon hemde masaüstü için destek vermektedir. Genelde Gamer (Oyuncuların) kullandığı bir program olup takım odaları oluşturup bu odalarda sesli ve yazılı konuşmalar, toplantılar yapabilirsiniz. Eski Raidcall ve TeamSpeak uygulamalarından daha gelişmiş ve popülerdir. Mobil uygulaması da bulunmaktadır, takım ile ilgili konuşmaları ve sesli toplantınızı telefon üzerinden de yapabilirsiniz. Anlık odalar oluşturup günlük rutin toplantılarınızı (Daily) bu platform üzerinden yapabilirsiniz.

Slack: Ücretsiz Web tabanlı bir teknoloji olup ekip için mesajlaşma ve ekip kanalları oluşturmaya yaramaktadır.

Uzaktan Çalışma için Kullanılan Uygulamalar ve Teknolojiler

3) Ücretli ve Kurumsal Uygulamalar

Cisco WebEx (Cisco Webex Meeting): Cisco markasının şirketler için tasarladığı kurumsal video konferans uygulamasıdır.

Cisco Jabber: Kurumsal mesajlaşma uygulamasıdır, Skype benzeri bir programdır.

Microsoft Teams: Microsoft firmasının lisanlı olarak sattığı kurumsal bir uygulama olup takım içi iş takibi, video konferans, uzaktan eğitim, talep takibi ve günlük toplantılar gibi tüm seçenekleri içinde barındıran bir teknolojidir. Microsoft Corporation tarafından Publisher edilen aynı zamanda mobil uygulaması da mevcuttur. İşlerinizi ve toplantılarınızı mobil uygulamasından da takip edebilirsiniz.

Skype for Business (Skype Kurumsal): Microsoft Office satın alma sürecinde ek ürün olarak bazı kurumlar almaktadır. Ücretli kurumsal uygulamadır.

Meet Hangouts: Google’ın ücretli video konferans uygulamasıdır. Sadece 14 gün deneme süresi vardır ve Kart bilgilerinizi bu süre zarfında istemektedir. Mobil uygulaması vardır ve mobilden video konferans, toplantı yapabilirsiniz.

Uzaktan Çalışma için Kullanılan Uygulamalar ve Teknolojiler

4) VPN Araçları

Uzaktan bağlantı ve RDP(Remote Desktop Protocol) bağlantısı yapabilmek için aşağıdaki bazı teknolojileri ihtiyaç duyulabilmektedir.

AnyConnect (Cisco Systems): Cisco’nun VPN bağlantı aracıdır.

VIP Access (Symantec VIP): İki faktörlü kimlik doğrulaması (2FA) işlemleri için kullanılan şifreleme uygulamasıdır.

Duo Mobile (Duo Security): İki faktörlü kimlik doğrulaması (2FA) işlemleri için kullanılan şifreleme uygulamasıdır.

GlobalProtect (Palo Alto Networks): VPN bağlantı aracıdır. İkili bağlantı sonucu RDP ile ana bilgisayara bağlanılır.

Burak AVCI - Update: 14.04.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.