21 Eylül 2012

Android Programlama Geliştirme Ortamı Kurulumu ve Eclipse

Android Programlama Geliştirme Ortamı Kurulumu ve Eclipse

Android, günümüzde hızla yayılan ve birçok kişi tarafından araştırılmaya başlanan Google'ın Mobil telefonlar için tasarladığı işletim sistemidir. Java ile Android için uygulama,program veya oyun yazmak için windows'ta Android geliştirme ortamı nasıl kurulur size onu anlatacağım.

1) İlk adım olarak Java'yı indirip kurmanız lazım. (www.java.com/tr/download) linkten indirin ve ilk aşama olarak Java'yı windows ortamınıza kurun.

2) İkinci aşama olarak Java JDK kurulumu yapmanız lazım. Buradan Java JDK'yı indirin ve bilgisayarınıza kurun.

3) Son aşama olarak Android SDK kurulumu yapacağız. Android SDK'yı Buradan indirerek son kurulumu tamamlayın. 64 veya 32 Bit seçenekleri çıkacaktır, Bilgisayarınıza uygun olanını seçip indirin. Eclipse indirmenize gerek yok çünkü indireceğiniz SDK'nın içerisinde Eclipse otomatik klasör şeklinde geliyor.

Klasörün ismini Android olarak değiştirip Yerel Disk: C'ye atmanızı öneririm. Daha sonra SDK Manager uygulamasını çalıştırın. Buradan istediğiniz Android Sürümünü yükleyebilirsiniz. Benim önerim hepsini yükleyin. Artık Android geliştirme platformumuz hazırdır. Java ile Android için uygulama geliştirebilirsiniz.

Şimdi gelelim sanal cihaz kurmaya. C yerel diske attığımız Android klasörümüz deki eclipse klasörüne girerek eclipse derleyecisini çalıştıralım. Daha sonra yukarıdaki butonlardan Window > Android Virtual Device Manager açalım.

Create diyerek oluşuma başlayalım. Target kısmından Android sürümünü seçelim, Ben Android 4.2.2 API Level 17 Seçtim. AVD Name kısmı ise oluşturacağınız sanal cihazın adını yazacağız.

Sadece SD kart 1000 MiB gireceğiz ve Snapshot’u işaretleyeceğiz  Snapshot bizim AVD’i tekrar açtığımızda  hız kazandıracak. Yani tekrar açıldığında AVD’yi daha hızlı açacak. Aşağıdaki resimden yardım alabilirsiniz.

Android Virtual Device Kurulumu

Device kısmını seçerseniz Target ve CPU/ABI otomatik gelecektir. Direk Device seçerek de başlayabilirsiniz. Oluşturduğunuz Sanal cihazın üzerine gelip Edit diyerek ayarları tekrar değiştirebilir, görüntü boyutları ve Memory sınırlarını ayarlayabilirsiniz. Sanal Cihazımızı oluşturduktan sonra Start diyoruz ve aşağıdaki boyut ayarlamasını yaptıktan sonra Launch diyerek başlatıyoruz.

Android Virtual Device Kurulumu

Emülatör açılmış olacaktır. Biraz bekleyin ve Android logosu çıkacak daha sonra menüler ve ekran karşınıza gelecektir.