14 Mart 2021

Demirhindi (Tamarind) Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Demirhindi (Tamarind) Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Demirhindi meyvesi veya yabancı adı ile Tamarind, Hint Hurması olarak da bilinen Afrika kökenli Baklagiller ailesine ait olan bir meyve türüdür. Tropikal ülkeler olan Hindistan ve Mısır'da yetişmektedir. Türkiye'de henüz yetiştirilmeyen Demirhindi meyvesi büyük marketler ve firmalar tarafından ihraç edilmektedir. Demirhindi meyvesinin görüntüsü, tadı, faydaları ve içeriği bakımından cidden türünün tek örneğidir diyebiliriz. Osmanlı zamanından beri bilinen Demirhindi meyvesinin şerbeti çok yapılırmış. Demirhindi şerbeti hakkında da size bilgiler vermeye çalışacağım.

Öncelikle Demirhindi meyvesinin görüntüsü ve şekli ile anlatmaya başlamak istiyorum. Dış kısmı kabuklu olan meyve genelde kabuklu yer fıstığını görüntü olarak andırmaktadır. Ben boğumlu yapısından dolayı taze fasulyeye de benzetiyorum fakat direkt kabuklu yer fıstığına benzemektedir. Kabuk kısmı kahverengi olup bastırınca kolayca kırılabilen bir yapıya sahiptir. Sert bir kabuğu yoktur. Kabuklu yapısından dolayı da meyve hemen bozulmaz buzdolabında iki haftadan rahatlıkla fazla tutabilirsiniz. Kabuğunu çıkardıktan sonra içerisinde hurmaya benzeyen yumuşak ve reçine yapısına benzer aynı hurma meyvesinde olduğu gibi bir yapı göreceksiniz. Hurma gibi olan yumuşak kısımda boğumları bağlayan damarlı bir yapı göreceksiniz, damar veya dala benzeyen bu lifli kısmı meyveden çıkarabilirsiniz. Hurma yer gibi meyveyi sonrasında tüketebilirsiniz.

Demirhindi (Tamarind) Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Demirhindi meyvesi yerken çekirdeklerine dikkat ediniz cidden sert hatta çakıl taşına benzer çekirdekleri vardır. Çekirdekleri çok orijinal olup süsleme sanatı ve tesbih yapımında kullanılmaktadır. Aynı zamanda Demirhindi çekirdeği ile tohumlama yapmak isteyenler çekirdeğe birkaç çizik atarak filizlenmesini sağlayarak yetiştirme işlemini de araştırabilir. Demirhindi meyvesi ağaçta yetişen bir meyvedir. Aslında meyve dediğime bakmayın kurutulmuş meyve kategorisinde olması gereken bir meyvedir. Başta dediğim gibi hurma, kuru kayısı kıvamında bir meyve türüdür.

Demirhindi (Tamarind) Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Demirhindi meyvesini seçkin marketlerden paketlenmiş şekilde alabilirsiniz. Ben Migros'dan paket halinde satılan Excelente Demirhindi Paket 225 Gram halini 20 TL'ye satın aldım. 225 Gramlık paket içerisinde 30'a yakın Demirhindi meyvesi vardı. Açıkçası fiyat ve performans olarak bakıldığında kabul edilebilir bir fiyattır. Bir de ihraç bir meyve olduğu için fiyatı bence makuldür. Fakat daha tatlı ve etli kısım dediğimiz meyvenin asıl kısmından daha çok tüketmek isteyenler için direkt Hurma meyvesini öneririm. Medine, Acve veya İran Hurmalarını araştırabilirsiniz. Çünkü Demirhindi meyvesi bildiğimiz hurma meyvesi kadar tatlı değildir biraz daha ekşisi olanıdır. Açıkçası tekrar alır mıyım bilmiyorum fakat bir sonraki tercihim İran veya başka bir Hurma çeşidi meyvelerden olacaktır. Ayrıca ihraç meyvesi olduğu için ne kadar kalitelisi bizim ülkemize geliyor orası da tartışma konusudur. Belki daha olgun ve büyükleri Hindistan'da kalıyor veya başka ülkeye ihraç ediliyor bize orta kalitedekiler gönderiliyor da olabilir. Bu yüzden tekrar alma konusunda tereddütlüyüm. Türkiye'de satılan Demirhindi meyvesinin tadı yarı ekşi yarı tatlı mayhoş bir tada sahip olup belki daha olgunları daha tatlı olabilir. Bilgisi olan yorumlar kısmına yazarak bilgilendirebilir.

Demirhindi (Tamarind) Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Demirhindi Şerbetinden biraz bahsedecek olursak, Osmanlı zamanında yapılan ve çokça tüketilen bir şerbet çeşididir. Demirhindi şerbeti yapmak için marketten satın aldığımız paketli ve kabuklu Demirhindi meyvesi değil de aktarlarda satılan ve kalıp halde olan Demirhindi bitkisinden almanız gerekmektedir. Aktarlarda 500 Gram veya 1 Kg olarak satılan bu bitki direkt şerbet yapımından kullanılmaktadır.

Son olarak Demirhindi meyvesinin faydalarından bahsedecek olursak; Demirhindi çok güçlü bir antioksidandır. Günde 5-6 adet tüketmeniz faydanıza olacaktır. Çay içerken şekersiz tüketerek şeker ihtiyacınızı Demirhindi ile karşılayabilirsiniz. Sindirim sistemine iyi gelmektedir, Cilt tedavilerinde kullanılmaktadır. Mümkünse şerbetini hazırlayıp tüketmenizi tavsiye edebilirim.

Burak AVCI - Update: 15.03.2021

2 yorum:

  1. ben orijinal afrikadan geleni yedim hemen hemen ayni biraz daha uzun olabiliyor eksimsi bir tadida ayni biraz tatli olabilir ama fazladegil faydasinin cok oldugu soyleniyor benim agiz tadima uygun olmayan bir meyve arayacagimi sanmam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir meyve türü ülkemizde de az biliniyor, Afiyet olsun tekrardan.

      Sil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.