24 Kasım 2020

Duvel Belçika Yapımı Bira Değerlendirmesi - Belgian Golden Ale Anno 1871

Duvel Belçika Yapımı Bira Değerlendirmesi - Belgian Golden Ale Anno 1871

Duvel marka bira Belçika üretimi olup 1871 yılında Brouwerij Duvel Moortgat bira fabrikasında üretimine başlamıştır. Fabrikanın bugünkü adı Duvel Moortgat NV olarak bilinir ve Belçika'nın Puurs eyaletindedir. Duvel'in kelime anlamı Devil yani Şeytan olarak bilinmektedir. Yüksek alkollü bir biradır ve açık sarı renklidir. Türkiye'de kahverengi şişede 33 CL'lik Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge olanı satılmaktadır.

Biere Blonde Belge'ni anlamı Belçika üretimi olan açık renkli sarı biralar demektir. Bu cümleyi arattığınızda Belçika üretimi olan açık renkli sarı biraların listesini öğrenebilirsiniz. Duvel üretim aşamasında mahzende iki ay bekletildikten sonra şişede yeniden fermantasyona bırakılan bir biradır. Aslında ismin çıkışı da bira ilk tadıldığında "Şeytan gibi bir bira!" diğer deyişle tadan arkadaşın dilinden yazacak olursak "This beer is real Devil" denilmiş ve bu Belçika Birası'ın ismi de buradan türeyerek oluşmuştur.

Duvel Belçika Yapımı Bira Değerlendirmesi - Belgian Golden Ale Anno 1871

Duvel açık renkli ve alkol oranı hacmen %8,5 olan yüksek alkollü bir biradır. Yorgun bir günde içerseniz sizi uyutabilir ve tek bir şişesi yeterli olacaktır. İçindekiler ise Su, Arpa Maltı, Şeker, Maya ve Şerbetçi otu olup ikonik bir biradır. Köpüğü oldukça boldur hatta şu ana kadar içtiğim en köpüğü yoğun biralardan biri diyebilirim. Kokusunda hafif keskinlik vardır. Limon, Narenciye aromaları olduğu için keskin tadı hissedersiniz. İçerken de hafif bir keskinlik hissediyorsunuz hatta Grosh marka bira ile benzerlik bile kurdum ama çok az diyebilirim. Duvel'in içim keyfi yüksek alkolüne rağmen rahat olup narenciye aromaları ve hafif acı baharat aromalarını içim sırasında hissedebiliyorsunuz. İyi seviyede gazlılığa sahip bir bira diyebiliriz. Şişe tasarımı ve logosu da oldukça iyi tasarlanmıştır.

Sonuç olarak Duvel birasının beğenilme olasılığı biraz kişiye göre değişebilir. Leffe veya Vitus gibi herkese direkt önerebileceğim bir bira markası değildir. İkonik bir bira olup kişiye göre değişebilir bu yüzden birkaç defa içtikten sonra Duvel hakkında karar vermenizi öneririm. İlk defa deneyecek olanlara bir seferlik alıp tatmanızı önerebilirim. Ben bile ilk içimden sonra birkaç defa daha tüketeceğim ve sonradan bir karar vereceğim bundan sonra alıp almamayı. Fakat şunu söylemeliyim tek bir şişesi bile yeterli ve doyurucu bir içim sunduğu için nadir tüketilebilecek fakat adı unutulmayacak bir bira markası diyebilirim. Örneğin düzenli bira tüketen biriyseniz Duvel birasını 4 veya 6 ayda bir ararsınız ama yeri gelince içersinizde diyebilirim. Duvel'in Türkiye'deki tek dezavantajı vergilerden dolayı en pahalı Premium biralardan biri olmasıdır. Tüketicilerin bu markayı pek tercih etmemesinin bir sebebi de fiyatının yüksek oluşudur.

Duvel Belçika Yapımı Bira Değerlendirmesi - Belgian Golden Ale Anno 1871

Ürün: Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira)
Fiyat: 25,95 TL (Kasım 2020)
Üretim: Belçika (Duvel Moortgat NV)
Açıklama: Koyu Kahverengi Şişe, 330 ML, Alkol Oranı %8,5
Tadım Puanı: 3/5
Barkod: 5411681014005

Duvel Belçika Yapımı Bira Değerlendirmesi - Belgian Golden Ale Anno 1871

Duvel markasına ait ve Türkiye'de satışı olmayan diğer serileri;
* Duvel Tripel Hop Cashmere (33 CL Şişe)
* Duvel Tripel Hop Citra (33 CL Şişe)

Sırasıyla Güncel Bira Tavsiyelerim (Premium-Seçkin Biralar);

A) Premium(Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
1) Leffe Radieuse (Puan 5)
2) Weihenstephaner Vitus (Weizenbock ve Puan 5)
3) Leffe Blonde (Açık Renkli Bira ve Puan 4)
4) Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira ve Puan 4)
5) Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira ve Puan 3)
6) Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira, Puan 3)

B) Orta Seviye Premium(Seçkin) Biralar (Tekrar Tercih Etmem)
1) Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira ve Puan 3)
2) Hoegaarden (Açık Renkli Bira ve Puan 3)
3) Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira ve Puan 3)

C) Kaybedenler
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)

Burak AVCI - Update: 24.11.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.