20 Kasım 2019

Bilgisayar Mühendisi ve Türkiye Bilişim Sektöründeki Maaş Aralıkları

Bilgisayar Mühendisi ve Türkiye Bilişim Sektöründeki Maaş Aralıkları

Bilişim sektörü en hızlı gelişen ve iş olanağı en fazla sektörlerden biridir. Özellikle yazılımcı yani Developer kişiler için Yurt dışı olanağı hayliyle fazladır. Türkiye'de bilişim sektöründeki kurumsal şirketler genelde bankacılık, telekomünikasyon, kamu, savunma sanayi gibi alanlarda toplanmıştır.

Maaş aralığı genelde kişinin bilgi birikim ve becerisi ile birlikte deneyim yılı ile doğru orantılı olarak artar. Genel olarak Junior ve Middle seviyelerindeki kişiler bilgi birikimini geliştirir. Senior ve sonrasında parayı düşünür. Zaten bilgi birikiminiz arttıkça iş teklifleri ve maaş artışıda kendiliğinden yaşanacaktır.

Türkiye'de çalışma yılı ve unvanlarını da söyleyerek ortalama maaş skalasını aşağıda paylaştım. Genelde müdürün altındaki posizyonlar için geçerlidir bu aralıklar. Müdür veya Direktör pozisyonları farklı değerlendirilir. Bununla ilgili ayrı bir konu ileri de paylaşabilirim.

0-3 Yıl Junior (Uzman Yardımcısı)

3-5 Yıl veya 3-7 Yıl Middle (Uzman veya Deneyimli Uzman)

5 veya 7 Yıl Sonrası Senior (Kıdemli Uzman)

10 Yıl ve Üzeri 10+ Kişiler (Alanında Kıdemli, Mimar, Eksper, Yönetici gibi Unvanlar alır.)

Bilgisayar Mühendisi ve Türkiye Bilişim Sektöründeki Maaş Aralıkları

2019 İtibariyle Ortalama Net Maaş Aralıkları

2500-3500 TL Net Maaş (0-2 Yıl)

4000-7000 TL Net Maaş (2-4 Yıl)

6000-9000 TL Net Maaş (4-6 Yıl)

9000-12000 TL Net Maaş (8 Yıl ve Üzeri)

12000-15000 TL Net Maaş (10 Yıl ve Üzeri)

Türkiye'de bazı kurumsal şirketler 12 maaş değil, 16 veya 18 maaş verebiliyor. Bunların hepsinin ortalaması alınarak hesaplanmıştır. Örneğin bir çalışan ortalama 11.000 TL maaş alıyorum dediğinde yıllık 16 net maaşlı halinin 16/12 olarak aylık tekabül eden maaşını net maaş olarak söyler.

Türkiye'de Kurumsal Şirketlerin Maaş Verme Politikası;

12 Maaş + Mesai(Varsa)
12 Maaş + Prim(1-4 Maaş) + Mesai(Varsa)
12 Maaş + 1 Maaş İkramiye + Prim(1-4 Maaş) + Mesai(Varsa)
12 Maaş + 3 Maaş İkramiye + Prim(1-4 Maaş) + Mesai(Varsa)
12 Maaş + 4 Maaş İkramiye + Prim(1-4 Maaş) + Mesai(Varsa)
12 Maaş + 6 Maaş İkramiye + Prim(1-4 Maaş) + Mesai(Varsa)

Genelde ikramiye ayı zamanı çift maaş olarak bilinir. Fakat bu çift maaşın vergisel hesabı farklılık gösterebilir. Siz örneğin 6000 TL alırken çift maaş zamanı net 12000 TL değilde 10000 TL alabilirsiniz. Firmaların vergi ve brüt hesaplamaları farklılık gösterebilir.

Bilgisayar Mühendisi ve Türkiye Bilişim Sektöründeki Maaş Aralıkları

Piyasada iyi bir Bilgisayar Mühendisi genelde Yazılımcı, Analist, Test, Sistem, Bilgi Güvenliği, Veritabanı gibi alanlarda mühendislik icra eder.

Türkiye için bir Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun ve alanında iyi bir mühendis genelde Net Maaş üzerinden bir analiz yapacak olursak 2800-3500 TL ile işe başlanır. 2 veya 3 sene sonra iş değiştirdiğinizde Vadesiz Maaş hesabınızda 5000 TL ve üzerini görmeye başlarsınız ve Middle seviyesine gelirsiniz.

Bir sonraki hedefiniz, harcamalarınızın artması ile 8000 TL Net Maaşın düzenli olmasıdır. 7 yıl sonra kıdemli olunca 10.000 TL rakamlarına ulaşırsınız. En fazla (genelde maksimum, istisnai durumlar hariç) 15.000 TL arzına erişilir ve bu seviyelerin üzeri Müdürlük veya Direktörlük unvanları olarak kariyerinizde kısmet varsa devam edilir.

Gözle görülür maaş artışı ise en çok iş değişikliği sırasında olur. Genelde kıdem, iyileştirme ve zamlarda %3-%25 gibi oranlar olabilirken iş değişikliği sırasında bu oran %35 ve üzeri seviyelerinde gerçekleşebilir. Birçok kurumsal kuruluşta yıllık zamlar enflasyona bağlı %8-%15 arası gerçekleşir.

Yukarıda deneyim yılı ve net maaş aralıkları ile ilgili bilgiler verdim. Fakat piyasada bu aralıkları belirlerken şu gibi örnekler çok dikkate alınmaz. İşe alınacak kişinin deneyimi 1-2 yıllıktır ve 9000 TL net maaş teklif edilir fakat alanında çok iyidir.

Daha spesifik örnek verecek olursak, o kişi ReactJS teknolojisini çok iyi biliyor ve mühendis bile değil. Firma bu parayı teklif ediyor çünkü kısa süreli tam aradığı kişiyi bulmuştur. Kosgeb'den aldığı hibe veya can suyu ile o kişiye 6 ay boyunca teklif ettiği parayı verir ve mobil uygulamanın yazılım süreci bitince işten çıkarır. Bu gibi örnekleri maaş aralığına eklemek çok doğru değildir. Türkiye'de bunu yapan baya proje veya Start-Up olarak adlandırdığımız firmalar vadır.

Sonuç olarak çalışma yıllarına göre Türkiye'deki verileri sizlerle paylaşmaya çalıştım. Yurt dışındaki veriler ile asla burayı kıyaslamanızı önermem. Türkiye'deki koşullar ile Avrupa veya Yurt dışı ülkelerindeki koşullar aynı değildir.

Maaş aralıklarından faydalanmak için kullandığım kaynakçalar; Michael Page, Gazeteler, Kamu Mühendis Maaşları, Kariyer Siteleri, Github'da Yazılımcılar Tarafından Katılan Anketler.

Burak AVCI

1 yorum:

  1. İstanbul dışı sanırım bu liste. İstanbul için belirtilen ücretlerin bir üst segmente kaydığını söyleyebilirim. 0-2 yıl tecrübeli tam zamanlı birine 2500-3500 teklif edilirse iyi günler dileyip ayrılır görüşmeden. Yakın zamanda yarı zamanlı bir öğrenci arkadaşım 2500'e çalışıyordu. Oranlanırsa tam zamanlı junior maaşları hakkında bir fikir verecektir.

    YanıtlaSil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.