16 Mart 2019

Banka Destekli Türkiye Sanal Para Borsası ve Blockchain Teknolojisi

Banka Destekli Türkiye Sanal Para Borsası ve Blockchain Teknolojisi

Bitcoin ve diğer sanal para birimleri ile Türkiye'de birçok aracı kurum tarafından alım ve satım işlemi yapılıyordu birkaç sene öncesine kadar. Bu aracı kurumların herhangi bir banka veya benzeri finans kuruluşu ile ilgisi olmayıp tamamen özel kuruluşlardır. Bu yüzden yatırımcılar için her zaman bir soru işareti vardı yatırım yapmak ve sanal para piyasasına giriş yapmak için.

Blockchain Teknolojisinin gelişmesi ile birlikte bankalar sanal para birimlerindeki geleceği gördü ve yatırım yapmaya karar verdi. Şuan Türkiye'nin ilk banka destekli Bitcoin ve diğer sanal para borsası Aktifbank tarafından kurulmuştur. Adı Bitmatrix olan bu piyasa Aktif Bank'ın iştiraki Attivo Bilişim AŞ ile kripto varlık hizmeti sunan bir platformdur.

Genel olarak siteye girip kişisel bilgileriniz ile üye olarak hem mobil den hemde Web Browser'dan bağlanarak anlık sanal para alım satımı yapabiliyorsunuz. Anlık hızlı işlemler için Mobil uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim. Her giriş yapmak istediğinizde veya ortam değiştirdiğinizde anlık Google Authenticator şifreniz ile kişisel veri güvenliğiniz sağlanmaktadır.

Banka Destekli Türkiye Sanal Para Borsası ve Blockchain Teknolojisi

Bankanın yaptığı kontrollü sanal borsayı incelediğimizde en çok değer gören ilk beş kripto para ile işlem yaptırdığını görüyoruz. Tüm dünyadaki toplam kripto para birimi ise iki binden fazladır.

Tüm Kripto Paralar ve anlık piyasa verilerini aşağıdaki adreslerden takip edebilirsiniz;
Investing Crypto: tr.investing.com/crypto/currencies
CoinMarketCap: www.coinmarketcap.com

Fakat banka hepsi ile oynamanıza izin vermiyor, ilk beş ve bir tane de gelişmekte olan kripto parayı baz almıştır. Bu yaklaşımda bireysel yatırımcının fazla risk almasını engelleyerek dengeli bir Trading sahası sunmaktadır.

Banka Destekli Türkiye Sanal Para Borsası ve Blockchain Teknolojisi

İşlem Yapabileceğiniz Kripto Paralar;
Bitcoin-BTC
Ethereum-ETH
Ripple-XRP

Sadece yukarıdaki üç kripto para ile işlem yapmanızı tavsiye ederim. Aşağıdakiler ile yapmanızı çok tavsiye etmem. Yukarıdaki üç sanal para en çok işlem gören ve piyasa değeri en yüksek paralardır.

Litecoin-LTC: Tavsiye Etmiyorum.
Bitcoin Cash-BCH: Tavsiye Etmiyorum.
EOS: Tavsiye Etmiyorum.
NEO: Gelişmekte olan sanal para olup Çin Ethereum’u olarak da bilinen kripto paradır. Komisyon alınmıyor Al-Sat  işlemlerinde. Tavsiye Etmiyorum.
NEO sanal parası için anlık takip: tr.investing.com/crypto/neo

Hesap açtıktan sonra Çek/Yatır kısmından Türk Lirası yatır diyerek Attivo Bilişim A.Ş. IBAN hesabına işlem yapmak istediğiniz TL kadar parayı açıklama kısmına TCKN bilginizi yazarak gönderebilirsiniz. Birkaç dakika içinde varlıklarınıza gönderdiğiniz para yansıyacaktır. Alım ve Satım işlemlerine o saatten sonra başlayabilirsiniz.

Bir banka ile bağlantısı olmayan ve Piyasada en çok bilinen aracı kurumlar;

* Paribu: En çok işlem hacmi olan Türk borsalarından biridir.

* BitMatrix: Aktifbank'ın kurduğu ilk banka destekli Türk sanal borsasıdır.

* Binance (binance.com): Dünya'nın en büyük kripto para borsasıdır. Türkiye'den de kullanan çoktur. Mobil uygulaması vardır. Tarafımca kullanıldı fakat para transferi ve ülke farklılığından dolayı bıraktım sadece BitMatrix kullanıyorum.

Blockchain Teknolojisinin gelişmesi ile bazı büyük bankalarda buna benzer oluşumlar açacaktır yakın zamanda. Özellikle kaldıraç özellikli FX piyasaları trendini yitirip bireysel yatırımcılar için yeni piyasa kripto sanal para borsaları olabilir.

Burak AVCI - Update: 30.10.2020