20 Şubat 2017

Scrum'da Sprint Burndown Chart ve TFS'de Kullanımı

Scrum'da Sprint Burndown Chart Kullanımı

Sprint Burndown Chart, Sprint içinde takımın gidişatını ve kalan iş saatini gösteren bir donedir Takımın başarısını değil gidişatını gösterir. Alınan iş, kalan iş süresi, Emerged PBI alımı, ideal çizgi ile orantı gibi birçok veriyi Burndown Chart üzerinde görebilirsiniz.

Sprint Burndown Chart genelde Scrum Board'a yakın veya yanında olur. Her gün güncellenmesi gerekir. Kalan iş saatin en iyi Burndown Chart üzerinden görebilirsiniz. Daily Scrum’lar da kalan iş veya kalan saat bilgisine odaklanmak önemli. Scrum, ne kadar iş yaptığınıza değil kalan iş ne kadar onunla ilgilenir. Genelde grafiği olumsuz etkileyen durumlar Impediment ve Emerged PBI'lar dır. Sprint içinde eğer grafik yukarı doğru çıkmışsa buradan durumu anlayabilirsiniz.

Burndown Chart Saat veya Task bazlı tutulabilir. Genel kullanım saat bazlıdır. Task bazlı kullanım ise Task Validation kısma geldiği zaman iş sıfırlanır ve Task sayısı (PBI Değil) Sprint Burndown Chart'da düşmeye başlar.

TFS'de (Team Foundation Server) Burndown Chart kullanımını anlatacak olursam.İlk olarak Sprint Planlamada Work kısmından Capacity kısmına gelinir ve gün bazlı çalışma saati girilir. Burada çalışılmayacak günlerde eklenerek Sprint boyunca saat bazlı takımın iş kapasitesi çıkar.

Scrum'da Sprint Burndown Chart Kullanımı

Backlog kısmına gelindiğinde Work Details altında kapasite ve aldığınız iş(Committed) görülür. Yukarıdaki örnekte 54 saat sizin kapasiteniz olup ilk resimdeki yatay mavi ideal çizginiz. 35 saat ise aldığınız iş saatidir ve bu saati gün gün Sprint Burndown Chart'dan düşmeye başlarsınız. Diğer Activity ve kişiler üzerinde olan iş saatleri de aynı yerden görebilirsiniz.

Scrum'da Sprint Burndown Chart Kullanımı

TFS üzerinde Backlog kısmında sağ üst köşede Burndown grafiğini görebilirsiniz. Siz Board kısmında Task'lar dan saat düştükçe veriler otomatik güncellenecek tir. Buradaki grafikte 3 değer vardır. İlki yukarıda anlattığım kapasite eğrisi, ikincisi Commit ettiğiniz saatin doğrusal eğrisi, üçüncüsü ise her gün güncellendikçe düşen mavi durum grafiğiniz. Bazı kişiler kapasite ve doğrusal eğri arasında hangisini baz alacağına karar veremeyebiliyor. Kapasite çizgisini almıyorsanız Sprint planlamada kapasite ve kişi bazlı haftada kaç saat çalışacaksınız bunu hesaplamanız gerekmez. Sadece Task'lara saat vererek alabileceğiniz işi hesaplayıp onun doğrusal eğrisi ile devam edebilirsiniz.

Scrum'da Sprint Burndown Chart Kullanımı

Stories kısmından Tüm PBI'ların olduğu Backlogs kısmıdır. Buraya gelerek sağ üst köşede Velocity ve Cumulative Flow grafiklerini görebilirsiniz.

Kaynaklar
www.visualstudio.com/en-us/docs/work/scrum/sprint-burndown

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.