4 Aralık 2016

Sprint Review (Sprint Değerlendirme) Toplantısı ve Püf Noktaları

Sprint Review (Sprint Değerlendirme) Toplantısı ve Püf Noktaları

Sprint Review, her Sprint sonunda çıkarılan Increment'ın sunulduğu yerdir. Scrum Team ve Paydaşlar(Stakeholders) Sprint'te yapılan işi görürler. Katılımcılar değeri en üst seviyeye çıkarmak adına ne yapabileceklerini belirlemek için işbirliği yaparlar.

Sprint Review gayri resmi bir toplantıdır ve Sprint durum tespit toplantısı değildir. Increment sunulmasının amacı Feedback(geri bildirim) almak ve işbirliğini artırmaktır. 2 haftalık Sprint için Sprint Review toplantısının Time-Box süresi 2 saattir, 1 aylık toplantının ise 4 saat ile sınırlıdır. Scrum Master herkese zaman sınır içerisinde kalmasını öğretir.

Sprint Review Üzerine Kısa Notlar;

1) Sprint Review'a katılanlar, Product Owner tarafından davet edilen Paydaşlar ve Scrum Team'dir.

2) Sprint Review toplantısını Product Owner organize eder. Sprint Review, Product Owner'a yapılan bir toplantı değildir. Product Owner'a yapılırsa raporlamaya döner.

3) Toplantıda paydaşlardan  Feedback almak önemlidir. Alınan Feedback ile Sprint Backlog güncellenebilir.

4) Toplantıda anlatacağınız kısım az ve Increment'ın içeriği zengin değilse paydaşları toplantı içine çekerek onları konuşturun ve bolca Feedback alın.

5) Sprint Review öncesi bir Daily Scrum daha yaparak son durumu görebilir, Done ve Undone kalan PBI'ları çıkararak Sprint Review sunumu hazırlanır.

6) Product Owner, PBI'ların hangilerine Done hangilerine UnDone dediklerini açıklar.

7) Development Team, Sprint boyunca neyin iyi gittiğini, hangi Impediments ile karşılaştığını ve nasıl çözdüğünü anlatır.

8) Development Team, DoD kriterlerine göre Done dediği işi gösterir ve Increment ile ilgili soruları yanıtlar.

9) Pazarın durumu veya ürünün kullanım potansiyeline bakılarak, hayata geçirildiğinde en yüksek değeri yaratacak işlerin değişip değişmediği konuşulur.

10) Toplantıda ürünün bütçesi, sürüm planı(Release), potansiyel fırsatlar ve pazar değerlendirilir.

11) Sprint Review hazırladığınız sunumu toplantı öncesi paydaşlar ile paylaşabilirsiniz. Bu sayede paydaşlar da hazırlıklı gelmiş olur.

12) Increment bir veya birden fazla ise bunun sunumunu Development Team'e yaptırabilirsiniz.

13) Toplantı saatini ve yerini daha önceden paydaşlara söyleyerek geç kalmamasını sağlayın, Çünkü Time-Box en verimli şekilde kullanılmalıdır.

14) Toplantı öncesi ürünü göstereceğiniz Demo örneği ve ürünün kendisini, gerekli dataları ve teknik tüm gereksinimleri toplantı öncesi hazırlayın ve toplantıda zaman kaybetmeyin.

15) Toplantı sonunda bir sonraki Sprint Goal ve takımın ne yapacağı açıklanarak toplantı bitirilir.

Sprint Review'un çıktısı, sıradaki Sprint için seçilebilecek PBI'ları içeren güncellenmiş bir Product Backlog'dur. Product Backlog, yeni fırsatları yakalayabilmek için tümüyle güncellenmiş dahi olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.