31 Mart 2016

Cloud(Sanal Sunucu Çözümleri) Pazarının Türkiye'deki Geleceği

Cloud(Sanal Sunucu Çözümleri) Pazarının Türkiye'deki Geleceği

Bilişim dünyasındaki sanallaştırma(Virtualization) teknolojisinin gelişmesi ile sanal sunucu veya piyasa adı ile VPS/VDS çözümleri kolay bir şekilde herkesin sunucu edinme işlemi oldukça hızlandırdı. Başta Amerika olmak üzere Hollanda, Almanya, Kanada gibi ülkelerde gelişen veri merkezleri sayesinde aylık 5 dolar gibi az ücretler ile sanal sunucu kiralamanız mümkün.

Türkiye'de aynı şekilde sanallaştırma teknolojisi ile tanışıp bu sanal çözümleri vermeye başladı. Bazı firmalar bulut bilişim dediğimiz yapıya geçti. Fakat bu yapıya geçişlerdeki teknik aksaklık ve yurt dışındaki veri merkezlerinin verdiği hizmet ile aradaki makas çok fazla. Bu teknik yetersizlik ve yurt dışı firmalarının Türkçe destek vermesi ile birlikte Türkiye'deki Türk firmalarının Cloud pazara hakimiyeti ileriye dönük gittikçe azabilir. Birkaç madde ile Türkiye ve yurt dışı firmalarının sanal sunucu çözümlerine yönelik kıyaslamasını yapıp benimde takip ettiğim önemli Cloud çözümü veren firmaları sizinle paylaşacağım.

1) Yurt dışı firmalarını sunduğu minimum trafik miktarı (Bandwidth) 1 TB olup Türk firmalarına göre bu trafik kotasının yönetilmesini iyi yapıyorlar. Türk firmaları tutması gerektiğinden fazla müşteriyi aynı sunucuda tutabiliyor.

2) Sanal sunucuları saatlik olarak kiralayıp kullanabilme özelliği var. Sadece yıllık veya aylık kiralamanız gerekmez.

3) Sunucunun yeniden kurulması kısmındaki stabilize yurt dışı firmalarında çok iyi ve sorunsuz. Ticket dediğimiz destek açma talebi müşteriden çok nadir gelebiliyor. Temel gereksinimlerde hata oranı yurt dışı firmalarında çok az.

4) Birden fazla işletim sistemi seçeneği ve sunucuyu silip tekrar kurarken başka işletim sistemi seçiminizi sizin yapabilmeniz.

5) Linux sunucular için sunucu işlemleri, Stack çeşitleri ve birçok varyasyonun baştan hazır veya müşteri tarafından manüel kurulabilmesi için profesyonel dokümantasyonun olması.

6) Fiyatların Türk firmalarına göre daha iyi olması ve hizmetin daha kaliteli olması.

7) Bazı yabancı firmaların artık Türkçe destek vermeye başlaması ve kredi kartı, PayPal ile ödeme yöntemlerinin gelişip kolaylaşması.

8) Sunucu yedeği yani imajın kolayca müşteri tarafından alınabilmesi ve yine bunun firma tarafından otomatik yedeklenmesi.

9) IPv6 desteğinin yurt dışı firmaları tarafından verilmeye başlanması ve yönetim arayüz seçeneğinin çok profesyonel olması.

10) SSH bağlantı güvenliği başta olsun müşteriye ek güvenlik seçenekleri ve anahtarlama gibi birçok teknik ve öğretici kısmın müşteriye de yaptırma şansının verilmesi.

11) Türkiye'de genelde sunucu kiralama işine bakış açısı müşterinin başta bir isteği vardır ve baştan kuralım daha sonra bizi yormasın zihniyetin olması. Oysaki ben 1 ay CentOS kurup diğer ay Debian'da belki Apache ile çalışmayacağım.

12) Dünyanın kabul ettiği teknolojileri kullanın. cPanel veya Plesk dışında sunucu yönetimi için kendi panelinizi yazmaya kalkmayın. Paneller sadece veritabanı yüklemek ve kaldırmak için yazılan arayüzler değildir. Sunucu yönetim işlemini Terminal üzerinden yapılmaması ve hatayı minimize etmek için oluşturulmuş yazılımlardır.

Yukarıda yurt dışı Cloud çözümlerinin avantajlarını sıraladım. İlerleyen süreçlerde yabancı firmalar Türkçe destek ve Türkiye ile kolay ödeme ve faturalandırma işlemlerini kolaylaştırırsa Cloud pazarının büyük çoğunluğu yurt dışına kayacaktır. Sadece özel çözüm isteyen büyük şirketler yurt dışında hizmet almaya devam edecektir.

Cloud(Sanal Sunucu) için Önerdiğim Firmalar;

1) Digital Ocean
Linux sanal sunucu çözümlerinde en iyi firmalarda biridir. Birçok işletim sistemi seçeneği, sunucu yönetimi eğitimleri, saatlik veya aylık ödeme seçenekleri gibi birçok kolaylığı olan bir firmadır. Türkçe destek şuan için yoktur. Türkçe destek vermeye başladıklarında Türkiye tarafında baya bir müşteriyi kendilerine çekeceklerdir. Sunucu fiyatları 5 dolardan başlayıp Türkiye'deki sunucu fiyatlarına göre hem daha uygun hemde teknik özellikleri daha iyidir. Ayrıca birçok işletim sistemi seçeneği seçmenizde mümkündür.

Türkiye'deki girişimcilere önerim Cloud pazarını Türkiye'ye getirmek için Digital Ocean Türkiye çözüm ortağı olmanızı tavsiye ederim. Yine Digital Ocean firması ile iletişime geçip Türkiye pazarında ödeme sistemlerini ve Türkçe teknik desteği hizmeti de vererek Türkiye satış ofisi açılabilir. (tr.digitalocean.com) Neden kurulmasın. Tabi Türkiye'de fiziksel hizmet vermek imkansız. Bu girişimde sadece Digital Ocean'ın alt yapısını kullanılarak hizmetler Türkçeleştirip Türkiye iç pazarına satmaktır.

2) GoDaddy Türkiye
Dünyaca ünlü Domain firması GoDaddy, Türkiye ofisini açarak ve Türkçe sitesi ile şimdiden Domain pazarında Türkiye'de önemli bir çıkış yaptı. İlerleyen zamanlarda hem Domain pazarı hemde Türkçe desteğinden dolayı Hosting ve Cloud pazarında Türkiye'de önemli yol kat edecektir. Şuan için Domain fiyat politikaları biraz pahalı. Bu fiyatlarda bir indirim veya ses getirecek kampanya yaparlarsa birçok Türk müşteriyi kendilerine çekeceklerdir.

3) OVH
Fransa'da bulunan OVH firması sanal sunucu, Hosting pazarında önemli bir şirket. Hem Penetrasyon testleri hemde kaliteli çözüm sunan OVH son zamanlarda bulut çözüm olarak ücretsiz depolama alanı hizmeti de vermektedir. Son zamanlarda yaptığı atılımlar ve DDoS güvenlik projesi ile oldukça piyasada adından söz ettiriyor. Çalışan sayısı ise 1000 ve üzeri olan bir şirkettir.

4) Amazon Web Services (AWS)
Cloud konusunda sistemi başka yerlere taşıyan ve Amazon'dan sonra Cloud budur dedirten bir hizmet vermektedir. Amazon'dan sonra hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacaktı. Türkiye'de Cloud sözü sadece yabancı bir terim olarak kalıp ufak şirketlerin söylemeye çalıştığı bir teknoloji olarak kalacak. Ayrıca Datacenter hizmet maliyetlerini çok düşüren AWS, size veri merkezi oluşturmanıza bile olanak sağlıyor. İstanbul ofisini de açmışlardır.

5) HostGator (hostgator.com)
Amerika merkezli HostGator firması başta Hosting hizmeti olmak üzere Cloud hizmeti de veren sektördeki önemli firmalardan biridir. Türkçe destek vermektedir. Brezilya ve Hindistan'da veri merkezine sahip firmanın toplam 1000 ve üzeri çalışan sayısı vardır. HostGator piyasada daha çok Hosting hizmeti ile ünlüdür.

Adı bilinen fakat pek tavsiye edilmeyen veya ilgi görmeyen uluslar arası Hosting firmaları ise; DreamHost, Bluehost, Arvixe, Liquid Web Hosting, InMotion Hosting, SiteGround, eHost, Just Host

Sonuç olarak Türkiye Cloud teknolojisini yakalayamadı. Özellikle Türkiye'de iş anlayışı ve şirket yapıları 50-100 çalışan gibi ufak yapılarda olup daha 500 çalışan eşiğine bile hiçbir veri merkezi gelemediği için vizyon geri kalıyor. Ufak şirketler sanallaştırma olayına VMware olarak bakıyor. Oysaki olmayan bir Donanım yani ciddi bir Storage politikanız yoksa VMware çözümü tek başına bir işe yaramıyor. VMware sadece sanallaşmaya giden yolda bize direksiyondur, asıl araba olan Donanım ise asıl yatırımınız ve politikanız dır. Fiziksel olarak olmayan bir şeyi sanallaştırma işlemine sokmak ve Cloud Cloud demek zordur.

Türkiye'deki veri merkezi ufak ve girişimci minik şirketler gibi kalmaya çalışırsa ilerleyemez ve teknolojinin gerisinde kalır. Hele ki yabancı şirketlerin büyük olması, hatasız olması, hızlı olmasının yanı sıra birde Türkçe hizmeti gelirse hiçbir şansları yoktur. Son olarak düşüncem, Türkiye'de Cloud yok ama Hosting var gibi.

Burak AVCI - Update: 27.10.2020