27 Ağustos 2015

Telefon Isınmasına Karşı Çözümler ve Pil Ömrünü Uzatmak için İpuçları

Telefon ısınması ve pil tüketimi

Günümüzde kullanımı yaygın olan akıllı telefonların en büyük sorunlarından biri ısınma problemidir. Aşırı ısınma sebebiyle bazen telefonu elleyemez duruma gelebiliyoruz. Bu ısınmaların sebebi genelde işlemcinin sürekli çalışmasından kaynaklıdır. Özellikle yoğun bellek tüketimi yapan uygulamalar çalıştırıyorsanız örnek; oyun, periscope aşırı ısınma meydana gelebilir. Ayrıca cihazınız şarj olurken de ısınabilir ve bu çok normaldir.

Dahili hafızası 16 GB olan telefonlarda aşırı ısınma yapar. Çünkü var olan işletim sistemi (Android, IOS) aldığı sistem güncellemeleri ile birlikte 8-9 GB yer kapladığı için ROM'daki çalışması gereken sistem uygulamaları bellekten çok yer. Bundan dolayı telefonda hem ısınma hemde yavaşlama olur.

Telefon ısınmasına karşı alınabilecek önlemler ve batarya ömrünü uzatmak pil tüketim ipuçlarını madde halinde sıralayacağım;

1) Mutlaka orijinal şarj aleti kullanınız. Yan sanayi veya benzeri şarj aletleri ile kesinlikle telefonunuzu şarj etmeyiniz. Bu sayede telefonunuzun pil ömrünü uzatırsınız.

2) Aşırı kapalı, tüm telefonu saran deri kılıflı koruma kabı kullanmayın. Bu kılıflar telefonun hava ile temasını kestiği için ısınma problemi yaratırlar.

3) Senkronizasyon, Bluetooth, Wi-Fi, GPS, Mobil Veri kullanacağınız zaman sadece açık bırakın. Özellikle Senkronizasyon, Bluetooth, GPS ,Wi-Fi hep kapalı kalsın, sadece kullanacağınız zaman aktif edin. Bildirim panelinden arada kontrol edin. Mobil Veri ise mesajlaşma uygulamalarını çok kullanmıyorsanız genelde kapalı tutun. Sadece kullanacağınız zaman aktif edin. Bu maddedeki kurala dikkat ederseniz hem gün içerisinde pil kullanım süreniz artacaktır hem de arka planda fazladan işlem olmayacağı için ısınma sorunu minimuma inecektir.

4) Güç Tasarrufu Modu kapalı tutulduğu takdirde de ısınmayı bir nebze azaltmış olacaksınız.

5) Canlı duvar kağıdı kullanmayın. Pil tüketimini artırırsınız.

Telefon ısınması ve pil tüketimi

6) Otomatik güncellemeleri kapatın. Google Play'den Ayarlar kısmından Uygulamaları Otomatik Güncelle kısmına girerek Uygulamaları otomatik güncelleme seçeneğini seçin. Birde telefonun Ayarlar kısmından Cihaz Hakkında kısmını açın. Yazılım Güncelleştirme kısmına gelerek Otomatik güncelleştir seçeneğini kaldırın.

Telefon ısınması ve pil tüketimi

7) Telefonunuz şarjda iken cihazınızı kullanmayın. Özellikle Periscope yayını yapanlar bunu çok yapıyor. Bu tip kullanım telefonunuzun aşırı ısınmasına ve batarya şişmesine sebep olabilir. Eğer batarya şişmesi gibi bir durumla karşılaşırsanız hemen pili çıkarın ve atın. Orijinal yeni batarya alın. Tekrar şarj etmeye uğraşmayın.

8) Yeni telefon alacağınız zaman en az 32 GB bütçeniz varsa 64 GB ve üstü dahili hafızası olmasına dikkat edin. Yükleyeceğiniz birçok uygulama ve sistem güncellemeleri için ileride pil tüketimi ve telefonun yavaşlığı için sıkıntı çekmezsiniz.

9) Aşırı grafik isteyen oyunları oynarken ısınma olabilir. Bu çok normaldir telaş yapmayın. Gereğinden fazla telefonda ısınma olursa sistem kendini otomatik yeniden başlatır.

10) Telefonunuz iki yılı geçtiyse ve aşırı ısınma yapıyorsa mutlaka pilini değiştirin ve orijinal pil alın. Ortalama batarya ömrü 1 yıldır. Ayrıca telefonu Root yaparak Batarya Kalibrasyon işlemi de yapabilirsiniz.

11) Telefonunuzun hızlı şarj olması için uçak modunda veya kapatıp şarj edin. Ekran parlaklığını ise kullandığınız ortama göre manüel ayarlayın. %100 yapmayın. Bu sayede pil tüketim süresini uzatmış olursunuz.

12) Telefonunuzu sıcak ortamlardan uzak tutun. Özellikle plajda direkt güneş alan yerlerde telefonunuzu asla bırakmayınız.

13) Gereksiz uygulamaları kapatın, arka planda ne kadar çok uygulama açık kalırsa hem ısınma hemde pil tüketimi fazla olacaktır. Task killer, Clean Master veya benzeri uygulamalar kullanabilirsiniz.

Telefon ısınması ve pil tüketimi

14) Android telefonunuzu belli ısıda tutmak ve aşırı ısınmasını engellemek için Coolify(Root yetkisi gerekir) veya Cooler Master –Cooling Android uygulamalarını kullanabilirsiniz.

15) Telefondaki gereksiz sistem uygulamalarını kaldırın veya dondurun. Kullanmadığınız, gereksiz uygulamaları dondurma işlemi için Link2SD uygulamasını kullanabilirsiniz. Ayrıca Gelişmiş ayarlardan Arkaplan işlemlerini sınırla seçeneğini  Arkaplan işlemi yok olarak seçin.

Yazan: Burak Avcıoğlu