23 Kasım 2014

Yıllık Kart Ücreti Olmayan Kredi Kartı Önerileri ve Kredi Kartı Faiz Oranları

Yıllık Kart Ücreti Olmayan Kredi Kartları

Kredi kartı başta İnternet üzerinden alışveriş imkanımızı kolaylaştıran en hızlı ödeme araçlarından biri. Ben kredi kartı daha çok İnternet alışverişi, telefon fatura ödemesinde ve Domain Hosting ödemelerimde kullanıyorum. Limiti düşük (1000 TL) kredi kartı almak bugün bankalardan çok kolay. Fakat bu kolaylık size birden fazla kart almaya yöneltmesin. Benim önerim tek bir kredi kartı kullanmanız ve ödeme günlerinin geçirmemeniz.

Kredi kartı ile genel olarak bilgi vermek gerekirse; Kredi Kartı bir borçlanma değil ödeme aracıdır. Kredi kartları kısa dönemli borçlanma için kullanılır ve kart borcunuzu ödemek için son ödeme tarihini geçirmeyin. Asgari tutarı değil tam ekstra borcunuzu ödeyin.

Enuygun.com'da kredi kart bölümünden yıllık kart ücreti almayan kredi kartlarını inceledim. Yılda tek sefer alınan bu ücretler genelde 6 ile 100 lira arası oluyor. Bankalar bunu parça parça almıyor. Tek seferde o ay ki ekstraya Yıllık Kart Ücreti olarak yansıtıyor. Tabi kart ücretini iptal etme ve geri alma yolları var. Bunun için İnternet'te araştırma yapabilirsiniz. Tüketici hakem heyetine başvurarak bunu yapmak mümkün. Eğer geriye dönük sizden alınan kart ücreti çoksa faizi ile birlikte geri alabiliyorsunuz.

Yıllık Kart Ücreti olmayan kartlar için limiti genelde siz belirleyebiliyorsunuz. Puan kazandıran, bireysel, VISA tipli kartlardır genelde tercih ediliyor. Ortalama istenilen limit 1000-2000 TL arası oluyor genelde. Bu kartlar başta ücretsiz gibi görünse de bazı kartlar Kart Yenileme Ücreti, İlk Kart Talep Ücreti gibi seçeneklerden ücret alabiliyor. Bu yüzden detaylara bakarak ve kartları karşılaştırarak almanızı öneririm.

Şuan piyasada aidat almayan birkaç kredi kartı var. Sizler için Finansbank'ın Fix Card Kredi Kartı ile İş Bankasının Maximum Aidatsız Kredi Kartının detaylarını aşağıdaki resimde koydum. Yıllık ücret dışında diğer ücretlerin neler olduğu sanırım daha iyi anlaşılmıştır.

Yıllık Kart Ücreti Olmayan Kredi Kartı Önerileri ve Kredi Kartı Faiz Oranları

Kartlar arasında en uygunu bana göre İş Bankasının Maximum Aidatsız Kredi Kartı tabi uçak bileti kesme işleri ile uğraşan ve turizm acentası olanlar ING Bank'ın Pegasus Plus Kart Kredi Kartını tercih ediyor. Limit aşımı ile ilgili çok yazı var forumlarda. Zaten kartınızın limiti yoksa genelde çekim gerçekleşmiyor. Bu arada İş bankasının kartı limit aşımı olursa bilgilendirme için ücret almıyor.

Kredi Kartı Faiz Oranları

Kredi Kartı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ise nakit çekmemeniz. Kredi kartından nakit para çekerseniz çekilen miktarda %2,02 Nakit Faiz Oranı işler. Bir daha ki ekstrada faizi ile birlikte ödemek zorunda kalırsınız. Gecikme Faiz Oranı ise son ödeme gününden önce ödemezseniz geciktiğiniz her gün için işleyen faizdir. Alışveriş Faiz Oranı'da borç ödemeni geciktirir ya da tüm borcunu ödemezsen bankanın uygulayacağı aylık net faizdir. Bankalar genelde asgari ödeme sunar müşterilerine. Eğer tüm borcunuz değil sadece asgarisini öderseniz Alışveriş Faiz Oranı işlemez fakat geri kalan borca Gecikme Faizi eklenir. Kısaca yine borcunuz vardır ve faiz eklenerek size daha çok geri dönecektir.

Kredi kartı İnternet alışverişi yapanlar başta olmak üzere alışveriş için gereklidir. Son ödeme günün geçirmeden düzenli ödemelerini yaparak, nakit avans çekmeyerek ve bir taneden fazla kullanmamak koşuluyla hayatımızı kolaylaştıran bir ödeme aracı olduğunu söyleyebilirim. Son olarak çok fazla taksitten de kaçının. Daha fazla ödeme yapıyorsunuz. Nasılsa o para sizden çıkacak.

Türkiye'de bireysel borçlanma karşısında devlet 1 Şubat 2014 itibariyle bazı ürün ve hizmetlerin satın alınmasında taksiti kaldırmış belirli bazı ürünlerde taksit sayısını ise 9 ay ile sınırlamıştır.

Kredi Kartı kullanımı için önemli notlar;

1) Kredi Kart limitinizi harcamanıza göre kendiniz belirleyin ve artırın bunu bankaya bırakmayın.

2) Prensip olarak bir tane kredi kartı kullanmaya çalışın, daha fazla kart daha fazla tüketim ve sorumluluk demektir.

3) Yıllık kart ücreti alan bankaları arayarak yıllık kart ücretinin puan olarak geri yüklenmesini talep edin.

4) Ödemelerinizi peşin değil taksit yapın, bu şekilde ay sonu ekstra öderken tüm paranız ile borcu kapatmaya çalışmazsınız. Örnekle anlatmak gerekirse ay başında 1000 TL'ye bir ürün aldınız. Bunu 4 taksit yapın ve dört ay 250 TL ödeyin. Tek çekim yapsaydınız ay sonu fazladan 750 TL daha ödemek zorunda kalacaktınız, bunun yerine o parayı diğer ay ekstre ödemesine kadar işleterek(birikim, mevduat) parayı kullanmış olursunuz. Bir nevi buna para yönetimi diyebiliriz.

Kredi Kartı Önerileri;

1) Akbank Wings, Wings Black, Wings Temassız, Wings Black Temassız kartlarının Mil Puan kazanımı az ve 500 TL altı harcamalar için Chip-Para fazla kazandırmaz. Bilet almak için uygulanan Minimum puan 25000 MİL puandır.

2) Başlangıç Limiti 1000 TL olup Aidatsız kart için en uygunu İş Bankası Maximum Aidatsız Karttır.

3) Mil Puan kazanımı için en çok önerilen kart Yapı Kredi Adios, Yapı Kredi Adios Premium

Burak AVCI - Update: 19.12.2020