13 Nisan 2019

2019 Nisan Amerikan Doları Verileri ve Değerlendirmesi

2019 Nisan Amerikan Doları Verileri ve Değerlendirmesi

13 Nisan 2019 itibarıyla Amerikan Dolarının son durumunu ve değerlendirmesini bu başlık da sizlerle paylaşacağım. Şu an itibarıyla Dolar 5.78 Türk Lirası olup gün içinde 5.72-5.82 aralığında değer almıştır. 5.80 bandını ayı dönüşü olarak nitelendirip ve buradaki yerini sabitleyip ay sonuna kalmadan 6 bandına oturabilir.

Özellikle İstanbul seçimlerinin belirsizliği; beklenmeyen bir sonuç veya olumsuz bir YSK davranışı yabancı yatırımcıyı korkutabilir. Bunun yansıması da Borsa İstanbul'da görülebilir. Şu an BIST 100 endeksi 95 bin puanlarda. 100 Bin bandına bir süre daha gelemeyeceği aşikar gibi. Yabancı yatırımcı Borsadan yatırımını çekip dolara yönelirse dolar talebi artar ve 6 beklenen seviye 6.5 gibi bir volatilite ile karşı karşıya kalabilir.

Her ay olan dolar borcunun ödeme vadesi zamanı dolarda yine ani çıkışlar olabilir. Geçen haftalarda 5.80 atağını görmüştük. Bu olay merkez bankasının dolar borcu vadesinin gelmesinden dolayı kaynaklanıyor. Yine böyle bir günde 6 ve üzeri ataklar görebiliriz. Aynı şekilde Dolardaki artış paralel de Altına da yansır. Yatırım yaparken paranızın yarısını vadeli dolarda diğer yarısını Ons-Gram Altın hesabında tutabilirsiniz. Yıl sonuna kadar bu iki değerde tutacağınız yatırımınız size vadeli faizden daha çok kazandıracak gibi gözükmektedir.

Burak AVCI - Update: 01.03.2021