6 Ekim 2017

Visual Studio Kısayolları, TFS Kullanımı ve Check In-Check Out

Visual Studio Kısayolları, TFS Kullanımı ve Check In-Check Out

Microsoft Visual Studio başta .NET kullanıcıların kullandığı derleyici olup bireysel ve takım çalışmalarında kullanılan TFS(Team Foundation Server) ile de entegreli bir IDE'dir. Bu başlıkta takım içinde veya bireysel olarak kod yazarken kullanacağınız kısayollar ve çok kullanılan işlemleri toparlamaya çalışacağım.

Kullanılan Sekmeler ve Kısayollar

Solution Explorer: Projenin kodları olduğu penceredir. Namespace, Class’ların olduğu ağaç yapısıdır. Kodları görmek ve düzenlemek için en çok bu sekmeyi kullanacaksınız.

Team Explorer: Home dizinidir. Manage Connections ile sunucuya bağlanarak Proje kodlarını çekebilir ve takımla TFS bağlantısını buradan sağlayabilirsiniz. Team Explorer’dan Yeşil Bağlantı ikonu olan Manage Connection’dan Deploy sunucusuna bağlanabilirsiniz. Servers kısımdan Add diyerek ve gerekli ayarları girerek sunucuya bağlanabilirsiniz.

Test Explorer: Yazdığınız Unit testleri Debug, Run edeceğiniz sekme burasıdır.

* Visual Studio’da F12 ile metodun içine gidebilirsin. JAVA ile programlama yapanlarda Eclipse’de F3 ile metodun içine gidebilir.

* Debug ederken F10 ile ilerleyebilir ve adımları tek tek kontrol edebilirsiniz.


Yukarıdaki resimden gidecek olursak TestFramework adında bir Solution ve onun altında 5 Project görüyorsunuz.

* Solution'a sağ tıklayıp Add diyerek yeni bir Project ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde bir Project üzerinde gelip sağ tıklayıp Add diyerek Class veya Component ekleyebilirsiniz.


Get Latest Version (Recursive): Bir Solution’daki (Bir Solution tek bir Project’den veya birden fazla Project’den de oluşabilir) değişiklik yapılmış(Check-In) tüm kodları Local PC’ye çekmek için Solution’a sağ tıklayıp Get Latest Version (Recursive) yapmanız yeterli.

Open Folder in File Explorer: Kodun Local'de saklandığı dizini (Folder) açar.

Build Solution ve Rebuild Solution: Her Get Latest Version (Recursive) işleminden sonra Projeyi Build etmeniz yararlıdır. Zorunlu değildir ama yeni çektiğiniz kodları Build edip makine (DLL) diline çevirerek tüm Solution’daki kodları PC’de çalışmaya hazır hale getirirsiniz bu şekilde. Bunu yapmak için yine Solution’a sağ tıklayıp Build Solution demeniz yeterlidir.

Rebuild: Herhangi bir durumu dikkate almaksızın projenin tamamını yeniden derler. Tüm proje yeniden değerleneceğinden Build işlemine göre daha uzun sürecektir ancak Build ile derleme sırasında oluşan hataları Rebuild ile çözebilirsiniz.

Check-In Yapmak: Yaptığınız değişikliğin diğer Developer’ların da almasını istiyorsanız Class’a sağ tıklayıp Check-In demeniz yeterlidir. Check-In işlemi yazdığınız kodu TFS üzerinden diğer takım arkadaşlarınız ile paylaşmak ve onların görmesini sağlamaktır. Önemli; Projeye yeni bir Class eklediğiniz zaman sadece Class’ı değil o Class’ın olduğu komple Project’i Check-In etmeniz gerekir. Diğer türlü Developer’lar son kodu çekse bile TFS’e yansımaz yapılan değişiklikler.

Bir Project'deki Folder(Klasör) adını değiştirdiğiniz zaman Check-In yaparken "See Output window for details the failed check-in. No files checked in." uyarısı alabilirsiniz. Bu durumda sadece o Project değil komple Solution Check-In etmeniz gerekir.

Clean Solution: Derleme sonrasında oluşan geçici ve kalıcı tüm dosyalar temizlenir. Bir sonraki derleme işleminde temiz bir başlangıç yapılır. Genellikle proje kodları bir başkasına gönderilmek istenildiğinde hem proje boyutunu ufaltmak hemde gereksiz dosyalardan kurtulmak adına tercih edilir.


Team Explorer'dan Pending Changes sekmesine gelin. Yaptığınız değişiklikler Included Changes kısmında görünecektir. Check-In yapmayacağınız dosyaları Excluded diyerek Excluded Changes kısmına göndermeniz gerekmektedir.

Comment kısmına yaptığınız değişikliği açıklayan yorumu yazarak Check In butonuna tıklayarak Versiyon Update işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Check In başarılı olunca Successfully Checked in Mesajı yazacaktır.

Solution ve Project Oluşturmak
Tek Solution altında birçok projeyi toplamak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyiniz. İlk olarak File sekmesinden New diyerek Project ekleyelim.


Solution Name kısmına SolutionAdi yazın bu sizin ana Solution adınız olacaktır. Bu ad altındaki ilk projeniz Name kısmına yazın örnek Proje1 yazdım ben. Location kısmını da belirledikten sonra Create diyerek oluşturabilirsiniz. Bundan sonra ekleyeceğiniz her yeni projeyi Solution ismi üzerine gelip Sağ Tıklayıp Add diyerek Project kısmından oluşturabilirsiniz.

Eğer projeler çoksa ve çalışacağınız proje hepsi değil de sadece birkaçı ise, Visual Studio açıldığında hepsi çalışır duruma geldiğinden, yavaşlık olduğu zaman üzerinde çalışmadığınız projeye sağ tıklayıp Unload Project diyebilirsiniz.