4 Eylül 2015

Başarılı Olmanın Yolları: Her Günü Önceden Planlayın

Her koşulda başarılı olmanın yolları

"Plan yapmak, geleceğini bugüne taşımaktır; böylece gelecekle ilgili şimdiden bir şeyler yapabilirsiniz." Alan Lakein

Eskilerin şu sorusunu duymuşsunuzdur: "Fili nasıl yiyip bitirirsin ?" Cevap, elbette: "ısırıp, lokma lokma mideye indirerek" olacaktır. Peki "en büyük ve en çirkin kurbağayı nasıl yersiniz ?" Aynı yolla; onu adım adım etkinliklere bölerek ve ilk adımdan başlayarak.

Zihniniz, yani düşünme, planlama ve karar alma kabiliyetiniz sizin üretkenliğinizi artırma ve işleri savsaklama eğiliminizi aşma yolundaki en etkin aracınız dır. Hedef belirleme, plan yapma ve onları gerçekleştirme yeteneğiniz, hayatınıza yön verir. Düşünme ve planlama eylemleri sizin zihinsel gücünüzü serbest bırakır ve hem fiziksel, hem de zihinsel enerjinizi artırır.

Alex MacKenzie şöyle yazmıştı: "Her başarısızlığın altında plansız bir eylem girişimi yatar."

Eyleme geçmeden önce iyi plan yapma kabiliyetiniz sizin genel yeterliliğinizin ölçüsüdür. Planınız ne kadar iyi olursa sizin savsaklamaktan vazgeçmeniz, işe koyulmanız, kurbağayı yemeniz ve ardından da devamlılığı sağlamanız o kadar kolay olur.

İş hayatında başlıca hedeflerinizden biri de zihinsel, duygusal ve fiziksel çabanızdan olabildiğince yüksek getiri elde etmek olmalıdır. İşin iyi tarafı şu ki, planlamaya harcanan her bir dakika uygulamada on dakika tasarruf sağlamaktadır. Bir günü planlamak sadece on ile on iki dakika alır, fakat böyle küçük bir yatırım bile en azından iki saatinizi heba olmaktan kurtaracaktır.

"PİKPE" formülünü işitmişsinizdir. "Planlamanın İyisi, Kötüsü Performansı Engeller."

Üretkenlik ve performansınızı artırmada planlamanın ne kadar etkili olduğunu bilseniz, onu günlük bazda ne kadar az insanın uyguladığına şaşarsınız. Halbuki planlama yapmak ne kadar da basittir. Tek yapmanız gereken elinize kağıdı ve kalemi almak. En karmaşık bilgisayar programı olan Palm Pilot bile böyledir. Basit bir zaman planlayıcısı da aynı ilkeden hareket eder: oturmak ve başlamadan önce yapacaklarınızın listesini çıkarmak.

Daima listeye dayanın. Yeni bir şey çıktığı zaman onu yapmadan önce listeye ekleyin. Listeden çalışmaya başladığınızın ilk gününden itibaren üretkenliğinizi en az %25 artırabilirsiniz.

Listenizi bir önceki çalışma gününün ardından hazırlayın. O günden bir sonrakine kalan bir iş varsa onu da ekleyin. Böylece bilinçaltınız, siz uyurken gece boyunca o listenin üzerinde çalışır. Sık sık işinizi başta düşündüğünüzden daha hızlı ve daha iyi halletmenizi sağlayacak harika fikirlere uyandığınızı göreceksiniz.

Her koşulda başarılı olmanın yolları

Yapacaklarınızın listesini önceden hazırladıkça ve buna daha çok vakit ayırdıkça, etkinliğiniz ve üretkenliğiniz de o ölçüde artacaktır.

Farklı amaçlar için farklı listelere ihtiyaç duyarsınız. Öncelikle belirli bir gelecekte yapmak istediğiniz düşündüğünüz her şeyi kapsayan bir ana liste hazırlayın. Bu, aklınıza gelen her fikri, yeni doğan her görev ve sorumluluğu not ettiğiniz bir ortam olsun. Belli maddeleri sonradan ayıklarsınız.

İkinci olarak, her ayın sonunda, gelecek aya dair bir aylık listeniz olmalıdır. Burada ana listeden aktarılmış maddeler de olabilir.

Üçüncüsü, bütün bir haftanızı önceden planladığınız bir haftalık listeniz de olmalıdır. Bu listeyi, ilgili hafta yaşandıkça yeniden günceller siniz.

Böyle bir sistematik zaman planlaması disiplini size çok yararlı olabilir. Bana birçok insan gelip, her hafta sonunda gelecek haftayı planlamak üzere birkaç saat ayırmayı alışkanlık edinmenin üretkenliklerine ne kadar artırdığından ve hayatlarını nasıl değiştirdiğinden bahsetmiştir. Aynı teknik sizin de işinize yarayacaktır.

Son olarak da aylık ve haftalık listenizden günlük listenize aktaracağınız maddeler olmalıdır. Bunlar ertesi gün yapacağınız belirli etkinliklerden oluşabilir.

Günü idrak ettikçe tamamladığınız maddeleri işaretleyin. Bu işlem, başardıklarımızı görselleştirir. Başarı ve ilerleme duygusunu pekiştirir. Liste üzerinde kaydettiğiniz ilerleme sizi hem motive eder, hem de enerjini tazeler. Öz güveniniz ve öz saygınız artar. Somut ve düzenli gelişim sizi ileri iter, işlerinizi savsaklama dürtüsünün önüne geçer.

Hangi türden bir projeniz olursa olsun, o projeyi en başından en sonuna kadar götürecek ve tamamlayacak adımların tek tek listesini çıkarın. Projenin gerektirdiği işleri öncelik sırası esasına göre düzenleyin. Onların bir kağıt üzerinde veya bilgisayar ekranında somutlaştırın ki, görebilesiniz. Sonra belirli bir zamanda, işlerden sadece biriyle uğraşacak şekilde çalışmaya başlayın. Bu yolla ne kadar hızlı ilerleyeceğinize hayret  edeceksiniz.

Listenizde ilerledikçe, kendinizi daha etkin ve daha güçlü hissedeceksiniz. Hayatınız daha çok kontrol altında olacak. Doğal olarak daha çok iş yapmaya motive olacaksınız. Daha iyi ve daha yaratıcı düşünmeye başlayacak, daha da hızlı çalışmak konusunda daha nitelikli düşünceler geliştireceksiniz.

Listenizde ilerledikçe, tembelliğinizi aşmanızı sağlayacak pozitif bir atılım dürtüsü gelişecek. Bu ilerleme duygusu size daha çok enerji verecek ve gün boyu iş üstünde çalışmanızı sağlayacak.

Bireysel etkinliğin en önemli kurallarından biri 10/90 kuralıdır. Bu kural, işinizi planlar ve organize ederken zamanınızdan harcayacağınız ilk %10'luk  dilimin, işe başladıktan sonra size %90'a varan oranda zaman tasarrufu sağlayacağını söyler. Kuralı ispat etmek için bir defa yeter.

Her günü önceden planladığınızda, işi sürdürmenin çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. İşinizi öncelere kıyasla hem daha hızlı, hem de daha sorunsuz gidecektir. Kendinizi daha güçlü ve daha yeterli hissedeceksiniz. Ve nihayetinde de durdurulamaz olacaksınız.

Özetle;
Her günü, haftayı, ayı önceden planlayın. Bir not defteri ya da kağıt alın ve önünüzdeki yirmi dört saat içinde ne yapmanız gerektiğini çıkarın. Aklınıza geldikçe listeye yeni şeyler ilave edin. Geleceğiniz açısında önemli tüm projeleri ve çok aşamalı işleri bu listeye dahil edin.

Tüm ana hedeflerinizi, projeleriniz, işlerinizi öncelik (neyin daha önemli olduğu) ve ardışıklık (neyin ilk sırada, ikinci sırada olduğu) esasına göre dizin. Varılacak sonucu hep göz önünde bulundurun ve öyle çalışın.

Kağıt üzerinde düşünün! Daima listeden çalışın. Ne kadar üretken olacağınıza ve kurbağayı ne kadar kolay yiyeceğinize siz de şaşıracaksınız.

Brain Tracy - Ye O Kurbağayı