11 Kasım 2015

Windows'dan(Plesk) Linux(CPanel) Hosting'e Site Taşıma İşlemi

Windows'dan(Plesk) Linux(CPanel) Hosting'e Site Taşıma İşlemi

Windows Hosting paketinde MySQL genelde destekler ve siz bilmeden buraya PHP tabanlı bir web site kurulumu yaptınız. Örnek CMS WordPress olsun. İleri de PHP tabanlı CMS Windows Hosting'de stabil çalışmayacağı için Linux Hosting'e geçmeye karar verdiniz. Fakat projenizi yeni Linux Hosting'e de taşımak istiyorsunuz.

Normal olarak sizin projeniz baştan beri Linux Hosting'de olsaydı ve başka Linux sunucuya aktarma gereğinde olsaydınız CPanel'den sitenin tüm yedeğini (Backup) alarak yeni sunucuya kurulumu yine CPanel'den yapabilirdiniz. Fakat kullandığınız alt yapı Windows sunucu olup Plesk panel üzerinden alacağınız otomatik Full Backup dosyasını CPanel'de kurmanız imkansız. Bu yüzden manüel taşıma yapmak zorundasınız.

İlk olarak site dosyalarının bulunduğu dizin httpdocs içindeki tüm dosyaları FTP Programı(WinSCP, FileZilla) ile masa üstüne alın. Plesk panelden MySQL veritabanını .sql olarak masa üstüne indirin. Yeni Linux Hosting hesabımızın FTP bilgileri ile sitemize bağlanıp indirdiğimiz tüm dosyaları public_html klasör içine atacağız.

Dosya transfer işlemi bittikten sonra CPanel'den MySQL Databases kısmına gelerek yeni veritabanı ve kullanıcı adı oluşturun. PhpMyAdmin paneline girin ve oluşturduğunuz veri tabanını açın. Burada ister İçe Aktar kısmından daha önceden indirdiğimiz database.sql dosyasını atın veya SQL sekmesine tıklayın CREATE TABLE komutundan itibaren aşağı doğru tüm datayı kopyalayın ve SQL ekranına yapıştırıp Git sekmesine tıklayın.

Windows'dan(Plesk) Linux(CPanel) Hosting'e Site Taşıma İşlemi

Bunu yapmamızın sebebi daha önceden aldığınız database.sql dosyasını direk içe aktar derseniz veritabanı isim ve kullanıcı adları uyuşmayacaktır. Bu yüzden SQL komut panelinde bunu uygulamak en sağlıklısı.

Veritabanı yükleme işlemimizde bittekten sonra son olarak public_html klasörü içindeki wp-config.php dosyasını veya baglanti.php dosyaları içindeki veritabanı adı, kullanıcı adı ve şifre bilgilerini güncellemeniz yeterli. Bu işlemleri doğru bir şekilde yaptığınızda siteniz başarılı bir şekilde taşınmış olacaktır. İşlemlerde eksik bir şey yaparsanız veritabanı ile bağlantı kurulamadı hatası alabilirsiniz.