14 Aralık 2013

En Çok Kullanılan Mobil Mesajlaşma ve Sosyal Uygulamalar (Güncellendi)

En Çok Kullanılan Mobil Mesajlaşma ve Sosyal Uygulamalar (Güncellendi)

Android ve Iphone akıllı telefonlar hayatımıza girdikçe iletişimde gün geçtikçe daha hızlı bir hal alıyor. Google Play ve AppStore'a her geçen gün yeni bir mesajlaşma uygulaması çıkıyor. Peki bunlardan hangisi daha kullanışlı, hangileri gereksiz şekilde telefonumuzun hafızasını kaplıyor, Türkiye'de bu uygulamalar ne denli kullanılıyor. Size Mobil Mesajlaşma Uygulamalarını kısa kısa tanıtarak fikir sahibi olmanızı sağlayacağım.

1) WhatsApp: Mobil mesajlaşma uygulamaları arasında hiç şüphesiz en popüler olanıdır WhatsApp. Telefon rehberinizdeki herkes ile ücretsiz ve hızlı mesajlaşma imkanı sunar. Dosya, Video, Ses gönderme, Grup konuşmaları ve daha birçok özelliği var. Fakat WhatsApp'ın en önemli özelliği, telefon rehberinize kayıt olanlar ile sadece mesajlaşmanız. GSM numarası sizde olmayan biriyle konuşmanız mümkün değil. Windows, BlackBerry dahil tüm akıllı telefonlar için uygulama desteği vardır.

Son zamanlar WhatsApp fazla popüler olmasından dolayı yıllık ücret alacağını açıklayınca Line ve WeChat adında iki uygulama piyasaya sürüldü. Fakat çalışma mantıkları aynıydı. Sadece rehberinizde ekli kişiler ile konuşabiliyorsunuz. Gelen tepkiler üzerine WhatsApp tekrar ücretsiz olduğunu duyurunca bu iki uygulamanın kullanılmasına çok ihtiyaç kalmadı ve telefonda uygulama çöplüğüne dönüştü. Ben şahsen iki uygulamayı da sildim. Ayrıca Line uygulaması dakika başı reklam bildirimi göndermesi sonucu bir daha yüklememe kararı aldım. Kısacası WhatsApp tek başına yeterli olduğunu düşünüyorum.

En Çok Kullanılan Mobil Mesajlaşma ve Sosyal Uygulamalar (Güncellendi)

2) Facebook Messenger
Facebook'u hiç şüphesiz ki kullanmayan yoktur. Yeni gelen güncelleme ile WhatsApp mesaj arayüzüne benzer yapısı ile baya ilgi gördü ve popülerleşti. Facebook'un bu atağı zaten birçok mesajlaşma uygulamanın da sonu oldu. Facebook hesabınızdaki arkadaşlarınızla hızlı ve rahatça mesajlaşmanın en iyi yolu Facebook Messenger olduğu için WhatsApp'dan sonra yüklenmesi gerektiğini düşündüğüm ikinci uygulamadır.

En Çok Kullanılan Mobil Mesajlaşma ve Sosyal Uygulamalar (Güncellendi)

3) BlackBerry Messenger
BBM eskiden sadece BlackBerry telefonlarında olan popüler bir uygulamaydı. Android ve Iphone akıllı telefonlarının çıkması ile BBM kullanımı ciddi şekilde azaldı. WhatsApp yıllık ücret alacağı duyurunca, Windows platformu dahil Android ve IOS için çıkan BBM sürümü bir hafta içinde patlama yaptı.

BBM'in tercih edilme sebebi genelde size özel bir PIN adresi verilmesi ve kimse ile GSM numaranızı paylaşmadan sadece PIN paylaşarak listenize ekleyip mesajlaşmanız. Bu sayede kişisel bilginizi gizli tutabiliyorsunuz. WhatsApp'dan sonra en çok tercih edilen ve kullanışlı olan BBM uygulamasını kesinlikle öneririm. Hem GSM numaranızı paylaşmıyorsunuz hem de Sosyal Medya hesaplarınızda sadece PIN adresinizi vererek insanların size ulaşmasını sağlayabiliyorsunuz. Fakat 2015'e girerken BlackBerry telefonlarının artık piyasadan silinmesi ile bu uygulamada tarihe karışacak gibi.

4) Viber & Viber Messenger (Publisher: Viber Media)
Telefondan sesli veya görüntülü konuşmak için tercih edile bir uygulamadır. 2020 itibarıyla Türkiye'de kullanım geçerliliğini yitirmiştir. Türkiye'de artık pek kullanılmıyor.
En Çok Kullanılan Mobil Mesajlaşma ve Sosyal Uygulamalar (Güncellendi)
5) Telegram (Publisher: Telegram FZ-LLC): WhatsApp uygulamasından sonra en çok kullanılan ve telefon numaranız ile kayıt olduğunuz mesajlaşma ve haberleşme uygulamasıdır. Hem rehberinizdeki hem de Telegram kullanıcı adı olan kişileri ekleyerek normal ve gizli mesajlaşma yapabilirsiniz. Son zamanlarda Türkiye'de Telegram grupları da çok popüler olmaya başlamıştır.

6) Hangouts (Publisher: Google LLC) Google'ın video ve normal mesajlaşmak için ürettiği bir uygulamadır. Gmail hesabınız varsa üyeliğinizi aktif ederek ve karşı tarafa Gmail hesabınızı vererek birbiriniz ekleyebilir ve mesajlaşmaya başlayabilirsiniz. Türkiye'de kullanımı çok yaygın olmasa da yurt dışında normal ve videolu mesajlaşmak için oldukça kullanılmaktadır.

Yukarıda yazdığım ilk 4 uygulamayı kullanıyorum. Bunlar dışında kullanmadığım ve şuan için gerek duyulmayan uygulamaları sıralarsam; MessageMe, WeChat, ChatON, LINE
En Çok Kullanılan Mobil Mesajlaşma ve Sosyal Uygulamalar (Güncellendi)
Türkiye'de Az Kullanılan veya Geçerliliğini Yitirmiş Uygulamalar (Excluded Mobile Application)

ICQ Messenger (Publisher: LLC Mail.Ru): Türkiye'de artık pek kullanılmıyor. Yerine Telegram uygulaması kullanılmaktadır.

Tango (Publisher: Tango): Tango uygulaması sosyal arkadaşlık uygulaması olup şu an için Türkiye'de kullanım geçerliliğini yitirmiş olup canlı video yayınları yayınlayan bir uygulamaya dönüşmüştür. Türkiye'de artık kullanılmıyor.

InMessage (Publisher: InMessageApp) Eski InstaMessage uygulaması olan ve sonradan adı değişen sosyal arkadaşlık uygulaması olup Türkiye'de kullanım geçerliliğini yitirmiştir. Türkiye'de artık pek kullanılmıyor.

99Türkiye (Publisher: BuzzMedia Inc.) Temelde Chat, Flört, Arkadaşlık ve Sohbet için  hazırlanmış olan uygulamanın alt yapısı çok kötü olduğundan dolayı kullanmanızı tavsiye etmem. Ayrıca bu tip uygulamalar hem Spam Reklam içermektedir hem de Facebook bilgilerinizi istediği için kişisel verilerinize erişebildiği için güvenlik sorunu oluşturabilir. Güvenlik sebebiyle tavsiye etmediğim uygulamadır.

Snapchat (Publisher: Snap Inc): Eski popülerliğini yitirmiş olan uygulamadır. Türkiye'de artık pek kullanılmıyor.

* Vine ve Scope (Publisher: Twitter, Inc.) İki uygulamada eskiden popüler olup Twitter firması satın aldıktan sonra popülerliğini yitirmiş olan uygulamadır. Vine uygulaması yerine artık TikTok kullanılıyor olup Scope uygulaması ise eski Periscope uygulaması olup artık Türkiye'de pek kullanılmıyor.

* IMO (Publisher: imo.im): imo uygulaması daha çok Türkmen cumhuriyetlerin kullandığı bir mesajlaşma uygulamasıdır. Konsept olarak WhatsApp ve Telegram uygulamasına benzemektedir.

Google Duo (Publisher: Google LLC): Google'ın telefonlarda görüntülü konuşmak için kullanabileceğiniz uygulamasıdır. Grup olarak maksimum üç kişi olarak konuşabiliyorsunuz. WhatsApp'dan çok da bir farkı ve avantajı olmadığı için pek tutmadı.

* Skype, Skype Lite ve Skype Preview (Publisher: Skype): Skype birçok kurumsal firma tarafından da kullanılan Microsoft'un sahip olduğu görüntülü konuşma ve mesajlaşma programıdır. Sadece mesajlaşmak için telefona Skype Lite indirmeniz yeterli olacaktır fakat görüntülü ve sesli olarak telefondan toplantılar ve meeting aktiviteleri için Skype tam sürümünü yüklemelisiniz.

Burak Avcıoğlu - Update: 16.10.2020