21 Şubat 2020

Vikings Dizisi - İskandinavyalı Kavimleri ve Hayatları

Vikings Dizisi - İskandinavyalı Kavimleri ve Hayatları

Vikings dizisi tarihteki Vikingler veya Norslar olarak bilinen İskandinavyalı kavimleri anlatır. Kanada-İrlanda ortak yapımı televizyon dizisi olup toplamda 6 Sezondan oluşur. Netflix'de Türkçe Dublaj olarak diziyi seyredebilirsiniz.

Dizi temelde eski Viking savaşçısı ve kralı olan Ragnar Lodbrok’un hayatından esinlenmiştir. Dizide temel olarak Vikinglerin kendi aralarında yaptıkları iç savaşlar, İngiltere ve Batı topraklarına yapılan işgaller ve istilalar, Fransa-Paris seferleri gibi birçok konuya değinilmiştir.

Vikinglerin inancı pagan inanışı olup çok sonraları Hristiyanlık ile tanışmışlardır. Dizi genel olarak Kattegat bölgesi ve buradan yapılan seferleri konu almaktadır. Dizide Ragnar Lodbrok öldükten sonra çocukları arasında güç savaşı başlar ve en büyük oğlu Björn Ironside Kattegat’ın kralı olarak dizi biter. Genel olarak Ragnar Lodbrok ’un ölümünden sonra dizinin kalitesi biraz düşüyor. Ragnar'ın oğulları ile yapılan bölümler pek sürükleyici değil ve çocukça kalıyor. Birçok kişi Ragnar'ın ölümünden sonra eminim diziyi bitirmiş olmak için izlemiştir.

Aralık 2020 itibarıyla dizinin 6. sezonu Netflix'de yayına girmiştir. Dizide klasik Ragnar'ın oğulları olan Hvitserk, Ubbe, Björn ve Ivar arasındaki güç ve taht çekişmesi devam etmektedir. Ivar kendisine müttefik bulabilmek için Kiev knezi olan kral Oleg'in yanına gider ve büyük bir ordu ile Norveç topraklarına saldırır. Bu arada kral Olaf tarafından tüm Norveç kralları toplanır ve Viking'lerin yani Norveç'in ilk kralı I. Harald seçilir. Dizide Ubbe'nin gittiği yeni topraklar İzlanda toprakları olup burayı ilk defa Viking olan Floki keşfetmiştir ve Viking'lerden bazıları buraya göç ederek yeni yerleşim kurarlar. Son olarak bu sezonda savaşçı kadın olan Lagertha'da kendi köyünü savunurken ağır yaralanır ve yolda Hvitserk tarafından öldürülür. Bence fena bir sezon değildi ve yeni karakter olan Oleg'in de diziye katılması seriye biraz renk getirdi diyebilirim. Büyük ihtimal yedinci sezonunda çekileceğini düşünüyorum.

Vikings Dizisi - İskandinavyalı Kavimleri ve Hayatları

Vikings Hakkında Kısa Bilgiler

Kattegat: İsveç ve Danimarka arasındaki bir denizdir. Bölgede birçok koy vardır.

Wessex Krallığı: Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır.

Mersiya Krallığı: Anglosakson krallığıdır. İleride Wessex ile burası birleşir.

Vikingler: Vikingler veya Norslar, İskandinavyalı korsan ve tüccar kavimlerdir.

İskandinavya: Kuzey Avrupa'daki ülkelerin oluşturduğu bir coğrafyadır. Danimarka, İsveç ve Norveç İskandinav ülkeleridir.

Götaland: İsveç'in üç bölgesinden biridir. En Güney kısımda olanıdır.

Valhalla: İskandinav mitolojisi ve Pagan inanışında Cennet.

Valkürler: İskandinav mitolojisinde Odin'in yardımcıları olan, miğfer ve mızrakla silahlanmış genç ve güzel bakirelerdir.

Odin: İskandinav mitolojisinde ve paganizminde en büyük ve ilk tanrıdır.

Ragnarök: İskandinav mitolojisindeki kıyamet günüdür.

İskandinav Paganizmi: Tanrıların babası Odin ve oğulları etrafında şekillenir. Klasik iyi-kötü çatışmasıdır. Odin'in iki oğlu vardır; birisi şimşeklerin tanrısı Thor'dur, diğeri ise Loki'dir.

Kral I. Horik: 827-854 yılları arasında hüküm süren Danimarka kralıdır.

Kral Egbert: 803 yılından 839 yılındaki ölümüne kadar İngiltere Wessex kralıdır.

Paris Kuşatması (845): Batı Frank Krallığı merkezi Paris'e yapılan Viking saldırısıdır.

Kan Kartalı: Vikingler’in bir idam şeklidir.

Ragnar Lodbrok: İsveç ve Danimarka Kralıdır.

Lagertha: Efsanevi kadın Viking savaşçısı Ragnar Lodbrok'un karısıdır.

Oleg: 882-913 yılları arasında Kiev-Novgorod Knezidir. Rus komutan olup Norveç topraklarına sefer düzenlemiştir.

I. Harald: İlk Norveç kralıdır. 872-933 yılları arası hüküm sürmüştür. Seçilmesinde Lord Olaf'ın düzenlediği konsey etkili olmuştur.

Skol: Danimarka dilinde "Şerefe" anlamına gelen sözcüktür.

Burak AVCI - Update: 16.12.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.