11 Eylül 2015

Apple'ın Yeni Telefonları iPhone 6s ve iPhone 6s Plus'ın Özelliklerine Yakından Bakalım

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus detaylı inceleme

Eylül ayında merakla beklene iPhone 6s ve iPhone 6s Plus'ın tanıtımı yapıldı. Yeni telefon alacağım, iPhone 6s Plus alayım mı yoksa Android serüvenine bende mi katılayım diyenler için güzel bir yazıya başlıyorum.

İlk olarak herkesin beklediği iPhone 6 Plus ve iPhone 6s Plus karşılaştırmasını yapacağım. Şunu da baştan ekleyeyim iPhone telefon alacaksanız 64 GB ve altını sakın almayın. IOS'un kendisi ve güncellemeleri ile rahat 10 GB bellekten harcanıyor. Telefonun hem hızlı hemde hafıza sorunu vermemesi için 64 GB dahili hafıza eşik değeriniz olsun.

iPhone 6s Plus'ın gövde malzemesi Alüminyum olup Altın, Gri, Gümüş, Pembe renkler ile piyasaya çıkacak. İlk olarak ekran boyutlarından başlayalım. ikisininde ekran boyutları aynı; 5.5 inç Ben telefonlarda 5 inç ekran boyutunu eşik alırım ve en fazla 5.5 inç telefon kullanmanızı öneririm. Daha büyüğü hem taşımada hemde kullanımda sıkıntı çıkarabiliyor.

Bu arada iPhone görmeyeli kilo almış. Ağırlık 172 gramdan 192 olmuş. Stresten kalınlık ölçüleri ise 7.1 mm'den 7.3 mm'ye yükselmiş.

Kamera çözünürlüğünde ufakta olsa kıpırdanmalar var. iPhone 6 Plus'da 8 MP olan teknoloji 12 MP'ye yükselmiş. Önemli bir başarı, gerçekten bunu yapmak kolay değil, belkide bunu yapabilmek için çok uğraştılar. Fakat Android Amiral telefonlar ile kıyaslarsak kamera konusunda sınıfta kaldı diyebiliriz.

Bellek (RAM) kapasitesi 1 GB sendromundan kurtulunup 2 GB olmuş. Android Amiral telefonlarda ise eşik 3 GB olup 5 GB belleğe doğru gitmeye hazırlanıyorlar.

iPhone 6s Plus İşlemci

İşlemci (Chipset) ve CPU frekansında ciddi gelişme var. Şu ana kadar yazdıklarımın içerisinde tek tebrik edebileceğim nokta Chipset üzerinde yaptığı değişiklik. Bunu da yapmasalardı ayıp ederlerdi. Apple A8 Dual-core 1.4 GHz yerine Apple A9 Dual-core 2 GHz kullanılması, Tim Cook'u tebrik edebileceğim tek nokta. Aynı şekilde Grafik Birimi (GPU) PowerVR GX6450 yerine PowerVR GXA6850 teknolojisi yer alıyor. Buda işlemciyi artırdık o da geri kalmasın, üzülmesin diye yapılmış bir hamle.

Video kayıt çözünürlüğü ise 1080p'den 2160p'ye yükseltilmiş. Ekran çözünürlüğü, piksel yoğunluğu aynı. Ön kamerada biraz gelişmeler var. 1.2 MP'den 5 MP'ye yükseltilmiş.

iPhone 6s Plus Batarya

Gelelim fasulyenin faydalarına; Batarya KAPASİTESİ. Apple; üzerinde düşünmüş, taşınmış ve radikal bir karar alarak batarya kapasitesini 2915 mAh seviyesinde korumayı başarmış. Bu sayıyı Büte kalmış not sapması hesaplayan hocanın peşinden koşan öğrenci gibi 2915 yerine 3000 yap en azından. Apple'dan beklediğim pil seviyesi 3500 mAh'dı.

iPhone 6s üzerine bir şeyler yazacaktım fakat yukarıdaki yazıdan sonra vazgeçtim. Muadili olan iPhone 6'nın batarya kapesitesi (Eski Telefon Yani) 1800 mAh'dan 1715 mAh değerlerine düşmüş. Direk vazgeçtim, incelemeye gerek bile yok.

iPhone 6s Plus

Hocam iPhone 6s Plus Alalım mı?

HAYIR nokta. Türkiye satış fiyatı 3000 TL ve üzeri olacak telefon için sadece işlemci üzerindeki modifikasyon ile beni kandıramazlar. Apple, Tim Cook, Onu etrafındakiler, dayıları... ödevine iyi çalışmamış. Bu paraya bunu hak etmiyorlar. Ciddi bir telefon çıkar 4000 TL iste canımı ye.

Sony Xperia Z5 Premium

Hocam Ne Alalım?
Para problemi olmayan veya Amiral telefonlara geçiş yapacağım, voleyi nasıl vururum diyenlere Sony Xperia Z5 Premium modelini takip etmelerini öneririm. Bu sefer mavi hapı seçin. Samsung markasını önermek isterdim fakat malzeme kalitesi bakımından zayıf olduğu için Sony ve HTC modellerine yönelmenizi tavsiye ediyorum.

Hazırlayan: Burak Avcıoğlu