24 Mayıs 2023

2023 Türkiye Genel Seçim Sonuçları & Seçim Değerlendirmesi ve Analizi Bölüm 2

2023 Türkiye Genel Seçimleri

2023 Türkiye Genel Seçimleri olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri ile ilgili ikinci analiz yazımdan devam ederek yazıma giriş yapmak istiyorum. 2023 Seçim Analizi 1 yazımı okuduktan sonra ikinci yazımı okuyarak devam edebilirsiniz. Öncelikle bu seçim ittifaklar üzerine kurulu olup Millet ittifakı, stratejik olarak altılı masa ve HDP gibi diğer partilerle ittifakını genişletince Cumhur İttifakı da doğal olarak karşı bir hamle yaparak yanına HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi gibi bileşenleri almak durumunda kalmıştır. Millet ittifakının genel stratejisi birinci turda kazanmak olup ilk turda adayları olan Kemal Kılıçdaroğlu %45 oranında bir oy alarak rakibi Recep Tayyip Erdoğan’dan %4,5 oranında az bir oy aldı ve kendi seçmen kitlesinde bir hayal kırıklığı oluştu. Aslında 2023 seçimlerinin milletvekili seçme sistemi D'Hondt Sistemi olup eğer CHP hiçbir ittifak bileşeni yapmayıp İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi gibi partileri kendi içerisinde bağımsız bırakıp onların genel başkanlarının Cumhurbaşkanı adayı olmasını sağlayıp veya o noktaya siyasi mecburiyet olarak getirtip Cumhur İttifakından buraya bir oy kayışı olabilir. Bu sefer sonuçlar açıklandığında her parti kendi salt oy oranı olan AK Parti %35-38 arası ve CHP %25-30 arası bir oy alabilir ve örtülü olarak CHP’nin aday göstereceği Kemal Kılıçdaroğlu’na dolaylı olarak HDP, TİP ve diğer bazı sol partiler aday çıkarmayarak destek verseydi belki ikinci turda daha şanslı olabilirdi. Çünkü ilk turdaki oy oranlarında bir istikrarsızlık ve belirsizlik hakim olacaktı. Fakat bugün ki tabloda %49,5 ile aslında Recep Tayyip Erdoğan’ın üstün psikolojik kazanmış bir durumu vardır ve bunu ikinci turda rahatlıkla kullanacaktır. Millet İttifakının herkesi ittifak içine alması ve belediye başkanları dahil herkese bol keseden Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı dağıtması biraz saçma ve seçilse bile pratikte işleme koyulması pek olası olmayan bir durumdu. Ayrıca üçüncü sırada yarışı tamamlayan Sinan Oğan’ın duruşu ise ikinci turda mutlaka seçmen üzerinde bir miktar etkili olacaktır. Fakat Sinan Oğan’a oy veren her seçmen aynı zamanda Sinan Oğan’ın gösterdiği adayı destekleyecek diye keskin bir doğru yoktur. Ben Oğan oylarının oransal olarak ikiye bölüneceğinden yanayım.

Seçim gecesi paylaşılan veri akışı ve medya kuruluşların alt yapısından biraz bahsetmek gerekirse; Anadolu Ajans dışında Anka Haber Ajansının bence sitesi çok amatörce olup kendi sitesinde AA veya TRT Haber Seçim Özel simülasyon ekranları gibi bir panel yaparak verileri anlık paylaşsa daha profesyonelce olabilirdi. Bu kadar seçim kaybetmiş CHP Yönetimi ise üçüncü bir ajansmış gibi davranıp Bilgi Teknolojileri bölümü STS sitesini anlık verilerin bir ajansmış gibi paylaştığı profesyonel bir seçim özel ekranına dönüştürebilirdi. Fakat bu süreci yönetemediler. Seçimleri ben seçim özel sayfaları olan MYNET, Haberler, TRT Haber, Anadolu Ajansı, FOX, Sözcü gibi medya kuruluşlarının 2023 seçim özel panellerinden takip ettim ve hiç donma, çökme ve sunucu hatası olmadan AA ve ANKA Ajans üzerinden aldıkları verileri kendi sistemlerinden sorunsuz paylaştılar. Umarım ikinci turda aynı hassasiyet ve Demokrasi kültürü içerisinde tamamlanır ve Türkiye ilk defa İkinci Tur deneyimi yaşayacak olup Demokrasi için tarihi bir örnek oluruz. Bu arada ikici turda oyunuzu yine aynı sandıkta kullanacaksınız ve E-Devlet üzerinden Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı sayfasına giderek Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama panelinden öğrenebilirsiniz. İkinci tur seçimleri 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacaktır ve adaylar en yüksek iki oyu alan Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu olacaktır. İkinci analiz yazımda da genel bir değerlendirme yaptığıma göre bir sonraki siyasi parti ve odağa geçerek yazıma devam etmek istiyorum.

2023 Seçim İYİ Parti

4) İYİ Parti
İYİ Parti, eski MHP’den ayrılan vekiller tarafından kurulmuş olup Meral Akşener’in genel başkanlığından toplanmış yeni bir siyasi partidir. 25 Ekim 2017 yılında kurulan parti girdiği belediye seçimlerinde önemli başarı sağlamış ve ülkede ikinci bir merkez ve sol muhalif parti noktasına gelmiştir. Altılı masa içerisinde olan İYİ Parti CHP'den sonra en çok oy oranına sahip parti olup Millet İttifakının ana bileşenidir. Meral Akşener altılı masa adayı olarak Ankara ve İstanbul Büyük Şehir Belediye başkanları olan Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı yapılması istiyordu. Hatta masadan bir ara kalktı ve geri geldi. Bu tavrı ileride partinin ve kendisinin siyasi pozisyon ve durumunu ne derece etkiler göreceğiz. Fakat yeni kurulmuş bir parti olup ikinci turdaki seçimi Cumhur İttifakı kazanırsa birde yükselen Sinan Oğan ile birlikte yeni Milliyetçilik akımı ile İYİ partiden kaymalar yaşanabilir. Siyasi hayatına ikinci ana muhalefet partisi olarak devam edecek ve ikinci ana bileşen olarak kalacak bir partiymiş gibi gözüküyor. Partinin genel başkanı Meral Akşener ise seçimi kaybederse ilk tavrı olan masadan kalkma hamlesinin doğru olduğunu ispatlamış olacak ve bu argümandan kendisi ilerleyecektir. Kadrolaşması CHP gibi kısa sürede de olsa fena olmayan parti olup bence ilerleyen zamanlarda tabanı Milliyetçi yeni parti ve cephelere kayabilir. Bana göre her zaman ikinci bir ana bileşen sol parti kalacak gibi gözüküyor. Kendine MHP’de yer bulamayanların ikinci durak noktası gibidir. İleride MHP kendini yenilerde İYİ Partiden MHP tabanına geçen çok kişi olur.

5) Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP & Yeşil Sol Parti)
Yeşil Sol Parti, yeni yapılanan ve kuruluşunun resmi tarihi 2012 yılına dayanan Halkların Demokratik Partisinin (HDP) devamıdır. Türkiye'de Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerini temsilen kurulan ve temelde Kürt Milliyetçiliğini ön planda tutan bu partiler gün geçtikte kurumsal kimlik olarak evrimleşmektedir. Örneğin kurumsal kimlik olarak kapatılan eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) renkleri ve duruşu olarak paramiliter kanadı olan PKK (Kürdistan İşçi Partisi) Terör örgütünü siyasal olarak da kurumsal kimlik açısından daha belirgin temsil etmekteydi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP) ise ideolojik olarak kendini birincil olarak Kürt Milliyetçisi maddesi şeklinde tanımlamak yerine Yeşil Siyaset dediğimiz bir ideoloji ile tanımlamıştır. Yeşil siyasetin savunucuları Yeşiller Siyasi Hareketini başlatarak, özellikle 1980'lerin başından itibaren pek çok ülkede partileşmişlerdir. Yeşil siyaset, adını 1979'da Almanya'da kurulan (Bündnis 90/Die Grünen) Yeşiller Partisi'nden alır. Almanya'da etkinlik gösteren bu parti Merkez Sol siyasi bir pozisyonda olup başarıya ulaşmış ve parlamentoda Alman Federal Meclisi (Deutscher Bundestag) önemli koltuk sayısına sahiptir. Tabii Yeşil Sol Parti (YSP) kurumsal kimlik olarak kendini yenilemek ve Terör örgütleri ile bağını koparmak istiyor ise Eş Başkanlık uygulamasından vazgeçmelidir. PKK ile bağlantısını koparmalı ve KCK (Kürdistan Topluluklar Birliği) ile organik ilişkisinin tamamen kestiğini deklare etmelidir.

2023 Türkiye Genel Seçim Sonuçları

2023 Türkiye Genel Seçim Sonuçları

Aşamalı şekilde bunları yaparak temiz sol ve yeşil bir siyaset yaparak meşru zeminde daha da tanınabilir ve Türkiye Vatandaşı olan Kürt kökenli yurttaşları da illegal yapılar ile bağdaştırmamış olur. Eş Başkanlık uygulaması bildiğiniz gibi biri partinin genel başkanlarından, belediye başkanlıklarına kadar tüm il ve ilçe yönetiminde geçerli olup biri PKK (Kürdistan İşçi Partisi) yani Kandil dediğimiz illegal yapı diğeri ise Parti Kongresi (Yasal Parti) tarafından belirlenmektedir. 2023 seçimlerinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP) ittifak olarak Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında TİP (Türkiye İşçi Partisi) ile seçime girmiştir. Milletvekili seçimleri için illerde kendi logosu ile giren YSP, Cumhurbaşkanlığı seçimi için desteğini Kemal Kılıçdaroğlu tarafında açıklamıştır. YSP kendi logosu ile Tunceli, Iğdır, Ağrı, Muş, Diyarbakır, Van, Batman, Siirt, Hakkari, Şırnak ve Mardin illerinde birinci olmuştur fakat aldığı oy oranına yakın ve birkaç puan düşük olan diğer ikinci parti ise genelde AK Parti’dir.

YSK (Yüksek Seçim Kurulu) 2023 Sonuçlar

6) Büyük Birlik Partisi (BBP)
29 Ocak 1993 tarihinde Muhsin Yazıcıoğlu liderliğinde kurulan partinin bugün ki genel başkanı Mustafa Destici olup 2023 seçimlerine Cumhur İttifakı çatısı altında kendi logosu ile girmiştir. Seçime kendi logoları ile girdiği için %3 oranında oy çıkarmadığından dolayı hem Hazine yardımı alamamıştır hem de sıfır vekil çıkarmıştır. Partiyi parlamentoda tek genel başkan vekil olarak temsil ediyor idi fakat 2023 seçimlerinde oluşacak yeni parlamentoda partiye koltuk çıkmamıştır. Cumhur İttifakının kaybeden partisidir diyebiliriz. Aslında AK Parti listelerinden girseydi daha avantajlı olabilirlerdi. Siyasi pozisyonu Aşırı Sağ olan parti MHP benzeri Milliyetçi kanadı temsil eden bir partidir. Gençlik örgütlenmesi ise Alperen Ocakları olup parti varlığını nasıl devam ettirecek veya yeni kurulacak olan Milliyetçi parti ve yapılara kadroları geçiş mi yapacak ilerleyen günlerde göreceğiz. Bu arada yukarıda YSK (Yüksek Seçim Kurulu) birinci tur kesin sonuçlarını da paylaşıyorum. Umarım ikinci tur herkes için hayırlı olmasını diliyorum.

Burak Avcıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.