13 Aralık 2021

SPA ve Wellness Nedir? Termal ve SPA Merkezi Tavsiyeleri

SPA ve Wellness Nedir?

SPA ve Wellness terimleri genelde bir arada kullanılan ve su ile rahatlama olarak da bilinen bir aktivitedir. İlk olarak SPA kelimesi nedir ve niçin kullanılıyor dan başlayacak olursak; zaman içinde Avrupa'ya yayılan SPA temel olarak şifalı su veya su ile yapılan terapi ve bakım demektir. Türkiye'de genelde Otel ve Resort komplekslerinde bu sektör gelişmiştir ve uygulanmaktadır. SPA'nın orijinal adı "Sanitas Per Aquam" (SPA) yani "Sudan Gelen Sağlık" demektir. Kökeni Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Hatta ilk hamam konsepti ve sıcak su ile rahatlama uygulaması Roma döneminde uygulanmıştır. Tarihi yapıtlarda Roma hamamlarına rastlanmaktadır. SPA aktivitesi içerisinde su ile birlikte, doğal ve şifalı taşlar, aromatik yağlar ve profesyonel masaj teknikleri de uygulanmaktadır. Profesyonel masaj teknikleri içerisinde olan ve bugün de uygulanan Klasik (İsveç) Masaj, Spor Masajı, Medikal Masaj, Bali Masajı, Thai Masajı, Antistress Masaj, Mandara Masajı gibi masajlar ortalama bir veya iki saat sürmektedir ve masaj çeşidine göre farklı yağlar ve masaj teknikleri kullanılır.

Wellness ise bir felsefe olup bir insanın sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak kendisini iyi hissetmesi için yaptığı çalışmaların bütünüdür. Bu çalışmalar içerisinde SPA aktiviteleri olduğu için iki kelime genelde yan yana kullanılır. Bu kavramın, diğer kavramlardan en önemli farkı, insan bedenini bütünüyle ele almasıdır. Wellness, sağlıklı beslenmeye, stressiz hayata ve kaliteli yaşama özen gösteren bir kültür olarak tanımlamaktadır. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak insanı rahatlatmaya ve yaşam kalitesini artırmaya odaklanan bir yaşam biçimidir. Bu iki kavram hakkında genel bilgileri verdikten sonra İstanbul ve diğer illerde önereceğim birkaç SPA ve Termal yerleri sizlerle paylaşacağım. İlk olarak şunu belirtmeliyim; bu aktiviteler genelde otellerde sunulduğu için yanınızda aşağıda sıralayacağım malzemelerinizi bir çantada hazır etmenizi tavsiye ederim.

* Bone (Havuz ve Termal Kaplıca'da Gerekli)
* Plaj Terliği
* Plaj Havlusu ve Baş Havlusu
* Deniz Şortu
* Kirli Poşeti
* Çorap ve İç Çamaşırı (Atlet, Fanila, Boxer)
* Ufak Şampuan

Roma Hamamı

* Holiday Inn İstanbul Tuzla: SPA merkezi olarak burayı tercih edebilirsiniz. Bir saatlik masaj, sauna, buhar odası, hamam ve dinlenme odası fiyatı 300 TL'dir. Masaj sonrası diğer kompleksleri kullanmada bir süre kısıtlaması yoktur ve havuz hizmeti bulunmamaktadır. Otel'in otoparkı vardır ayrıca Belediye'nin Güzelyalı tesisi için tahsis ettiği ücretiz deniz kenarındaki otoparkı da kullanabilirsiniz. Hijyen açısından profesyonel ve kalabalık olmayan bir tesistir. Otele girdiğinizde Lobby kısmından asansör ile B2 kısmına giderek SPA merkezine ulaşabilirsiniz. Masaj ile birlikte kalacağınız maksimum süre genelde üç saat olmaktadır. Holiday Inn İstanbul'da masaj ve SPA için (0216) 560 66 00 numarasını arayarak rezervasyon yaptırıp gidebilirsiniz.

* The Green Park Pendik Hotel (İstanbul Pendik): SPA ve spor salonu merkezi olarak burayı tercih edebilirsiniz. Diğer SPA merkezlerine göre biraz daha yoğundur. Bir saatlik masaj sonrası sauna, buhar odası, hamam, dinlenme odası, Tepideryum hizmetinden süre kısıtı bulunmadan faydalanabilirsiniz. SPA hizmeti içerisinde havuz dahil değildir veya Pandemi sebebiyle kapatılmıştır diye biliyorum. Otel ücretli otoparkı vardır veya otelin karşısındaki park alanına da ücretsiz aracınızı park edebilirsiniz.

* DoubleTree By Hilton Hotel Istanbul (İstanbul Tuzla): Mineralli sıcak su hizmeti veren Termal veya Medikal olarak da bilinen şifalı su havuzu hizmeti vardır. Hafta içi ve hafta sonu fiyat farklılıkları olup maksimum Termalden yararlanma süresi 3-4 saat olup genelde öğleden sonra 16:00 gibi gitmenizi tavsiye ederim. Termal havuz dışında sauna, buhar odasından da faydalanabilirsiniz. En son konuştuğumda hafta sonu için kişi başı fiyatı 160 TL idi. Yanınızda mutlaka deniz şortu, plaj terliği ve bone götürmeniz gerekmektedir. Tesis akşam 21:30'a kadar açıktır, detaylı bilgi için (0216) 266 33 70 numarasını arayabilirsiniz.

Tavsiye Etmediğim Termal ve SPA Merkezleri
* İstanbul Medikal Termal (Tuzla & Havuzu Küçüktür ve Süre Kısıtı Çok Azdır)
* Tuzla Termal Tesisleri (Tuzla & Havuzu Çok Küçüktür)

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.