21 Ağustos 2020

Breaking Bad - Kimya Öğretmenliğinden Metamfetamin İmparatorluğuna

Breaking Bad - Kimya Öğretmenliğinden Metamfetamin İmparatorluğuna

Breaking Bad, Vince Gilligan tarafından tasarlanmış Amerikan yapımı bir dizidir. Dizi toplamda 5 sezondan oluşmaktadır ve 2008-2013 yılları arasında çekilmiştir. Diziyi Netflix'de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Dizi Amerika'daki New Mexico eyaletine bağlı Albuquerque bölgesinde çekilmiştir.

Breaking Bad dizisini özetleyecek olursak; ABD'de Kimya öğretmeni olan Walter White'ın Kanser olduğunu öğrenmesi ile birlikte Kanser tedavi masraflarını karşılamak için çok para kazanmayı düşünür ve öğretmenliği bırakıp sentetik uyuşturucu olarak bilinen Metamfetamin üretimine başlayarak hızlı para kazanmasını ve hayatının tamamen nasıl değiştiğini anlatmıştır.

Dizide aslında birçok ironik konuya değinmektedir. Walter White çok bilgili bir kişi olmasına rağmen öğretmenlik veya benzeri yasal işlerden para kazanamadığı anlatılır. Aslında gerçek hayatta da buna bir vurgu yapılıyor. Değer görmesi gereken bilge kişiler gerçekte hak ettiği maddi değeri hayatta alamıyor. Oysaki Walter White için basit bir kimyasal işlem olan Metamfetamin üretimi ile hayatı boyunca kazanamayacağı parayı kazanıyor. Tabii bu üretim ile birlikte birçok olumsuz olaylar silsilesi peşini bırakmıyor.

Dizinin sonunda Walter White ona ihanet eden herkesi öldürüp kendisinin de hayatı son buluyor. Bence dizi aşırı sürükleyici, içinde mizah ve drama da olan müthiş bir baş yapıttır. Tabii uyuşturucu temalı bir dizi olduğundan izlemeyenler başta karteller, meksika ve kolombiya uyuşturucu hattı veya Narcos dizisindeki aksiyon benzeri olaylar düşünebilir fakat bu dizide bu konular geçmemektedir şimdiden söyleyeyim. Dizide adı en çok geçen Metamfetamin maddesi ve buna benzer ölümcül maddeler hakkında biraz bilgi vermek istedim bu yazı ile birlikte.

Breaking Bad - Kimya Öğretmenliğinden Metamfetamin İmparatorluğuna

Metamfetamin (Kristal Meth- Crystal Meth): Sentetik veya Fakir Kokaini olarak bilinen bu uyuşturucu maddesi, Kolombiya veya Günay Afrika’da yetişen Koka Ağacı hammaddesine ihtiyaç duymadan yapılabilen sentetik bir üründür. Metilamin (Sıvı Kimyasal CH3NH2), Aseton, Amonyak, Bronkodilatör, Kloroform, Efedrin (Alkaloid), Eter, Freon, İzopropil Alkol, İyot, Iodine-127 gibi birçok kimyasal ürünleri bir araya getirerek belirli kimyasal tepkimeler veya pişirme (Cooking) olarak bilinen işlemler sonucu elde edilen bir maddedir.

Bu tip uyuşturucular Güney Amerika’daki Uyuşturucu kartellerini ticaretini yaptığı gerçek Kokain pazarına alternatif olarak Amerika’da geliştirilmiştir. Metamfetamin, gerçek Kokaine göre daha çabuk bağımlılık yaratan ölümcül bir maddedir. Amerika’da fazlasıyla kullanılmaktadır ve geniş bir pazar payına sahiptir.

Tüketim şekli genelde Kokain gibi kristale benzeyen ufak çaptaki maddeyi parçalayıp tuzla buz edip burundan çekmektir veya Glass Pipes olarak bilinen cam pipo benzeri bir alet ile yakarak buharlaştırıp sigara veya esrar gibi çekilerek tüketilmektedir. Kristal Meth tüketen kişiler kısa zamanda bağışıklık sistemi çökmektedir ve sonu ölümcüldür. Metamfetamin yani Kristal Meth benzeri diğer kimyasal uyuşturucu maddeleri ise; Fentanil, Eroin, Extacy(Ekstazi), GBH, LSD olup bunlarda kısa zamanda bağışıklık sistemi çökertmektedir.

Breaking Bad - Kimya Öğretmenliğinden Metamfetamin İmparatorluğuna

Bonzai, Esrar ve Marijuana Nedir?

Esrar veya diğer adı ile Marijuana olarak bilinen madde, kenevir bitkisinden yapılan bir çeşit tütün mamülüdür. Cannabis Sativa (Hint Keneviri) bitkisinden yapılan ve tütün halde satılan maddeye Marijuana denir. Türkiye'deki adı Cigara veya Ot olarak bilinen bu tütün ürünü normal sigara gibi sarılarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Bonzai ise Sentetik veya Fakir Esrarı olarak bilinen tütün mamülüdür. Aynı Kristal Meth mantığında olduğu gibi Hint Keneviri bitkisine ihtiyaç duymadan kimyasal yollar ve maddeler ile yapılan bir çeşit tütün veya sentetik laboratuvar tütünü diyebiliriz. Esrar’ın tüketim şekli ile aynı olup Türkiye’de de bir zamanlar kullanımı yaygın bir üründü. Temelde Tetrahidrokannabinol (THC), esrarın etken maddesidir. Hint keneviri bitkisinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Bonzai’de bu madde sentetik olarak kimyasal tepkimeler ile oluşturulur.

Breaking Bad Sonrası

Breaking Bad dizisi sonrası yapımcıların dizinin devamı niteliğinde çektiği bazı dizi ve filmler aşağıdadır. Netflix'den takip edebilirsiniz.

* El Camino: A Breaking Bad Movie (Film)

* El Camino Yolu: El Camino: Bir Breaking Bad Filmi'nin Kamera Arkası (Özel Tanıtım)

* Better Call Saul (Dizi)

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.