12 Kasım 2016

Avokado Nedir? Küp Şeklinde Avokado Salatası Hazırlamak ve Sos Tarifleri

Avokado Nedir? Küp Şeklinde Avokado Salatası Hazırlamak ve Sos Tarifleri

Avokado meyvesi genelde salatası yapılarak tüketilen ve Omega 3, A, D, E, K vitaminleri gibi birçok faydalı besin değerlerini içeren tropikal meyvedir.

Genelde İnternet üzerinde avokado salatası ve tariflerini aratınca avokado ezmesi tarzında tarifler çıkar. Salatanın içinde avokado dışında her şey vardır; peynir, maydanoz, salatalık, domates, közlenmiş kırmızıbiber, yeşilsoğan gibi. Ben avokado salatasında bu ürünleri genelde tercih etmiyorum çünkü avokado salatasından çok lapaya dönen garip bir salata çıkıyor işin sonunda. Makarna sosları veya sabah kahvaltısı içinde hazırlanan birçok avokado sosu mevcut. Fakat ben sadece sade salata yapımını anlatacağım.

Avokado salatasını hazırlarken ezme tarzında değil de küp küp doğrayarak sade avokado salatasının daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Diğer türlü ezme şeklinde olan salatanın zeytin ezmesinden farkı kalmıyor. Bu arada Avokado alırken olgunlaşmış olanını alınız. Olgunlaşmış olanlar yumuşak olup yemek için hazır olanlardır.

Migros veya Macrocenter'dan Avokado Excelente Yemeye Hazır olarak bulabilirsiniz. Eğer Olgunlaşmamış ve dışı sert olandan aldıysanız buzdolabında 3-4 gün veya bir hafta duruma göre bekletmeniz gerekecektir. Olgunlaşma süreci için Buzdolabında asla bekletmeyiniz. Mutfaktan açık alanda bir kabın içinde bekletmeniz yeterli olacaktır.

Avokado alırken de bence yemeye hazır olanlardan değil de büyük yeşil ve bekletilmesi gerekenlerden alınız. Yemeye hazır olanlar çok ufak ve çürümüş gibi oluyor. Oysaki kendiniz alıp oda sıcaklığında birkaç gün bekletseniz hem daha taze olacaktır hem de kendiliğinden Avokado yumuşayacaktır. Yeşil adet olarak satın aldığınız Avokado meyvesi daha büyük olup hacimsel olarak daha çok verim alırsınız. Türkiye'de Avokado meyvesinin satışı fazlası ile yapılmaktadır ve ilgi gören bir meyvedir çünkü başka alternatifi yoktur.

Avokado Salatası Hazırlamak için Malzemeler
* 2 Adet Olgunlaşmış Avokado (3 Adet de olabilir)
* 1 Adet Limon
* 2 Diş Sarımsak
* 1 veya 1,5 Çay Bardağı Zeytinyağı
* Tuz (Karabiber'de olabilir ikinci baharat olarak)
* 5-6 Adet Ceviz

İlk olarak avokadoyu tam ortasından keserek ikiye bölün ve çekirdeğini çıkarın. Daha sonra ikiye ayrılan Avokado meyvesinin ince kabuğunu yavaşça soyun ve sonrasında küp şeklinde doğrayın. Kabuğu soymanızı tavsiye ederim, yemek kaşığı ile soymadan içini almak çok tercih edilen bir yöntem değildir.

Bir adet kaba aşağıdakileri hazırlayıp ekleyin ve hepsini karıştırın;
2 diş sarımsağı soyup rendeleyin ve kaba ekleyin.
1 adet limonun suyunu sıkın ve kaba ekleyin.
1 veya 1,5 çay bardağı zeytinyağını kaba ekleyin.
Tuz kesinlikle ekleyin bir tutam. İsteğe göre Pul Biber ekleyebilirsiniz.

Küp küp doğradığımız avokadolar üzerine hazırladığımız karışımı dökün. En son havanda dövdüğümüz cevizleri salata üzerine serpiştirin. Afiyet Olsun.

Yukarıdaki sade ama güzel avokado salatası dışında aşağıdaki soslarıda uygulayabilirsiniz. İnternet üzerinde birçok tarif vardır, yabancı tarifleri izlemek için Avocado Salad olarak internet üzerinden aratarak izleyebilirsiniz. Avokado'yu püre şekline getirip limon kullanarak salatası da çokça yapılmaktadır, bu tarifi de deneyebilirsiniz.

1) Guakamole(Guacamole) Sos Tarifi
* 2 Adet Olgunlaşmış Avokado
* 1/2 Kırmızı Soğan
* 2 Acı Biber
* 2 Yemek kaşığı ince kıyılmış kişniş yaprağı
* Limon suyu (1 çorba kaşığı)
* 1/2 çay kaşığı iri tuz
* Karabiber bir tutam
* 1/2 Domates, çekirdeği ayırılmış ve doğranmış

Avokadoları çekirdekten çıkardıktan sonra kaba koyarak ezme şekline getirin ve tüm malzemeyi kaba koyarak iyice karıştırın. Guakamole(Guacamole) sosunuz hazırdır.

2) Hardal Soslu Avokado
* 3 Çay Kaşığı Hardal
* 1/2 Limonun Suyu
* Tuz ve Karabiber

Küp küp kesilen avokado salatası üzerine yukarıdaki malzemeleri karıştırıp üzerine dökerek hardal soslu avokado salatasını deneyebilirsiniz.

Terimler
Avokado (Avocado) ve Guakamole (Guacamole)

Burak AVCI - Update: 07.11.2020