Sayfalar

5 Mayıs 2024

Psikolojik İlaçlar ve SSRI (Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörü) Nedir? Tranko Buskas Psikoloji ve Mide İlacı Nasıl Kullanılır?

Tranko Buskas Psikoloji ve Mide İlacı

Tranko Buskas ilacı temelde strese bağlı bir ilaç olup endişe giderici ve stresten dolayı vücudu genelde mide bulantısı tepkisi verenlerin kullandığı kısa süreli Medazepam içeren bir ilaçtır. Son zamanlarda Psikiyatri hastalarının çokça araştırdığı ve geçici psikolojik ilaç alanlar için toplu bir yazı derlemek istedim. Öncelikle şunu söylemem gerekir, psikolojik rahatsızlıklar geçici olup bu hastalığı grip gibi düşünebilirsiniz. Özellikle stresli yaşam, kaygı, endişe gibi insanın rutininde olan eylemleri daha çabuk atlaması için Psikiyatri doktorları kişiye göre bir tanı koyar ve Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörü (SSRI) dediğimiz ilaçlardan verir. Bu ilaçlar sabah veya akşam kullanım şekline göre alınan ortalama 3-6 ay kullanılanın ve bağımlılık yapmayan ilaç türleridir. Aşırı uykusuzluk ve uyku dengesinin bozulması da psikolojik rahatsızlığı tetiklemektedir bunu da hatırlatmak isterim. Bu yazımda örnek olarak Tranko Buskas ilacını baz aldım. Birkaç başlık altında diğer psikolojik ilaçlar ve etken maddelerini de sizlerle paylaşacağım. Etken maddesi aynı olan ilaçlar genelde aynı etkileri göstermektedir ve bir kişi aldığı ilaca 1-2 gün içinde aşırı mide bulantısı, baş dönmesi gibi fiziksel aşırı tepkiler veriyor ise doktor tarafından bu ilaç değiştirilip başka bir SSRI ilacı verilir. Her psikolojik ilaç her kişiye iyi gelecek veya uyum sağlayacak diye bir kaide yoktur. Psikolojik rahatsızlıklar genel olarak Anksiyete Bozukluğu, Kaygı, Endişe veya halk arasında diğer adı ile Vesvese, Majör veya Minör Depresif Bozukluk belirtileri, Aşırı Uykusuzluk ve Uyku Dengesinin Bozulması gibi birçok insanın günümüzde yaşadığı geçici sorunlar olup temelde Antidepresan ilaç verilerek çözülen bir süreçtir. Psikolojik sorunlarda ilaç yazma ve tanı koyma yetkisi Psikiyatri doktoru yapmaktadır. Psikolog ise ilaç yazma yetkisi yoktur sadece sizinle seans şeklinde konuşarak terapi yapmaktadır. Psikolojik olarak söylediğim benzer durumları yaşıyorsanız en yakın ve iyi bir hastaneden Psikiyatri randevusu alarak tedavi olabilirsiniz.

Tranko Buskas ilacı genelde diğer Psikoloji ve Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörü (SSRI) ilaçları gibi 3-6 ay arası kullanılan bir ilaç değildir. Genelde iki veya dört hafta maksimum kullanılan ve mide bulantısı, kusma, iştahsızlık ve yemek yiyememe gibi problemler yaşatanlar için birebir endişe, stres ve heyecan giderici bir ilaçtır diyebiliriz. İçindeki etken madde olan Medazepam, bir Benzodiazepin türevi olup yatıştırıcı ve iskelet kası gevşetici özelliklere sahiptir. İnsan hayatı boyunca hep mutlu olacak diye bir kaide yoktur. İnsanın yaşam grafiği bir Parabol gibi dalgalıdır ve stresli, üzüntülü anlar ara ara yaşayabilir. Bu yaşadığınız olaylar bazen biraz yoğun duygular içerebilir ve sizi geçici stres ve endişeye sokabilir. Bu tip durumlarda her insanın vücudu fiziksel bir reaksiyon göstermektedir. Kimisinde iştahsızlık ve mide bulantısı, kimisinde aşırı yemek yeme hali, kimisinde dudak şişmesi veya uçuk çıkması, kimisinde Zona olma durumu gibi insandan insana bu durum değişkenlik gösterebilir.

Tranko Buskas ilacı genelde bir aydan fazla kullanılmayan ve özellikle geçici stres yaşayıp midesine vuranlara tavsiye edilen bir ilaçtır. Genelde Psikiyatriye giderseniz size konulacak teşhis F32.0 (Hafif Depresif Nöbet) şeklinde olacaktır. Bir hafta veya daha kısa süre olan iki üç günlük keyifsiz bir ruh haline bürünüp bu durum mide bulantısı ve iştahsızlık yaratınca genelde alınan ilaç Tranko Buskas oluyor. Kullanımından biraz bahsetmek gerekişe; 1 kutu içerisinde 20 adet kırmızı hap tablet şeklinde bulunmaktadır. İlaç gece yatmadan önce alınmaktadır. Eğer iki kutu size yazıldıysa genelde ilk kutuyu tam olarak her gece bir adet almanız ikinci kutuyu ise bir tablet hapı bıçakla ikiye bölüp yarım şeklinde her gece alarak ikinci kutuyu bitirmenizdir. Sonra bir daha ilaç alınmaz ve doktorunuz ile konuşarak sizi bu konuda zaten bilgilendirecektir. Daha kısa ve geçici depresif durumlar için 1 hafta tam 1 hafta yarım şeklinde de alabilirsiniz. İkinci bir kullanım şekli ise içerisinde 20 adet hap bulunduğu için ilk beş gün tam sonra yarım şeklinde olmak suretiyle 15 günlük bir kullanım dozajı ayarlayabilirsiniz. Bu arada hayat akışınızda uyku dengeniz bozuksa ve geceleri uzun süre uykusuz kalıyor ve yatmıyorsanız bu durumda sizi psikolojik olarak etkiler ve ruh halinizi, dengenizi bozar. Psikolojik zihinsel problemlerin çoğu ve kök sebebi aslında uykusuzluktur. Bu yüzden gece uykunuzu kesinlikle alınız ve akşam 23:00 gibi en geç uyumanızı tavsiye ederim. Çünkü mutluluk hormonu olarak bilinen Serotonin hormonu sadece gece uykuda beyinde salgılanır.

Psikiyatri doktorlarına çağımızda çoğu kişi gitmektedir. Her ruh hali ve moral bozukluğu aslında ilaç alacağımız anlamına gelmez. İnsan bazen stresli durumları kendi başına da atlatabilir. Sadece bu durum eğer çok uzadıysa ve gün içerisinde sizi fiziksel olarak rahatsız edecek bir pozisyona getirdiyse doktora gidilerek bu durum kısa süreli ilaçlar ile kolayca atlatılabilir. Genelde kısa süreli ve grip benzeri olan bu tür ruhsal sıkıntılar için F40.9 (Fobik Anksiyete Bozukluğu Tanımlanmamış) teşhisi ek olarak eklenebilir. Bunun anlamı bu kişinin ekstra bir takıntısı, Anksiyete edecek bir durumunun olmaması demektir. Sadece geçici strese dayalı bir depresif durum geçirmektir. Anksiyete ise bildiğiniz gibi kişinin endişe, kaygı ve korku gibi duygulara karşı aşırı ve kontrol edilemeyen tepkiler vermesine neden olan yaygın görülen psikolojik bir hastalıktır. Bu hastalık bazı durumlarda geçici olsa bile bazı durumlarda ikiye bağlı olarak ara ara bastırılır ve ileri de yeniden ortaya çıkabilir. Bu tip kişiler genelde aşırı takıntılı, çok düşünen, aynı düşünce içerisinde döngüye giren ve çıkmayan insanlar olup bu tip kişilere tedavi olarak Tranko Buskas ilacı değil de 3 veya 6 ay kullanılan hatta iki yıla kadar uzatılabilen SSRI ilaçları verilebilir. Türkiye’de bu ilaçlarda aşırı yaygın olup genelde isimleri; Lustral, Lustral Special 100 MG, Paxil (Paroksetin), Paxera (Paroksetin) 10 veya 20 MG, Cipram, Xanax, Prozac (Fluoksetin) gibi ilaçlar olup bunları psikiyatri doktoru kontrolünde almanız gerekmektedir.

Tranko Buskas (Medazepam) ilacı yazının başında da belirtiğim gibi içerisinde 10 MG olarak 20 adet tablet hap bulunmaktadır. Geceleri uykudan önce içebilirsiniz eğer ilk kez kullanacaksanız gün içerisinde başlangıçta bir tane alabilir akşam yatmadan önce de bir tane alarak ertesi gün her gece yatmadan önce içilen geçici bir ilaçtır. Özellikle geçici strese bağlı mide bulantısı ve iştahsızlık ile karşı karşıya iseniz kesinlikle çözüm bu ilaçtır diyebilirim.

Diğer Psikolojik SSRI İlaçları ve Etken Maddeleri

A) Diğer Psikolojik SSRI İlaçları ve Etken Maddeleri

* Tranko Buskas (Medazepam 10 MG)
* Adderall: Mavi Konsantre Hapı.

* Redepra (Mirtazapin): 15 MG dozunda sarı bir hap olup genelde uyku problemi çeken psikolojik durumlarda verilen bir ilaçtır. İhtiyaca göre gece tam veya yarım alınır ve aşırı uyku hali yapmaktadır. İlaç gece alındığı için doğal olarak aşırı uyku hali, yorgunluk ve hissizlik yaratabilir. Velorin OD 15, 30 MG benzeri bir ilaçtır aslında. Etken maddesi Mirtazapin olup uyku bozukluğunu tedavi etmek için genelde bu ilaçlar kullanılır. Vardiyalı çalışan ve uyku düzenini bir aydan fazla bir süredir bozan bir kişi genelde majör veya minör depresif problem veya atak geçirebilir. Uyku düzenini yeniden tesis etmek için bu tip ilaçlar gece 1-3 ay arası alınarak düzelme sağlanır. Serotonin hormonu gece uykuda salgılandığı için uykusuzluk ve gece uyuyamama problemi genelde bunu tetikler ve insanda belli bir süre sonra psikolojik bir patlama olarak Mental ve fiziken kendisinde belirtiler şeklinde gösterebilir. Sağlıklı bir insan bile uyku düzenini bir aydan fazla düzensiz düzenli şekilde bozarsa doğal olarak psikolojik olarak kötü etkilenir.

Meletonin Hapı (İlaç Değildir) Genelde uykudan iki saat önce alınır. Uykuya dalma ve uyku problemi çekenler bu hapı kullanabilir. Piyasada satılan genelde Ocean Melatonin 3 MG 60 Tablet olup eczanelerden temin edebilirsiniz.

* Selectra (50 MG) Etken Maddesi (Sertralin) Hapı ikiye bölerek 25 MG olarak kullanabilirsiniz. Günde bir defa tok karna sabah kahvaltısından sonra kullanınız.

* Lustral Special (LTL100) Etken Maddesi (Sertralin)
* Paxera (20 MG) Etken Maddesi (Paroksetin)
* Paxil (20 MG) Etken Maddesi (Paroksetin)
* Prozac (20 MG) Etken Maddesi (Fluoksetin)
* Cipram (20 MG) Etken Maddesi (Sitalopram)

Psikolojik Terimler ve Maddeler

B) Psikolojik Terimler ve Maddeler
Aşağıda paylaşacağım psikolojik terimler, maddeler veya ilaçlar sadece anahtar kelime niteliğinde olmuş olacaktır. Çok merak edenler ilgili kelimeleri araştırabilir.

* Üzerlik Tohumu
* LSD Deneyimi veya Asit (Bad) Tribi Deneyleri (Albert Hofmann)
* Psilosibin (Psilocybin)
* Mescaline (Mescalin) Meskalin
* DMT (Dimetiltriptamin)
* Psikedelikler veya Saykodelikler
* Ayahuasca DMT Mantarları veya Çayı
* Mushrooms Psiloybin
* Owsley Asidi
* Çavdar Mahmuzu
* Tramadol
* Propofol
* Opioid (İlaç Sınıfı)
* Nalakson
* Alphamethadol

Günümüz dünyasında psikolojik deneyimler, insanın ruhsal ve beyinsel olarak farklı durum ve haller içerisine girme olayları halen tam çözülebilmiş değildir. Özellikle beyinde tek olarak bulunan Epifiz Bezi veya diğer adı ile Üçüncü Gözün tam işlevi ve kullanımı halen çözülemediği için psikolojik olaylar ve durumlar insanlar tarafından halen merak konusudur ve uzun bir sürede insan kendini çözene kadar devam edecek gibidir.

Burak Avcıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.