5 Temmuz 2020

Google Adsense ile Web Sitesi Reklam Kazançları Türkiye'de Bittimi?

Google Adsense ile Web Sitesi Reklam Kazançları Türkiye'de Bittimi?

Google Adsense bildiğiniz gibi Google'ın içerik üreticilere reklamlar sayesinde para kazandırdığı bir platformdur. 2013 senesi öncesi birçok blog ve web sitesi para kazanmak için buraya başvurup onay aldığı taktirde sitesinde reklamlar yayınlayarak tıklanma başına gelir elde ediyordu.

2013 yılı ile birlikte hem algoritmanın değişmesi hem de TBM oranlarının Türkçe içeriklerde çok düşük olması sebebiyle kazançlar hayli azaldı. Bir de YouTube, Google Mobil uygulama reklamları, diğer sosyal medya reklamları da buna eklenince reklamlardan gelir elde etme yolu iyice web siteler ve bloglar için azaldı. Üzerine bir de Türkiye'nin bu gelirlerden vergi kesmesi ve internet kullanıcılarının Google Browser'ların da AdBlock tarzı reklam engelleyici eklentiler kullanması ile günlük 5K (5000) hit yapan siteler bugün pek bir şey kazanamaz hale geldiler.

Ben de zamanında Google Adsense başvurusu yapmıştım fakat 100 TL kazandıktan sonra Google anlamadığım bir sebeple geçersiz ban diyip tüm kazandığım parayı iptal etti ve Google Adsense hesabını da engelledi. Zaten bir Gmail hesabınız varsa ve buna bağlı Adsense ban aldıysa bir daha onu açtırmanız çok çok şu an Tekrar para kazanmak için yeni bir Gmail hesabı ile başvurmanız gerekiyor. Benim şu an ki blogum yani www.burakavci.com.tr'de Google Adsense reklamlarının olmama sebebi de budur. Gerçi şu saatten sonra olmasını da pek istemem çünkü örnek bir Google Adsense kazanç hesabı aşağıda yapacak olursak.

TBM ve BGBG oranları bildiğiniz gibi Türkiye'de ve Türkçe içeriklerde çok çok düşük. Reklam tıklama başına 0,05 veya 0,15 kuruş vermektedir. Örneğin 1000 günlük tekil gösterimde 2 TL kazandığımızı düşünelim iyi durumdan bakacak olursak. 5K günlük sayfa görüntüleme olsun ve günlük 10 TL, aylık ise 300 TL kazandığınızı düşünelim. Vergi, geçersiz tıklama gibi birçok sebepten bu yarıya ineceği için 100-150 TL maksimum aylık bir kazanç sağlanacaktır. Onun yerine sitedeki gereksiz reklam kalabalığından ziyade Organik Link Satışları ve reklam sponsorlukları ile bence daha iyi para kazanırsınız. Aylık 100-150 TL için sitenin her yerinde dört beş sefer reklam alanları ile işgal etmek çok da siteniz için güzel gözükmeyecektir.

Türkiye'deki Türkçe içerik yapanlar zaten Blog veya Web Site ile halen yola devam ediyorsa ya İngilizce içerik üreten siteler yapıyorlar ya da YouTube platformuna yöneliyorlar para kazanmak için. Türkçe içerikle Google Adsense ile Blog'tan para kazanma devri artık kapandı diyebiliriz. Günlük 3K veya 5K ziyaret alan siteniz için Tükçe içerikli ise ne kadar SEO veya reklam yerleştirme çalışması da yapsanız kazanç hemen hemen aynı olacak hatta kazansanız bile kesintiler ile geliriniz baya düşecektir.

Google Adsense platformunun bir ara Türkiye'den çekilme konusu bile tartışıldı. Zaten siteniz çok çok hitli veya büyük bir site değilse para kazanamıyorsunuz. YouTube veya başka mecralara yönelmenizi tavsiye ederim. Blogunuz içinse Link satışları veya tanıtım, makale satışları, özel sponsorluk ile reklam alanları gibi veya ürün tanıtımı gibi çalışmalar ile Google Adsense olmadan daha çok gelir elde edebilirsiniz. Hem de Google Adsense kesinti ve ödeme işlemleri gibi problemlerle de uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.