30 Ocak 2020

Instagram'da Yapılan Dolandırıcılık Yöntemlerine Dikkat Edin

Instagram'da Yapılan Dolandırıcılık Yöntemlerine Dikkat Edin

Instagram’da satış yapan bir çok hesabın artması ile son zamanlarda nitelikli dolandırıcılarda bunu fırsat bilip sahte hesaplar açmaya başladılar. Özellikle giyim, lüks aksesuar, sigara, alkol, tütün mamulleri gibi hesaplardan satıcı ile buluşma şansınız yoksa ürünü kesinlikle almayınız. Uzaktan EFT-HAVALE ile önceden parayı gönderip sonradan kargo yapılmasını istemeyiniz. Ürünü almadan önce asla para gönderme işlemi yapmayınız.

Vergi levhamız yoktur PTT kargo ile gönderim yapamıyoruz, Siz EFT ile şuradaki IBAN numarasına parayı gönderin şeklinde bir ticaret ile karşı karşıyasınız direk bağlantınızı kesin ve parayı yatırmayın. Hesabıda engelleyip, şikayet ediniz.

Şeffaf veya Normal kargoda olsa PTT ile Ödeme yapmak bir nebze güvenli olabilir. Fakat Kargonun içinde ne olduğu belli olmadığı için artık ona da güvenmek zor. Dolandırıcılar Normal ve Şeffaf kargoya da bir kılıf bulur. Bu yüzden birebir, elden teslim olmadığı sürece Banka veya Kredi Kartı ile alış veriş yapmayınız.

Instagram'da Yapılan Dolandırıcılık Yöntemlerine Dikkat Edin

Free Shop ve Duty Free Ürünlerindeki Dolandırıcılık

Free Shop ve Duty Free’de satılan sigara, alkol, çikolata, aksesuar gibi ürünlerin satışını yapan Instagram hesaplarına dikkat edin. Özellikle Gürcistan, Batum, Hopa, Sarp Sınır Kapısı, Bulgaristan, Kıbrıs gibi yerlerden getirdiklerini söyleyip Instagram hesaplarını bunlara benzer isimler ile açıp dolandırıcılık yapıyorlar.

* Örnek Hesaplar: freeshopbatum, freeshop.batum, guccibagsbutik, batummfree, toplusigara, sigaraevim, freeshopbatum2, dutyfreeshop08, batummfree gibi hesaplara dikkat ediniz, buralardan ürün almayınız ve para gönderimi yapmayınız.

* Gümrükten sigara, ucuz gümrük Gürcistan sigara ve ürünleri gibi hesaplara kanmayınız. Piyasa fiyatından düşük gösterip bandrollü gümrük ürünü diye satıyorlar. Gümrük yerleri olarak Gürcistan ve Bulgaristan söyleniyor.

* Kapıda ödeme almıyorlar vergi levhaları olmadıkları için bu yüzden önce EFT-HAVALE ile parayı talep ediyorlar sonra sizi engelliyorlar.

Eğer dolandırıldığınızı düşünüyorsanız hemen bankayı arayıp EFT-HAVALE veya yaptığınız parasal işlemin iptalini ve geri iade sürecini isteyiniz. Ayrıca Savcılığı dilekçe yazarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Birde Siber Suçlara ve Polise Online İhbar hattından tüm süreci ve belgeleri internet üzerinden gönderebilirsiniz.

Burak Avcıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.