26 Eylül 2019

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Bu hafta itibariyle evime Türk Telekom fiber internet bağlantısı kurdurabildim. Yeni bir binada tüm fiber kurulum sürecini ve gelen fiber modem cihazlarını sizlerle paylaşacağım. Öncelikle binamız yeni olduğu için binayı yaparken iç internet tesisatını tamamen fiber internet sarı kablo yaptırdık. Bakır kablo kullanmadığımız için eski tip internet bağlantısı olan ADSL/HiperNet geçersiz oldu.

Binada sadece GPON Fiber internet alt yapısı mevcut. Fakat bina bitmeye yakın zaman da müteahhit tarafından Türk Telekom çağırılıp sokak dan geçen fiber alt yapı binaya bağlanması gerekirdi. Türk Telekomu aramak unutulduğu için bu işlemi tarafımca ben üslendim. Türk Telekomu arayıp durumu bildirdim ve 1,5 ay sonra gelip sokak da çizim yaparak nereye kazacaklarını belirlediler. Daha sonra belediye ye kazı için ruhsat girip izin aldıktan sonra sokak dan bizim binaya kadar kazı çalışması yapılıp fiber kablo alt yapısı çekildi.

Kazı çalışması işlemi, belediyeden kazı ruhsatı onayı, Türk Telekomcuların gelmesi derken bu süreç toplamda 2 ay sürüyor. Bu yüzden evini müteahhite verenler evin yarısına gelince bu işlemi mutlaka başlatsın, taşınınca internetsiz kalmayınız.

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Daha sonra Türk Telekom dan ikinci bir ekip gelip binanın elektirk odasına siyah fiber kutuyu monte ederek tüm dairelerden gelen sarı fiber cam kabloları buraya bağladı ve FTTN (Fiber to The Home) eve kadar fiber internet dediğimiz alt yapı fiziksel olarak tamamlanmış oldu.

Sonra ki süreç olan Türk Telekomu arayarak Fiber paket ve modem isteğinde bulunarak internet bağlantısının sağlanması olacaktır. Bunun için bulunduğunuz ilçenin Türk Telekom müdürlüğüne gidebilirsiniz veya 444 1 444 çağrı merkezini arayarak destek alabilirsiniz. İşlerin hızlanması için müdürlüğe gitmenizi tavsiye ederim çünkü 15 günde o sürüyor.

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Yukarıdaki iki resim binanın elektrik odasından çekilmiş olup, gelen turuncu kablo sokakdan gelen fiber alt yapı olup her daireye giden sarı cam veya kıl fiber kablo, merkez bir Router cihaza bağlı şekildedir.

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Dairelerdeki sarı cam GPON fiber kablo da resimlerdeki gibidir. İnternet bu kablodan gelmektedir. Eski ADSL İnternet bağlantısı gibi artık sabit telefon kablosundan gelmemektedir. Bu yeni GPON teknolojisi ile birlikte Splitter, DSL Filtresi, ADSL, ADSL Modem/Router, Sabit Telefon, Hipernet, Bakır Kablo İnternet, Yalın İnternet gibi kavramlar artık tarih olmaya başladı.

Ayrıca şunuda söyliyim; eskiden sabit telefon şarttı çünkü internet telefon kablosu üzerinden geliyordu. Yalın İnternet çözümü her ne kadar telefonsuz olsa da çok etkili ve stabil olmadığı için HiperNet kullandığım zamanlar hep sabit telefonda kullandım.

Fakat GPON teknolojisi ile birlikte fiber cam kablo modeme bağlanıyor, Modem den siz sabit telefon kablosu çıkarıp telefonu o şekilde kullanıyorsunuz. Bu durumda da sabit telefona hiç ihtiyacımız olmadığını hatta fazladan modem den çıkış aldığı için gereksiz kablo, sabit telefon vergisi veya ücreti, ek telefon sinyal paraziti sebebiyle ev telefonunu tamamen iptal etmenizi öneririm.

Eğer telefon numarasını iptal etmezlerse size sanal telefon numarası bağlatacağız onun da vergisi aynı derler ise numara iptal etmeyip sadece telefon ve kablosunu modem den sökmeniz yeterli olacaktır eğer hiç telefon kalabalığı istemiyorsanız.

Türk Telekom FTTN Fiber Altyapı Bağlantısı ve Kurulum Süreçleri

Türk Telekom Fiber internet hizmetinde iyi olup, diğer firmalar olan; Turkcell Superonline, Vodafone Evde İnternet, İnternet D-Smart, Millenicom, TurkNet gibi Fiber İnternet hizmeti verenleri önermiyorum.

Zaten hepsi Devletin yani Türk Telekom'un alt yapısını ve kablosunu kullandığı için Türk Telekomun kendisi gibi hizmet vermesini beklemeyin. Türk Telekom Fiber paketlere bakmanızı öneririm. 16 ve 24 Mbps'ye kadar olan L ve XL paketleri bir ev kullanıcısı için yeterli olacaktır. Ben XL olan paketi aldım. Bir sonraki makalemde Türk Telekom'un getirdiği fiber modem ve cihazlardan bahsedeceğim.

Burak Avcıoğlu

11 yorum:

  1. Selamualeykum abi ben sizinle nasıl iltibata geçe bilirim bazı sorunlar var onu söylicektim

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, Turkcell Superonline fiber internetinde kendi altyapısını kullanıyor ve fiyatlar daha makul

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar bu sari fiber cam kabloyu nerden alabilirim acaba yardimci olabilirmisiniz iyi gunler

    YanıtlaSil
  4. Biz yeni binada oturuyoruz mahalleye fiber kablo döşeniyor bizim binada ne adsl kutusu var ne bişi sadece evlerden gelen kablo var kutu koyulabilecek ama kutu yok bu fiber kablolar bizim binanın önünden de geçiyor bu kablolama sonrası fiber bağlatmam ne kadar sürer ne yapmam gerek yardımcı olun lütfen

    YanıtlaSil
  5. Superonline zxhnh267a model gpon modemi arkasında DSL girişi yok, WAN girişi var. Bu modemi VDSL tarife de altyapıda kullanabilir miyim? Evimde modeme girişi sağlayan kablo normal telefon giriş uçlu kablodur. Eğer Gpon modemi VDSL girişli uçla kullanabiliyorsam sırf 2.4 GHZ ve 5 GHZ deteklediği için bu modemi almak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba yeni binadayı türk telekom fiber bağlandı çekildi ama daire içi fibel jak istediler türk telekom ekiplerin mi getirmesi lazım veya biz mi alacağı ve nerden size zahmet bilgi verirmisiniz

    YanıtlaSil
  7. merhaba yardımcı olablilirseniz çok sevinirim bu gün türk telekom bayisine gittim fiber kablosu daireme çekmek istedim sokakta ve apartmanda fiber var ama adamlar burdan yardımcı olamayız başka baiden yapın dedi telefonla filan yapamazmıyız bilen varmı accaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Direkt Telekom müşteri hizmetlerini arayıp durumu anlatın veya Ana ilçe müdürlüğüne gidip dilekçe vermeniz gerekecektir.

      Sil
  8. sa abi bizim sokakda fiber var ama bizim binada yok ben yapancıyım napsam fiber gelir binaya

    YanıtlaSil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.